Flere søger VIA i Randers som førsteprioritet
Corona pandemien har pt. spændt ben for mange unges planer om at rejse jorden rundt som backpacker eller få fingre i et ufaglært job. Derfor har der, blandt andet fra regeringens side, været mange forventninger til, at flere unge vil søge ind på en videregående uddannelse.
Det er uvist, om det er en del af forklaringen på den ti procents stigning i førsteprioritetsansøgninger, som VIA i Randers oplever. Men faktum er, at 395 ansøgere i år har sat en VIA-uddannelse i Randers øverst på ønskesedlen. Sidste år var tallet 358.
I alt har Campus Randers modtaget 1.077 ansøgninger. Det er mere end tre gange så mange, som der er studiepladser til.
Langt flere ansøgninger end studiepladser
VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers har oplevet et lille fald på fire procent i søgningen som førsteprioritet, mens pædagoguddannelsen har modtaget 18 procent flere førsteprioritetsansøgninger end sidste år. Det tilsvarende tal for psykomotorikuddannelsen er en stigning på 15 procent.
Det billede glæder Gitte Sommer Harrits, der tiltrådte som prorektor hos VIA ved årsskiftet og er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser.
”Til langt de fleste af VIAs uddannelser – også dér, hvor der har været en nedgang i søgningen – har vi modtaget langt flere ansøgninger, end vi har studiepladser til. Men i år har vi glædeligvis haft flere pladser at søge for de unge end sidste år,” fortæller Gitte Sommer Harrits.
Flere studiepladser til VIA
Konkret har VIA i kølvandet på corona, og efter aftale med Uddannelses- og Forskningsministeriet, skabt godt 200 ekstra studiepladser i år. De er fordelt på både velfærdsuddannelser og privatrettede studier med lav ledighed.
”Den store søgning til professionsbacheloruddannelserne hos VIA er et bevis på, at mange unge er tiltrukket af studier, der på én gang har et højt teoretisk niveau og er meget tæt på praksis. Blandt andet gennem obligatoriske praktikforløb på arbejdspladser. Samtidig er der tale om uddannelser, der fører til job, som i høj grad giver mening. Vi har jo eksempelvis under coronakrisen tydeligt set, hvor vigtig en rolle blandt andet sygeplejersker, pædagoger og lærere spiller for samfundet,” fremhæver prorektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
Ansøgere får besked den 28. juli
Alle ansøgerne får besked den 28. juli, om de er optaget på en videregående uddannelse eller ej.
Ansøgere til uddannelser hos VIA kan fra kl. 00.00 natten mellem den 27. og 28. juli logge ind på VIAs optagelsesportal og se, om de har status som ’tilbudt en studieplads’ eller ’ikke optaget’.
Erfaringsmæssigt sidder rigtig mange unge klar til at logge ind ved midnatstid for at få det spændende svar. Det gælder sikkert også mange af dem, der har søgt ind på en af VIAs eftertragtede uddannelser på Campus Randers.
Faktaboks 1
Søgningen til VIA i Randers
Samlet for VIAs uddannelser i Randers:
Ansøgninger i alt:
2020: 1.077 ansøgninger
2019: 1.104 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2020: 395 ansøgninger
2019: 358 ansøgninger
VIA Pædagoguddannelsen i Randers:
Ansøgninger i alt
2020: 462 ansøgninger
2019: 460 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2020: 192 ansøgninger
2019: 163 ansøgninger
VIA Psykomotorikuddannelsen i Randers:
Ansøgninger i alt
2020: 141 ansøgninger
2019: 130 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2020: 94 ansøgninger
2019: 82 ansøgninger
VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers:
Ansøgninger i alt
2020: 474 ansøgninger
2019: 514 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2020: 109 ansøgninger
2019: 113 ansøgninger
VIA Læreruddannelsens uddannelsesstation i Randers
Ansøgningstallene til VIA Læreruddannelses uddannelsesstation i Randers ligger først klar efter sommerferien. Det skyldes, at søgningen til alle VIAs uddannelsesstationer opgøres særskilt.
Faktaboks 2
Hvad er kvote 1 og 2?
Årets ansøgninger til VIAs uddannelser omfatter kvote 1- og kvote 2-ansøgninger samlet.
I kvote 1, som hvert år har ansøgningsfrist den 5. juli kl. 12.00, bliver ansøgerne udelukkende vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.
I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på. Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.
Kontakter
Prorektor Gitte Sommer Harrits. Mobiltelefon: 87 55 18 76. E-mail: gish@via
Journalist Lone Vestergaard Andersen, VIAs kommunikationsafdeling.
Mobiltelefon: 87 55 29 68.
E-mail: lva@via.dk
Billeder
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
Konference for professionsuddannelser bliver national19.6.2025 13:49:52 CEST | Pressemeddelelse
VIAs Konference for professionsuddannelser bliver nu et nationalt samlingspunkt for undervisere, forskere og ledere fra hele professionshøjskolesektoren.
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum