home a/s

Flere så på bolig i januar: Boligkøberne rykker på renterne

Del
Flere fremvisninger og handler af alle tre boligtyper – se regionstal :: lejlighederne overrasker, viser boligindekset ’Boligbrief’ fra Home og Danske Bank
Boligmarkedet er startet mere optimistisk ud i 2023 – selv om tallene blegner sammenlignet med statistikken for et år siden, viser 'Boligbrief' fra Home og Danske Bank.
Boligmarkedet er startet mere optimistisk ud i 2023 – selv om tallene blegner sammenlignet med statistikken for et år siden, viser 'Boligbrief' fra Home og Danske Bank.

Det er fremgang fremfor tilbagegang. Det er en lille fremgang efter en stor tilbagegang.

Men lidt har også ret især på boligmarkedet, der løbet af det seneste halve års tid har fået det ene gok efter det andet med faldende aktivitet og faldende priser.

Det nye ’Boligbrief’ for januar fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank bekræfter, at 2023 er startet mere positivt, end 2022 sluttede.

Her er flere fremvisninger og handler af alle tre boligtyper. Priserne stiger endda på sommerhusene og lejlighederne den seneste måned, viser tallene (tre måneders glidende gennemsnit og sæsonkorrigeret).

”Boligmarkedet er startet mere optimistisk ud i 2023 – selv om tallene blegner sammenlignet med statistikken for et år siden,” siger talsperson og senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager i Home.


Bedre boligøkonomi smitter

Fremgangen er en kombination af, at ’boligøkonomien’ ser en smule bedre ud nu – og at danskerne gradvist ’vænner’ sig til den nye situation på boligmarkedet, fremhæver Home.

”Renterne og inflationen har haft pil nedad – og det er et kæmpe plus, der både smitter mentalt og kan måles i rådighedsbeløbet. At renten nu hedder omtrent 4 % fremfor 6 %, gør det muligt for flere at købe bolig,” siger Michael Dalsager i Home:

”Renten er fortsat en del højere, end det vi var vant til – men det er vi populært sagt ved at vænne os til. Vi kan nok afvente en vis tid, men vores drømme og behov for at skifte hjem forsvinder jo ikke og presser sig på et tidspunkt på igen.”

Tendenserne ifølge 'Boligbrief'

Fremvisninger

Fremgangen ses på fremvisninger, hvor ejendomsmæglerne har været ude flere gange end måneden før. For villaer og rækkehuse er fremgangen mest tydelig med 3,2 %. Her er fremgang i fremvisninger i alle fem regioner (se regionale tal i vedhæftede pdf).

Også lejlighederne og sommerhusene kan tælle flere fremvisninger – med et plus på 1,7 % og 1,6 %.

Ekstra interessant er det, at lejlighederne i Region Hovedstaden – der har været under et stort pres – kan spotte lidt positivt nyt i fremvisningerne, men også i handlerne og priserne.

Handler

Homes handler viser ligeledes, at der er solgt 4,5 % flere huse, 4,1 % flere lejligheder og 4 % flere sommerhuse i januar sammenlignet med december. 

Priser

Villaer og rækkehuse viser den største fremgang i aktiviteten, men det har ikke trukket priserne op. Her er set et prisfald på i snit 2 %. Lejlighederne er – ganske overraskende – steget med 1,8 % og det samme er set for sommerhusene, der er solgt til 1,2 % højere priser.

Det er altså triple fremgang for lejlighederne og sommerhusene. Men det er uden tvivl lejlighederne, der løber med opmærksomheden i månedens ’Boligbrief’, fremhæver Home.


'Stop and go' i boligsalget

Den store usikkerhed om økonomien og priserne har især holdt aktiviteten på lejligheder nede, selv om interessen for at købe ifølge homes og YouGovs køberbarometer fortsat er stor. Faktisk er interessen for boligkøb allerstørst i hovedstadsregionen, viser målingen fra januar.

Flere boligsælgere har fået justeret på priserne, køberne har trimmet budgetterne og opdateret planerne, og det øger chancen for, at der kommer mere forhandling og flere handler ud af fremvisningerne.

”Fortsat stor usikkerhed kombineret med stor interesse kan skabe ’stop and go’-effekter, hvor markedet ’skvulper’ mere end normalt, og det er nok noget, vi kommer til at se mere til i månederne, der kommer, hvor det kan gå én vej med aktiviteten og priserne den ene måned og en anden vej den næste måned,” siger talspersonen i Home, Michael Dalsager.

Trods de gode takter står lejlighederne fortsat et helt andet sted end for blot et år siden. Lejlighedssalget er næsten halveret – og husene og sommerhusene kan ikke fremvise en meget bedre scoretavle, viser boligindekset.

Fremvisninger er faldet mindre. Her er tilbagegangen alt efter boligtype på mellem 22 % og 34 %. 

Kvadratmeterprisen på villaer og rækkehuse er faldet 10 procent siden toppen sidste år, mens lejlighederne er faldet med 8,4 procent, viser beregningerne i 'Boligbrief'.

SE ALLE DETALJER I VEDHÆFTEDE PDF.

Nøgleord

Kontakter

Michael DalsagerTalsperson - senior kommunikationskonsulent - presseservice & analyse

Tlf:2043 3614mida@home.dk

Billeder

Boligmarkedet er startet mere optimistisk ud i 2023 – selv om tallene blegner sammenlignet med statistikken for et år siden, viser 'Boligbrief' fra Home og Danske Bank.
Boligmarkedet er startet mere optimistisk ud i 2023 – selv om tallene blegner sammenlignet med statistikken for et år siden, viser 'Boligbrief' fra Home og Danske Bank.
Download
Download
Download
Download
Download
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er en af landets mest kendte ejendomsmæglerkæder
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har over 900 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking.
** medio 2022.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum