Flere kvinder i forskning
Internationalt er bl.a. EU og LERU (League of European Research Universities) i stigende grad optagede af hvordan kønsdiversiteten i undervisnings- og forskningssektoren bedres. Særligt fokus har der længe været på at øge kvinders andel blandt forskere; et fokus også Innovationsfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet herhjemme deler. Forskelle i perspektiver og baggrunde styrker nemlig innovationsmulighederne – også i forskning.
Særligt tipper kønsbalancen i overgangen fra midlertidige til faste videnskabelige stillinger.
- Få kvinder i forskning er ikke kun et problem for kvinderne. Det har konsekvenser for samfundet i en bredere forstand, både fordi vi ikke laver løsninger der favner hele vores befolkning, fordi der ikke er lige muligheder og lige adgang for alle og fordi vi ikke får udnyttet alt det talent, vi har, siger Eva Sophia Myers.
Hun er teamleder i SDU’s Gender Equality Team, som har til opgave at påvirke de strukturelle og kulturelle barrierer, der kan være hæmsko for ligestillingen på SDU.
Eva Sophia Myers og hendes kollegers arbejde med ligestilling på SDU, betyder nu, at EU’s store Horizon 2020 støtteprogram for forskning og innovation har bevilget dem 22 millioner kroner til at koordinere et fireårigt ligestillingsprojekt; SPEAR (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research).
Projektet skal på tværs af ni EU-lande fremme viden om, hvordan ligestilling sikres på systematiske måder – blandt andet på baggrund af erfaringerne fra SDU. Et af projektets mål er at udvikle redskaber, som kan understøtte arbejdet med ligestilling- og ligebehandling.
Systematik i ligestillingen
-Projektet er født af, at der skal være mere systematik og struktur i arbejdet med ligestilling på universiteterne, hvis det skal have en reel virkning.
-Det unikke i projektet er netop kombinationen af praksis, træningsprogram og struktureret erfaringsudveksling. For der ingen tvivl om, at skal vi skabe en forandringsproces, kræver det helt nye kompetencer i måden vi rekrutterer på, men også i den måde vi samarbejder på, siger Eva Sophia Myers.
Hun understøttes af SDU’s rektor Henrik Dam.
-Det er vigtigt, at vi på alle universiteter har fokus på ligestillingsproblematikken – det er et stort problem i universitetsverdenen, at dygtige kvinder lækker ud af vores system. Deres kvalifikationer kommer andre offentlige og private virksomheder til gode, men de kunne måske ligeså godt have været den næste top-professor hos os? SDU har som strategisk mål at få alle og de bedste talenter i spil, og her må vi ikke systematisk overse nogen. Forhåbentlig kan den viden, som genereres i dette EU-projekt, være en af vejene til at sikre, at alt talent kommer i spil, når vi er på udkig efter nye medarbejdere.
Kontakter
Eva Sophia Myers, teamleder i Gender Equality Team og projektleder for SPEAR på telefon: 60 11 18 98 el. myers@sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Om SDU
SDU åbnede dørene for de første studerende i Odense i september 1966, og siden da er det gået stærkt. Vi har nu fem fakulteter med omkring 30.000 studerende, heraf mere end 15 % fra udlandet, og knap 4.000 ansatte fordelt på hovedcampus i Odense samt regionale campusser i Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg og København. Flere internationale undersøgelser dokumenterer, at vi laver forskning i verdensklasse, og SDU er samtidig det første universitet i Danmark med omfattende testbaseret optag, der giver ansøgerne mulighed for at blive optaget på andet end kun deres eksamenskarakterer.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum