Flere kan blive hørt med kortere frister
Drømmer din nabo om en udestue, kan du måske se tegningerne i din digitale post.
Flere borgere vil nu opleve at blive inddraget i helt lokale forhold så tidligt i processen, at kommunens forvaltning endnu ikke har taget stilling til for eksempel en dispensation fra en lokalplan i forbindelse med en byggetilladelse.
Det er konsekvensen af, at Furesø Kommune sender dispensations-sager i naboorientering, før byggesagsmedarbejderne har taget stilling til dem.
Dispensationssager er typisk ansøgninger om byggetilladelser, som kræver en dispensation fra områdets lokalplan, men det kan også være dispensationer fra beskyttelseslinjer i naturbeskyttelsesloven, helhedsvurderinger i henhold til byggeloven samt landzonetilladelser.
”Med denne proces inddrager vi borgere og lokalsamfund tidligere og gør dispensationsansøgninger mere synlige. Det lokale demokrati, som vores grundejerforeninger og boligforeninger udgør, kommer altså til at spille en større rolle i, hvordan et byområde eller en bebyggelse for eksempel skal og kan udvikle sig,” siger Egil Hulgaard (C), formand for Udvalget for byudvikling og bolig. Han understreger, at forvaltningen stadig vil være bevidst om at håndhæve for eksempel lokalplanen og lytte til grundejerforeninger, der ønsker en restriktiv tolkning, og som ikke giver plads til mange dispensationer.
Den tidlige inddragelse indebærer samtidig en forventningsafstemning. Når inddragelsen sker så tidligt i processen, skal alle parter vide, at der ikke er taget stilling til den konkrete ansøgning. Hverken i positiv eller negativ retning og hverken politisk eller i forvaltningen.
”Når vi spørger naboerne så tidligt i processen, hvordan de stiller sig til et projekt, undgår ansøgerne, at deres projekt bliver blankt afvist. I stedet kan vi lade ansøgeren vurdere, om de indkomne anbefalinger og reaktioner giver grund til at justere eller måske helt droppe projektet. Vi vil følge, hvordan den ændrede proces modtages af borgerne og være opmærksomme på, om ændringen for eksempel fører til mere uro end ro omkring dispensationsprocessen” tilføjer Egil Hulgaard.
Kortere frister giver hurtigere svar
Samtidig med, at digital post og andre elektroniske muligheder gør det lettere at inddrage og høre flere, er det også blevet lettere at få svar retur. På sit udvalgsmøde den 6. juni har Udvalget for by og bolig derfor vedtaget at nedsætte den normale høringsfrist til de lovpligtige to uger på plan- og bygområdet. Henover sommeren er fristen dog fem uger, og omkring jul, påske og efterår en uge ekstra. I særlige tilfælde vil fristen kunne blive forlænget en uge, hvor der er et ønske om det.
”Det er vigtigt for udvalget, at vi har en effektiv og fleksibel sagsbehandling af hensyn til dem, som skal have en tilladelse fra kommunen. Ofte har borgere og organisationer ikke bemærkninger til byggeprojekter, der sendes i høring, og to uger er derfor ofte tid nok til at se og forholde sig til projekterne. I de tilfælde, hvor der er brug for mere tid, kan forvaltningen dog forlænge fristen, hvis der et velbegrundet ønske om det”, understreger Egil Hulgaard.
Kontakter
Egil Hulgaard (C), formand for Udvalget for Byudvikling og bolig, tlf. 2151 8188, e-mail: efh@furesoe.dk
Claus Torp, by- og kulturdirektør, fungerende kommunaldirektør, tlf. 72165858
Information om Furesø Kommune
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Ny ældrelov: En mere personlig og sammenhængende pleje8.7.2025 09:36:23 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli trådte en ny ældrelov i kraft. Fremover planlægges hjælpen til Furesøs ældre borgere ud fra deres hverdag og behov, de vil blive mødt af velkendte ansigter i faste teams, og så vil indsatsen altid søge at gøre den ældre borgere så selvhjulpen som mulig.
Furesø Kommune opfylder mål for genanvendelse af affald30.6.2025 15:05:05 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kommune har et år før tid nået mål for reel genanvendelse af husholdningsaffald. Desuden er tendensen, at mængden af affald fra husholdninger ikke længere stiger.
Furesø Kulturskole lancerer Kulturpakker til kommunens dagtilbud og skoler23.6.2025 10:47:42 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kulturskole blev en realitet i 2024, da Farum Billedskole blev lagt ind under Furesø Musikskole, og har siden kunnet tilbyde en bred vifte af hold og aktiviteter for børn og unge indenfor kunstneriske og musiske fag. Nu lancerer Kulturskolen et nyt program med tilbud til skoler og dagtilbud under navnet Kulturpakker.
Faglighed og omsorg i højsædet: Kvalitet og nærvær i Børnehuset Vingesus19.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Børnehuset Vingesus i Furesø Kommune starter relationen mellem barn og dagtilbud ikke ved lågen – den begynder hjemme i stuen. Her møder pædagoger og forældre hinanden for første gang, og et spirende tillidsbånd bliver skabt. Det er ikke bare en gestus – det er en grundsten i den pædagogiske tilgang, hvor tryghed, respekt og ægte nysgerrighed på barnet er i centrum.
Lokale unge vil få flere unge til at stemme i Furesø18.6.2025 13:57:13 CEST | Pressemeddelelse
Støtte fra Furesø Kommune, Nordea-fonden og Tuborgfondet har gjort det muligt at ansætte fire lokale unge, som vil hæve valgdeltagelsen blandt unge i Furesø Kommune. De har allerede store planer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum