Flere folkeskoleelever har fået øjnene op for erhvervsuddannelserne
Af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) og formanden for Region Hovedstadens Erhvervs- Vækst- og Forskningsudvalg, Lars Gaardhøj (S)
Netop nu tikker de nyeste tal ind for, hvor mange af de unge, der har søgt en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse. Både på landsplan og her i hovedstadsregionen er det lykkedes at knække kurven: 13, 7 % af de unge har i år søgt ind på en erhvervsuddannelse – det er en stigning fra 13,2 til 13,7 %. I hovedstaden er det særlig i Brøndby og Glostrup kommune, at antallet af unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse, er steget markant. Her har henholdsvis 21, 6 % og 18,7 % af de unge søgt ind på en erhvervsuddannelse i år. Stigningen vækker glæde, men vi har endnu ikke nået målet om, at hver fjerde ung skal begynde på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.
Skal regnestykket gå op, så antallet af faglærte passer med virksomhedernes behov, skal ca. hver fjerde ung begynde på en erhvervsskole efter folkeskolen. Konsekvensen vil ellers være, at virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft, samtidig med at en række unge går glip af en god og spændende karriere som faglært.
I erkendelsen af, at det her er en udfordring, vi skal stå sammen om at løse, har virksomheder, erhvervsskoler, organisationer og regionen samlet kræfterne i den fælles strategi Faglært til vækst.
Her har vi bl.a. sat penge af til at sikre, at alle elever i folkeskolens ældste klasser bliver introduceret til erhvervsuddannelserne. Et andet eksempel er Bygggeboxen på Bispebjerg Hospital. Her har elever fra 4.-7. kl. siden 2017 haft mulighed for at opleve skolens fag i en helt ny kontekst, når de kommer på besøg bag byggehegnet på det nye hospitalsbyggeri. Endelig har vi Copenhagen Skills, som giver folkeskoleeleverne en unik mulighed for at snuse til de mange forskellige erhvervsuddannelser gennem introduktionsdage på erhvervsskolerne og på årlige uddannelsesmesser.
Som det ser ud nu, kommer virksomhederne i hovedstadsregionen til at mangle 32.500 faglærte i 2025 – særligt indenfor de såkaldte STEM-erhvervsuddannelser, som bl.a. er de tekniske og digitale erhvervsuddannelser. Vi er langt fra i mål, og derfor skal vi fortsætte det lange seje træk med at samle kræfterne for at få flere unge i hovedstadsområdet til at overveje, om en erhvervsuddannelse kunne være det rigtige for dem.
Men man skal også huske at glæde sig, når der er positive tendenser – og vi glæder os over, at flere unge har fået lyst til at blive faglærte!
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden byder Tour de France velkommen21.2.2019 10:32:00 | Pressemeddelelse
En lang og målrettet indsats i fællesskab med dygtige samarbejdspartnere har givet pote og verdens største cykelløb kommer til Region Hovedstaden.
Læger og sygeplejersker udgør den største personalestigning20.2.2019 12:58:45 | Pressemeddelelse
Ny opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet konkluderer, at Region Hovedstaden har haft en voldsom vækst i antallet af administrative medarbejdere. Opgørelsen bygger på en forældet opgørelsesmetode med store fejlkilder. I modsætning til den udbredte opfattelse, er det lægerne og sygeplejerskerne, der står for størstedelen af personalestigningen i Region Hovedstaden
Skræddersyet medicin til det enkelte menneske1.2.2019 14:09:32 | Pressemeddelelse
Personlig medicin er afgørende for udviklingen af nye og bedre behandlingsmetoder i fremtidens sundhedsvæsen. Derfor er Region Hovedstaden, Region Sjælland, Københavns Universitet SUND og Danmarks Tekniske Universitet gået sammen om at etablere gode rammer for udvikling af skræddersyet personlig medicin til gavn for patienterne.
Årets Hovedstadspris: Ny pris hædrer dem, der går forrest i udviklingen af hovedstaden25.1.2019 07:30:16 | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden uddeler i år for første gang Hovedstadsprisen. Prisen gives for en særlig indsats, der har styrket hovedstadsregionen via initiativer eller formidling, der sætter hovedstadsregionen på landkortet. Prisen overrækkes fredag til afgående rektor for IT-Universitetet, Mads Tofte, fordi han har sat digitalisering på dagsordenen og fået flere kvinder til at tage en uddannelse indenfor IT.
Ekspertråd anbefaler opgradering som planlagt22.1.2019 18:14:10 | Pressemeddelelse
Uafhængigt ekspertråd anbefaler, at Region Hovedstaden gennemfører den planlagte opgradering af Landspatientregisteret og Sundhedsplatformen 2. februar.
Fra fokus på aktivitet til værdi for patienten16.1.2019 13:58:18 | Pressemeddelelse
I dag mødes politikere fra Region Hovedstaden med repræsentanter for medarbejdere og patienter til en workshop for at komme med konkrete bud på, hvordan man kan ændre sundhedsvæsenet, så det fokuserer på patientens ønsker og behov i stedet for mere aktivitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum