Det Kriminalpræventive Råd

Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold

Del
108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget alvorlige følger.

Siden 2019 har psykisk vold i nære relationer været ulovligt, og nu belyser den årlige offerundersøgelse ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’ for første gang ofrenes oplevelser. Psykisk vold i et parforhold kan komme til udtryk som overvågningkontrol, systematiske ydmygelser, manipulation, trusler eller isolation.  

Ofrene for volden risikerer at få svære mén, og det er derfor godt, at der nu er sat fokus på det, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Ingrid Soldal Eriksen: 

- De nye tal viser, at psykisk vold er meget udbredt, og ofrene oplever, at den psykiske vold har alvorlige følger. Vi får også bekræftet vores antagelse om, at især kvinder rammes af psykisk vold, og det kan derfor overraske, at fire ud af ti ofre er mænd. 

Psykisk vold påvirker ofrenes liv og selvværd 

Psykisk vold kan få alvorlige konsekvenser som angst, depression og PTSD, og den nye undersøgelse viser, at ofrene vurderer psykisk vold lige så alvorlig som ofre for fysisk vold. Seks ud af ti ofre finder, at den psykiske vold er alvorlig eller meget alvorlig, og mere end fire ud af ti vurderer, at den psykiske vold påvirker deres liv eller selvværd i høj eller meget høj grad.  

Men fordi volden ikke er fysisk, er den svær både at identificere og bryde ud af. 

- Vi opfordrer ofre og særligt netværket omkring ofret til at række ud for at søge eller yde den nødvendige hjælp. Psykisk vold er tabubelagt og ofte svært at få øje på. Ofrene vænner sig ofte til volden og mister evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert. Derfor er et opmærksomt netværk ekstremt vigtigtsiger Ingrid Soldal Eriksen. 

Psykisk vold fører ofte til, at offeret bliver isoleret og selv underdriver omfanget af volden. Det er derfor vigtigt, at man spørger ind uden at virke fordømmende, når man vil gribe ind som pårørende – søster, ven eller kollega. 

- Ofte er psykisk vold forbundet med skam, skyld og frygt, som gør det svært at indse, at man har brug for hjælp. I første omgang skal man som pårørende være meget tydelig omkring, at man står klar til at hjælpe, når offeret selv er klar. Start fx med at spørge ind til kæresterelationen, lytte og forsigtigt udtrykke din bekymring. Man kan også ringe til den nationale hotline på 1888, der døgnet rundt tager imod anonyme opkald, siger Ingrid Soldal Eriksen.

Fakta om psykisk vold

  • Ud af de cirka 108.000 personer, der var udsat for psykisk vold i 2020, har 7 procent også været udsat for andre typer af vold. 
  • 60 procent af ofrene for psykisk vold er kvinder. Mere end hver anden er blevet udsat for psykisk vold af en nuværende eller tidligere partner. 

  • 44 procent af ofrene for psykisk vold vurderer, at volden i høj eller meget høj grad påvirker deres liv. 
  • 59 procent af ofrene den psykiske vold som værende ‘ret alvorlig’ eller ‘meget alvorlig’.
  • Kun 10 procent af tilfældene af psykisk vold blev anmeldt til politiet i 2020. Til sammenligning blev 42 procent af andre typer vold anmeldt. 
     

Kilde: ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, 2005-2020.  

Offerundersøgelsen er gennemført af Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet i samarbejde med Københavns Universitet 

 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.

Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.

Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye