Flere børn, men færre nye pædagoger
Klokken 12.00 var der ansøgningsfrist til de videregående uddannelser. I alt har 88.754 håbefulde unge sendt deres ansøgninger afsted, og igen i år er antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen faldet. Det er et problem for samtidig med, at der i fremtiden kommer flere børn, tyder meget på, at der bliver færre nye pædagoger til at passe dem.
En kedelig tendens
I 2018 søgte 6.379 unge ind på pædagoguddannelsen. Heraf blev lige under 5.000 optaget, hvilket er det laveste antal i flere år. I år er ansøgertallet faldet yderligere til 5.956. Tilbage i 2014 så det dog mere positivt ud for landets største videregående uddannelse. Her ønskede hele 7.798 ansøgere en plads på uddannelsen, men siden da er antallet af ansøgere altså faldet med 23,6 %. Udviklingen i, hvor mange studerende, der er blevet optaget på uddannelsen, har været mere stabilt, men dog svagt faldende siden 2016.
”Det har desværre været en tendens i de senere år, at færre og færre søger ind på pædagoguddannelsen, og det er ærgerligt, for fremskrivninger af den demografiske udvikling i Danmark viser, at vi får brug for mange flere pædagoger i fremtiden,” fortæller Mathias Tolstrup Wester, der er konsulent ved Danmarks Evalueringsinstitut.
Færre voksne til flere børn
Sammensætningen af forskellige aldersgrupper i den danske befolkning ændrer sig markant de kommende år. Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning viser, at vi især får flere ældre, men også flere børn i alderen 0-6 år i løbet af det kommende årti. Samtidig svinder andelen af 19-25-årige, som er den primære målgruppe for ansøgere til de videregående uddannelser bl.a. pædagoguddannelsen. Det vil unægtelig give en række udfordringer, da der risikerer at mangle hænder til at løse samfundets mange velfærdsopgaver såsom ældrepleje, behandling af syge og at drage omsorg for de mange børn i dagtilbuddene.
”Lige nu er der jo en politisk ambition om, at vi skal sikre mere uddannet personale i dagtilbuddene, særligt hvis der bliver indført minimumsnormeringer. Både den demografiske udvikling i landet og udviklingen i ansøgertallet til pædagoguddannelsen viser dog, at det kan gå hen og blive en vanskelig opgave,” siger Mathias Tolstrup Wester.
Efter 2025 ser udviklingen i antallet af 19-25 årige ud til at stagnere på et niveau omtrent 4 % lavere end i 2019. Antallet af børn i alderen 0-6 år vil imidlertid være stærkt stigende i hele perioden frem mod 2030, hvor der vil være mere end 17 % flere børn i aldersgruppen. Udviklingen i andelen af 6-15-årige følger udviklingen i gruppen af 19-25-årige frem mod 2030, og man må forvente, at denne stigning vil fortsætte efter 2030 med tanke på den kraftige stigning i andelen af de yngste borgere.
Nøgleord
Kontakter
Trine Borg HarrildPresse- og kommunikationschef
Tlf:40 91 00 21tb@eva.dkInformation om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum