Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Flere almene boliger på vej i København

Del

Et flertal på Københavns Rådhus har ændret retningslinjerne, så der bl.a. kan stilles krav om almene boliger i mindre byggeprojekter. Det vil give ca. 140 ekstra almene boliger årligt og blande boligtyperne i København mere.

København skal være en by, hvor der er plads til alle. Derfor arbejder kommunen på, at der løbende bliver opført almene boliger, som er til at betale for folk med helt almindelige indkomster. Nu er kommunen klar med en regelændring, som vil betyde, at der bygges endnu flere almene boliger i København.

Økonomiudvalget er blevet enige om at justere i det såkaldte ’administrationsgrundlag for almene boliger’. Ændringen bliver behandlet på Borgerrepræsentationens møde torsdag den 9. maj.

”Det er helt centralt for mig, at København også i fremtiden er en blandet by og ikke udvikler sig til en VIP-by som London eller Paris. Derfor skal almene boliger også tænkes ind i mindre boligprojekter, så vi får endnu mere blandede boligområder, hvor sygeplejersken og skolelæreren kan bo side om side med direktøren eller advokaten,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Ved nybyggeri bruger Københavns Kommune en bestemmelse i planloven, som giver kommunen ret til at kræve, at hver fjerde ny bolig skal være almen.

Tidligere stillede kommunen først kravet, når et boligprojekt var over 8.000 etagemeter, eller omkring 95 boliger. Med ændringen vil kravet nu blive stillet i mindre nybyggerier på helt ned til 3.200 etagemeter, som svarer til knap 40 boliger. Heraf vil altså de 800 etagemeter, eller ca. 10 boliger, fremover blive almene.

Den anden væsentlige ændring er, at politikerne er enige om at tillade en lidt større koncentration af alment byggeri. I dag stilles kravet om, at hver fjerde ny bolig skal være almen, kun automatisk i områder, der har op til 20 procents alment byggeri. Med de nye regler vil der blive krævet almene boliger i alle områder med op til 30 procents alment byggeri.

Der vil også kunne stilles krav om almene boliger i områder med over 30 procents almene boliger, hvis det tilføjer området noget ekstra, eller hvis der er tale om meget store byggeprojekter på over 50.000 etagemeter, eller ca. 600 boliger.

I de første tre et halvt år Københavns Kommune har haft mulighed for stille krav om almene boliger i nye lokalplaner, er der stillet krav om ca. 2.300 almene boliger.  Kommunens beregninger viser, at ændringerne af administrationsgrundlaget vil gøre det muligt at opføre ca. 140 ekstra almene boliger årligt.

Samlet set betyder ændringerne, at almene boliger bliver en integreret del af byudviklingen, hvad enten der er tale om store eller små byggeprojekter.

 

Fakta

 • Københavns Kommune har siden en ændring af planloven i 2015 haft mulighed for at stille krav om, at hver fjerde ny bolig skal være almen, når der vedtages en ny lokalplan
 • Områderne og deres andel af alment byggeri inddeles i København efter skoledistrikter, for at give blandede områder og dermed blandede skoler
 • Gennemsnittet for nye lejligheder i København er ca. 85 m2, når man undtager nye ungdomsboliger
 • De nye ændringer i administrationsgrundlaget vil bane vejen for ca. 140 ekstra almene boliger årligt. De indebærer:
  • At der kan stilles krav om almene boliger i mindre byggeprojekter på ned til 3.200 m2
  • At der automatisk stilles krav om almene boliger i alle skoledistrikter med op til 30 procents alment byggeri
  • At der kan stilles krav om alment byggeri i områder med mere end 30 procents alment byggeri, hvis der er tale om byggeprojekter over 50.000 etagemeter eller hvis alment byggeri vil tilføje området noget ekstra
  • At den konkrete vurdering, der i dag afgør, om der skal stilles krav om alment byggeri i områder med mellem 20 og 30 procents alment byggeri, afskaffes. Det gør det entydigt, hvor plankravet vil blive stillet, i stedet for at det beror på en vurdering

Kontakt for kommentarer 
Overborgmester Frank Jensen via pressechef Rikke Egelund, 3147 9497

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum