Næstved Bibliotek og Borgerservice

Flagermusens hemmelige liv

Del

Få indblik i flagermusens fascinerende liv når vi livestreamer en forelæsning med Peter Teglberg Madsen direkte fra Aarhus Universitet. Det sker tirsdag den 29. marts kl. 19.00-21.00 på Næstved Bibliotek.

Lær flagermusen bedre at kende. Foto: Aarhus Universitet, kampagneplakat
Lær flagermusen bedre at kende. Foto: Aarhus Universitet, kampagneplakat

Selvom der er mere end 1.400 flagermusarter, og de udgør en femtedel af alle pattedyr, er der meget, vi ikke ved om, hvad de foretager sig i mørket. Men nu har forskere sat små computere på flagermus og fået ny viden om deres adfærd. Som insektædere og bestøvere af blomster spiller flagermusen en vigtig økologisk og økonomisk rolle i naturen.

Flagermus med computere på ryggen
Professor i sansefysiologi ved Aarhus Universitet, Peter Teglberg Madsen, vil ved hjælp af bittesmå computere på ryggen af vilde flagermus tage ind i en mørk og ukendt verden. Han vil kaste lys, og ikke mindst lyd, over, hvordan ekkolokaliserende flagermus kan fange deres byttedyr. Det gør de ved hjælp af svage ekkoer i det halve sekund, der går, fra et byttedyr opdages, til det skal fanges i høj fart.

Vi skal også prøve at forstå, hvordan flagermus, med mad i munden, kan flyve, trække vejret og skrige højlydt samtidigt. Kan det passe, at en flagermus virkelig fanger 1.000 insekter på en nat? Og hvordan kan flagermusens meget følsomme hørelse undgå permanente skader under de ekstreme lydtryk fra konstant skrigeri, der opstår i deres sociale kolonier?

Foredraget rundes af med nogle tanker om, hvordan vi kan bevare disse dyr, der er så svære at studere og tælle i naturen - og hvorfor det ikke er flagermusenes skyld, at vi har en coronaviruspandemi!

Foredraget finder sted på Næstved Biblioteks Store Scene tirsdag den 29. marts kl. 19.00-21.00. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Aarhus Universitet tilbyder hele landet at se med, når deres anerkendte forskere formidler de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben.

Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Kontakter

Billeder

Lær flagermusen bedre at kende. Foto: Aarhus Universitet, kampagneplakat
Lær flagermusen bedre at kende. Foto: Aarhus Universitet, kampagneplakat
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum