MSC – Marine Stewardship Council

Fiskeriet er nødt til at tilpasse sig klimaforandringernes fundamentale påvirkninger

Del

MSC (Marine Stewardship Council) reagerer på IPCC rapporten om havet og kryosfæren: Fiskeriindustrien og regeringer er nødt til at optrappe samarbejdet for at sikre vores haves sundhed, mangfoldighed og produktivitet i lyset af klimaforandringerne.

Norske havbiologer har fanget makrel nær Svalbard - for første gang. Og blåmuslingerne er vendt tilbage - efter mere end 2.000 års fravær!
Norske havbiologer har fanget makrel nær Svalbard - for første gang. Og blåmuslingerne er vendt tilbage - efter mere end 2.000 års fravær!

Den banebrydende rapport fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) on climate change and our oceans, der offentliggøres i dag, tilføjer yderligere beviser på klimaforandringernes dybtgående effekter og hvordan de påvirker økonomier, virksomheder og lokalsamfund der er afhængige af fiskeri for deres levebrød.

Rapporten dokumenterer hvordan arter i havene har ændret deres udbredelse med hundredevis af kilometer samt ændringer i økosystemernes struktur, der har en betydelig indflydelse på potentielle fangster af fisk og skaldyr. MSC har selv bemærket denne påvirkning, hvor selv nogle af de mest velforvaltede fiskerier har problemer med at håndtere udsving i fiskebestandene – til dels på grund af klimaforandringer.

Eksempelvis er de nylige fald i bestanden af torsk i Nordsøen blevet tilskrevet at færre torsk bliver kønsmodne, delvist som et resultat af klimaforandringer. Ligeledes har forandringer i havets dynamikker påvirket udbredelsen af makrel i Nordøstatlanten, og presset fiskene længere mod nord til koldere vande, hvilket har resulteret i udfordringer for den fælles forvaltning af bestanden.

Hans Nieuwenhuis, Regional direktør for MSC i Nordeuropa siger:

”Rapporten fra IPCC viser at fremskridt mod bæredygtig fiskeriforvaltning er vigtige nu end nogensinde før. Bæredygtige og velforvaltede fiskerier, som har effektiv overvågning, regulering og forvaltningssystemer på plads, er mere modstandsdygtige og kan tilpasse sig klimaforandringer. Men globalt kæmper regeringer og fiskeriforvaltningsmyndigheder allerede nu med at nå til konsensus om hvordan havets ressourcer skal forvaltes på en måde, der afspejler klimaforandri ngernes nye virkelighed.”

”At følge et forsigtighedsprincip når man bestemmer fangstmængder og at udvikle fiskeripraksisser der tager højde for skiftende videnskabelig rådgivning og migrationsmønstre er ikke let, men det skal gøres hvis vi fortsat skal nyde godt af havets ressourcer og bevare livet i havet.”

”Fiskerier der lever op til MSCs internationale standarder for bæredygtighed, hvilket udgør 15% af den globale fangst, har vist at det kan lade sig gøre. Disse fiskerier balancerer økonomiske og miljømæssige prioriteter for at beskytte vores have og forsyning af fisk og skaldyr. Klimaforandringer truer imidlertid med at underminere disse hårde bestræbelser, hvis ikke der kan findes international konsensus og svar på udfordringerne.”  

Internationalt samarbejde er vitalt

Suspenderingen af MSC certifikatet for makrel i det nordøstlige Atlanterhav tidligere i år viste tydeligt udfordringerne i at nå internationalt konsensus om forvaltningen af fiskebestande, der bevæger sig på tværs af internationale grænser.

Efter den drastiske ændring i makrellens bevægelsesmønstre siden 2007, har kyststaterne ikke været i stand til at blive enige om en fordeling af fangstkvoter, der lever op til den biologiske rådgivning. For at løse dette problem har makrelfiskerierne forpligtet sig til at indføre en effektiv fangststrategi og veldefineret forvaltningsplan inden midten af 2020. MSC støtter sammen med vores partnere denne indsats og tilskynder en fælles løsning.

”Situationen omkring makrellen i Nordøstatlanten viser behovet for internationalt samarbejde og enighed, hvis fiskerier fortsat skal kunne fiske bæredygtigt og tilpasse sig klimaforandringerne,” siger Hans Nieuwenhuis.

Nøgleord

Kontakter

MSCs talsmand i relation til IPCCs nye rapport er Hans Nieuwenhuis.
Han kan kontaktes gennem MSCs kontor i Danmark

Billeder

Norske havbiologer har fanget makrel nær Svalbard - for første gang. Og blåmuslingerne er vendt tilbage - efter mere end 2.000 års fravær!
Norske havbiologer har fanget makrel nær Svalbard - for første gang. Og blåmuslingerne er vendt tilbage - efter mere end 2.000 års fravær!
Download

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Standarden sikrer:

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
  • At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

Mere end 300 fiskerier i over 30 lande er certificeret i henhold til MSCs standard. Disse fiskerier står for ca. 15 procent af den globale fangst af fisk og skaldyr. Mere end 36.000 fisk og skaldyrprodukter verden over bærer MSCs miljømærke. For yderligere oplysninger besøg www.msc.org.

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum