Beskæftigelsesministeriet

Fire kommuner bliver sat fri af beskæftigelsessystemets styring og krav – nu får de chancen for at vise en ny vej

Del

Regeringen og KL har i går aftalt, at der skal udpeges fire kommuner som velfærdskommuner på beskæftigelsesområdet. De skal i videst muligt omfang sættes fri af statslig regulering for at gøre mere plads til kreativitet og nytænkning.

Frisættelsen af de fire velfærdskommuner er aftalt som led i Aftale om kommunernes økonomi for 2023, som er indgået sent i går aftes, den 8. juni.

Beskæftigelsesområdet bliver med jævne mellemrum beskyldt for at være regeltungt og hårdt styret af statslige proceskrav og kontrol. Kritikken har fx gået på, at sagsbehandlerne i jobcentrene bruger for meget tid på at overholde proceskravene til formen på samtaler og pligten til aktivering.

Regeringen og KL er enige om at prøve nye veje. Konkret skal fire af landets kommuner sættes så fri som muligt af statslig regulering. I en treårig periode skal de have størst mulig frihed til at lave den beskæftigelsesindsats, som de mener kommer borgeren allermest til gavn. Ved at sætte de fire kommuner fri ønsker regeringen at øge den lokale forankring og give mest mulig frihed til at lade den enkelte medarbejders faglighed blomstre.

Regeringen vil inden sommerferien udpege de fire kommuner. Derudover vil beskæftigelsesministeren indkalde relevante forligskredse på beskæftigelsesområdet til forhandlinger om de konkrete rammer for forsøget. For at sikre borgernes grundlæggende rettigheder foreslår regeringen, at der skal gælde en række fundamentale hegnspæle i indsatsen.

Ydelser til borgerne – eksempelvis kontanthjælp eller dagpenge – indgår ikke i forsøget, men fastholdes som de er i dag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg er glad for, at KL har lyst til at tænke beskæftigelsesområdet mere kreativt. Vi har haft velfærdsaftaler på flere offentlige områder de seneste år, og med de erfaringer in mente synes jeg, at det er helt oplagt at se på beskæftigelsesområdet som det næste. Det er tid til at tænke nyt og tænke stort – og jeg håber, at de fire kommuner vil være med til at udfordre os og inspirere os til at se nye veje.

- Sagsbehandlerne ude i jobcentrene fortæller mig, at den statslige og kommunale kontrol har taget overhånd. Og at det i sidste ende kan gå ud over den hjælp, de kan give borgerne. Det har vi lyttet til, og nu gør vi noget ved det. Lige nu ser regeringen også på, hvordan hele beskæftigelsesindsatsen kan nytænkes. Jeg glæder mig til at i første omgang at drøfte det med de politiske partier og efterfølgende se det spændende arbejde udfolde sig i praksis.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriet

Pressevagt: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 202230.6.2022 08:12:13 CEST | Pressemeddelelse

I maj 2022 var der 71.300 ledige. Det er en stigning på 800 personer i forhold til måneden før. Ledigheden som procent af arbejdsstyrken er dermed nu på 2,5 procent. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - For første gang længe ser vi nu en lille stigning i ledigheden. Det ændrer dog ikke ved, at ledigheden fortsat er helt i bund og beskæftigelsen er rekordhøj. Det er der al mulig grund til at glæde sig over. Ikke mindst på vegne af de mange kontanthjælpsmodtagere, langtidsledige og ikke-vestlige indvandrere, som er kommet med i det arbejdende fællesskab. - Selvom dansk økonomi står virkelig stærkt, er det ikke til at komme udenom, at krigen i Ukraine også sætter sine tydelige spor herhjemme, hvor forbrugerpriserne er braget i vejret. Det kan selvsagt mærkes, og det er noget vi tager meget seriøst i regeringen. Derfor har vi allerede iværksat flere initiativer til hjælp for borgere, hvor det gør særligt ondt. - Senest har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget i

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202222.6.2022 08:12:58 CEST | Pressemeddelelse

I april 2022 var der 2.948.000 personer i job. Det er 4.000 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Dermed stiger beskæftigelsen i Danmark den 15. måned i træk og siden januar 2021 er antallet af lønmodtagere steget med i alt 184.000 personer. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.000 flere lønmodtagere siden marts måned. I samme periode er der kommet 1.000 færre offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Jeg får endnu engang lov til at glæde mig. Beskæftigelsen stiger den 15. måned i træk. Det er i den grad en glædelig nyhed, der gang på gang bekræfter mig i, at regeringen har ført en ansvarlig økonomisk politik, som vi nu høster frugterne af. Vi og en række partier indgik i sidste uge en ny aftale om kontanthjælpssystemet, som på sigt vil sikre, at flere kommer i arbejde. - På trods af, at beskæftigelsen stiger og ledigheden falder herhjemme, så raser der fortsat krig på grund af Putins brutale angreb på Ukraine. Det har også

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum