Udenrigsministeriet

Finansloven på plads: Markant grønt løft til udviklingspolitikken

Del
Med aftalen om finansloven for 2022 styrker Danmark sin førerposition på den grønne dagsorden.

Som et resultat af finanslovsforhandlingerne er regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne blevet enige om en grøn delaftale, der tilføjer 100 mio. kr. i ekstra klimabistand til udviklingsbistanden. Aftalen støtter regeringens ambitiøse mål om at 30 pct. af bistanden skal være grøn i 2023.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler: ”Jeg er glad for, at vi har landet en finanslov, der fortsætter det markante løft af klimabistanden og endda tilfører ekstra klimabistand til verdens fattigste. COP26 viste klart, at der er brug for ambitiøs klimahandling. Med aftalen viser Danmark endnu engang vejen som foregangsland, når det drejer sig om klimabistand til de fattige og sårbare lande.”

Han tilføjer: ”Med finansloven sætter vi handling bag den udviklingspolitiske strategi. Vi fokuserer langt mere på klima, natur og miljø og på hjælp til nærområderne og skrøbelige lande, samtidig med vi står på stærke værdier om menneskerettigheder, demokrati og ligestilling. Det er jeg stolt af. Vi skal hjælpe mennesker tættere på deres hjem. På den måde kan vi hjælpe de mange, ikke kun de få.”.

Baggrund
Med finansloven for 2022 gennemføres en reform af udviklingsbistanden med afsæt i den nye udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden. To hovedprioriteter står centralt:

  • Dansk lederskab for den grønne omstilling i udviklingssamarbejdet:
    • Med den grønne delaftale afsættes 100 mio. kr. i ekstra klimabistand til klimaindsatser i verdens fattigste og sårbare lande. Midlerne kommer i tillæg til de ca. 2,7 mia. kr. regeringen afsatte på finanslovsforslaget for 2022, som del af en samlet grøn ramme på ca. 3,4 mia. kr.
    • Klima, natur og miljø skal udgøre mindst 30 pct. af §6.3. Bistand til udviklingslandene fra 2023. Mindst 25 pct. skal være klimarelateret og mindst 5 pct. skal være miljø- og naturrelateret. Samtidig skal 60 pct. af klimabistanden gå til klimatilpasning.
    • Med de ekstra 100 mio. kr. stiger den samlede grønne bistand på næste års finanslov med ca. 500 mio. kr. i forhold til FL21. Klimabistanden stiger med ca. 200 mio. kr. fra FL21 til FL22.
  • Bedre hjælp til flere i nærområderne:Bedre hjælp til flere i nærområderne:
    • Regeringens afsætter ca. 400 mio. kr. ekstra til indsatser i nærområder, migration og skrøbelige lande. Således afsættes i alt ca. 5,6 mia. kr. til indsatserne under udviklingsbistanden til udviklingslandene. Det er et skridt i retning af regeringens ambition om, at området skal været steget med ekstra 3,5 mia. kr. i 2025.
    • Heraf fastholdes den rekordhøje humanitær ramme på 2,7 mia. kr. til hjælp i områder plaget af krise og konflikt og langsigtede indsatser til at adressere nogle af de grundlæggende årsager til folk fordrives eller forlader deres hjem. Alt sammen noget, der understøtter et mere retfærdigt og human asylsystem.

Et bredt politisk flertal blev med den udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, i år enige om, at dansk udviklingssamarbejde skal bidrage til en mere tryg og bæredygtig verden fri for fattigdom. Strategien hviler på et fundament af værdier om demokrati, menneskerettigheder og ligestilling, og har to fokuserede hovedprioriteter: kampen for klima, natur og miljø og at hjælpe flere bedre i nærområderne til kriser og konflikt og skrøbelige lande og regioner.

Læs mere om de udviklingspolitiske prioriteter 2022.

For yderligere oplysninger:

Kontakt Pressevagten@um.dk og tlf. +45 61 97 92 47 (ikke SMS)

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye