FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH savner fokus på dagpenge i regeringens finanslovforslag

Del

Regeringen har fremlagt et stramt forslag til næste års finanslov med få nye prioriteringer. ”Vi er kommet godt igennem coronakrisen, og der er ikke brug for samme økonomiske hjertestarter. Og vi er enige med regeringen i, at vi stadig skal investere i en stærk, grøn økonomi og et sundt og godt arbejdsmarked”, siger formand for FH, Lizette Risgaard. Hun savner dog et bud på, hvordan vi får styrket dagpengene – en af grundstenene i vores fleksible arbejdsmarked.

Lizette Risgaard beder politikerne om at sætte dagpengene på dagsordenen, når der skal forhandles om næste års finanslov.
Lizette Risgaard beder politikerne om at sætte dagpengene på dagsordenen, når der skal forhandles om næste års finanslov.

Det går godt for dansk økonomi, viser regeringens økonomiske redegørelse. Aktivitet og beskæftigelse er hurtigt kommet tilbage igen efter coronakrisens dyk, og de offentlige finanser er stadig sunde.

”Det er glædeligt, at vi står så godt. Men det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage. Der er stadig brug for investeringer, så vi også fremover har en robust økonomi, og vi får alle med på fremtidens arbejdsmarked”, siger Lizette Risgaard.

FH ønsker, at der med forhandlingerne om næste års finanslov bliver taget livtag med nogle af de store udfordringer, som vi står overfor. Fx den grønne omstilling, digitalisering og automatisering, der uden tvivl vil forandre arbejdsmarkedet mange år frem.

De seneste års finanslove har haft et grønt aftryk, og i år er der bl.a. afsat en forhandlingsreserve på 1,2 mia. kr. årligt i 2022-2025, som regeringen ønsker skal prioriteres til klima og grøn omstilling samt velfærd.

Styrk dagpengene

De store forandringer i samfundet kræver et fleksibelt arbejdsmarked med trygge lønmodtagere. Dagpengene spiller her en helt afgørende rolle, og FH ønsker, at det kommer på næste års finanslov

”Det økonomiske sikkerhedsnet har fået flere og flere huller. Det skal stoppes – og det skal være nu”, siger Lizette Risgaard.

”Vi beder politikerne om at komme med et bud på, hvordan vi får lappet hullerne. De kan jo tage FH’s forslag til at styrke dagpengene med ind til forhandlingsbordet.”

FH foreslår konkret at hæve dagpengesatsen med op til 4.000 kr. i de første tre måneder af ledighedsforløbet. Forslaget er fuldt finansieret i FH’s økonomiske 2030-plan.

Investér i kompetencer, gode job og fremtidens velfærd

Fremtidens arbejdsmarked stiller store krav til nye kvalifikationer og omstillingsparathed. Samtidig er der behov for, at flere får bedre muligheder for at komme i arbejde. Coronakrisen har kun gjort det sværere for personer på kanten af arbejdsmarkedet af finde fodfæste. FH ser frem til regeringens arbejde med 2. generationsreformer bl.a. med dette fokus.

Gennem tidligere aftaler har regeringen afsat penge til opkvalificering og uddannelse af ledige. Der er ingen nye midler i den boldgade i finanslovforslaget, om end der i finanslovforslaget er afsat en mindre pulje til ”bedre match på arbejdsmarkedet og styrkede rekrutteringsmuligheder for at få alle med”.

”Jeg ser meget positivt på regeringens fokus på at hjælpe flere med i arbejdsfællesskabet, herunder med fokus på et bedre match på arbejdsmarkedet. Men jeg havde også gerne set forslag om en mere permanent indsats for efter- og videreuddannelse for både beskæftigede og ledige. Forhåbentlig kan det komme med, når de egentlige forhandlinger går i gang”, siger Lizette Risgaard.

FH-formanden understreger desuden, at vi her i Danmark bør gå forrest ved at sikre, at fremtidens arbejdsmarked også er et sundt arbejdsmarked med et godt arbejdsmiljø og ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det ærgrer hende derfor, at der i finanslovforslaget ikke er afsat midler til et varigt løft til Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljø og permanente bevillinger til indsatsen mod social dumping.

Regeringens finanslovforslag afspejler, at der med økonomiaftalerne med kommunerne og regionerne blev afsat midler, som skal sikre, at velfærden næste år følger med det stigende antal børn og ældre i befolkningen.

”Hvis vi skal bevare en ordentlig offentlig service, skal vi investere i den. Velfærd af høj kvalitet er nødvendigt, hvis vi skal give dansk økonomi de bedste vilkår”, siger Lizette Risgaard.

DOWNLOAD: FH 2030 PLAN: Fair vækst og flere gode job

Nøgleord

Billeder

Lizette Risgaard beder politikerne om at sætte dagpengene på dagsordenen, når der skal forhandles om næste års finanslov.
Lizette Risgaard beder politikerne om at sætte dagpengene på dagsordenen, når der skal forhandles om næste års finanslov.
Download

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Unge lønmodtagere mistrives med hjemmearbejde16.7.2021 12:45:14 CEST | Pressemeddelelse

Efter over et år med corona er hjemmearbejde blevet spået en stor fremtid. Men det er langtfra godt for alle: nye tal viser, at fire ud af ti unge lønmodtagere oplever, at hjemmearbejdet dræber deres motivation og arbejdsglæde. ”Det er det vigtigt, at vi tager os særlig godt af de unge medarbejdere, der arbejder hjemme. Arbejdsgiverne og ledere bør øge deres fokus på de unges trivsel”, siger Morten Skov Christiansen, næstformand i FH.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum