FH: Økonomiaftale for kommunerne er en kriseaftale
"Aftalen om kommunernes økonomi er til næste år er decideret smalhals. Den sikrer godt nok, at velfærden følger med det stigende antal børn og ældre. Men der vil være væsentligt færre penge til at bygge og renovere daginstitutioner, skoler og ældrecentre for”, siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.
Kommunerne og regeringen har her til aften indgået en historisk stram aftale om kommunernes økonomi til næste år. Aftalen betyder, at kommunerne får 1,3 mia. kr. ekstra til velfærd i 2023.
”Det er naturligvis positivt, at regeringen og kommunerne er lykkedes med overhovedet at lande en aftale. For det er selvsagt ikke nemt at få enderne til at mødes”, siger Lizette Risgaard.
Forhandlingerne om økonomiaftalen for 2023 har været omtalt som en ’spareaftale’ med ’en stram økonomisk ramme’. Det skyldes bl.a. ekstra udgifter til forsvaret, udgifter i forbindelse med de mange ukrainske flygtninge og den højeste inflation i 35 år.
Flere udgifter til børn og ældre
Det stigende antal børn og ældre kommer ifølge Finansministeriet til at koste 1,3 mia. kr. mere i 2023 end i år. Dermed bliver kommunerne som udgangspunkt kompenseret for de stigende udgifter til den voksende gruppe af mere pleje- og omsorgskrævende borgere. Men samlet ser vi ind i en meget stram aftale, hvor der ikke er råd til ret meget mere end lige at dække det demografiske træk på serviceområdet.
”Økonomiaftalen med kommunerne bærer præg af, at vi er i en usikker økonomisk situation. Men det er klart, at det kun må være rent undtagelsesvist, at der lander så stramme budgetter for kommunerne. Når den økonomiske situation normaliseres og usikkerhederne bliver mindre, er det helt afgørende at vi har plads til at investere i vores velfærdssamfund”, siger Lizette Risgaard.
Markant færre penge til byggeri og renovering
Den økonomiske aftale afsætter væsentligt færre penge til anlæg i 2023, dvs. byggeri og renovering af fx daginstitutioner, ældrecenter og skoler, cykelstier osv.
”Aftalen betyder, at borgerne vil møde rammer om vores velfærd, som bliver mere og mere slidte og utidssvarende, så det er tydeligt, at det er en aftale indgået i en krisetid, som ikke skal sætte standarderne fremover når den økonomiske situation normaliseres”, konstaterer Lizette Risgaard.
Kontakter
Jakob ElkjærTeamchef Presse&KommunikationFagbevægelsens Hovedorganisation
Tlf:30549640Tlf:30549640jel@fho.dkInformation om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.
FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.
Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.
Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.
Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nu stiger ledigheden – men fra et lavt niveau30.6.2022 08:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Ledigheden steg lidt i maj. Det skyldes især en tilgang af ledige fordrevne fra Ukraine med ophold efter særloven. Arbejdsmarkedet klarer sig fortsat godt. Men med udsigt til økonomisk afmatning må opturen på arbejdsmarkedet desværre også forventes at lakke mod enden i denne omgang, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Politikerne åbner en ladeport for lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft29.6.2022 21:02:29 CEST | Pressemeddelelse
Det er under al kritik, at et politisk flertal nu har vedtaget en sænkning af beløbsgrænsen i en tid, hvor der i forvejen er rekordmange udenlandske arbejdstagere på det danske arbejdsmarked, og hvor stigende priser skaber stor usikkerhed om udviklingen i dansk økonomi.
SÅDAN – mere ansvar til a-kasserne24.6.2022 13:35:32 CEST | Pressemeddelelse
Ny aftale betyder, at dagpengemodtagere fremover kun skal have kontakt med deres a-kasse, og ikke jobcentret, i de første tre måneders ledighed.
Grøn skattereform styrker klimaet, erhvervslivet og lønmodtagerne24.6.2022 12:03:14 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med SF, R, Venstre og Konservative indgået en aftale om en grøn skattereform. FH roser aftalepartierne for at have indgået en bred aftale, der er ambitiøs på klimaets vegne og samtidig tager de nødvendige hensyn til erhvervslivet og lønmodtagerne.
Fagbevægelsen: Stærkt forslag kan bane vejen for flere medarbejderejede virksomheder21.6.2022 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens ekspertarbejdsgruppe for demokratiske virksomheder har i dag lanceret deres anbefalinger til, hvordan der kan ryddes sten af vejen for virksomheder med et demokratisk ejerskab. Fagbevægelsen er specielt tilfreds med, at ekspertgruppen vil ligestille generationsskifter til medarbejdere med de muligheder, som andre ejerformer har i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum