Akademikerne

FFL23: En stram finanslov bør ikke spænde ben for beskæftigelsesindsatsen for nyuddannede

Del
Akademikerne bakker op om en stram finanslov for at håndtere inflationen og presset på dansk økonomi her og nu, men er samtidig bekymret for, at regeringen vil løse kortsigtede udfordringer med reformer, der kan få negative konsekvenser på langt sigt.

Lisbeth Lintz, Akademikernes formand, udtaler:

Vi har som samfund en fælles opgave om at ruste dansk økonomi bedst muligt til fremtiden. Det kræver investeringer i uddannelse og kompetencer samt reformer, der motiverer til at gøre en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Det er forståeligt, at man fremlægger en stram finanslov for 2023, men jeg frygter, at f.eks. regeringens reformplaner på uddannelsesområdet kommer til at skabe langt større problemer for dansk økonomi i fremtiden, end de vil løse.

Akademikerne hæfter sig samtidig ved, at takstløftet for de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser optræder på forslaget til finansloven for 2023. Det giver stabilitet i universiteternes økonomi, hvilket er centralt.

Omvendt er det bekymrende, at regeringen har valgt ikke at foreslå, at der skal tilføres midler i 2023 til at genoptage trainee-indsatsen. Indsatsen har igennem en årrække hjulpet mange virksomheder til at finde og rekruttere dygtige nyuddannede akademikere, som har fået en lettere overgang fra studie til arbejdsliv. Den manglende finansiering af trainee-ordningen sker, samtidig med at nyuddannede fra 1. maj kun har en etårig dagpengeperiode og en lavere sats.

Lisbeth Lintz udtaler:

I en tid med mangel på arbejdskraft, stigende kompetencekrav i ikke mindst SMV’erne og skrappere krav til ledige nyuddannede er det et skridt i den helt forkerte retning, at regeringen ser bort fra trainee-indsatsen. Jeg vil derfor kraftigt appellere til, at de politiske partier tager ønsket om nye midler med til forhandlingerne.

Endelig noterer Akademikerne sig, at regeringen med sit finanslovsforslag vil afsætte 1,3 mia. kr. til en ny arbejdsmiljøaftale for 2023-2026. Langt hovedparten af midlerne står dog til at blive anvendt til videreførelse af de eksisterende bevillinger til Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, så der er reelt tale om at fortsætte på det nuværende niveau. Der er behov for mere stabilitet i bevillingerne, så finansieringen af den grundlæggende arbejdsmiljøindsats ikke bliver et tilbagevendende spørgsmål.

Lisbeth Lintz udtaler:

I de igangværende forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale, bør politikerne prioritere langt flere midler til det psykiske arbejdsmiljø. Det handler både om arbejdstagernes sundhed og om arbejdsudbuddet, herunder ikke mindst for fastholdelse af medarbejdere og nedbringelse af sygefravær.

 

Yderligere information

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne

T +45 2488 8442

E ll@ac.dk

Nøgleord

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Ambitiøst udspil til meritreform til gavn for de unge9.5.2023 10:33:22 CEST | Pressemeddelelse

Akademikerne fremlægger i dag seks konkrete forslag til en ny meritform som del af et større uddannelsespolitisk udspil med titlen "Flere åbne døre". En meritreform skal bidrage til et langt mere sammenhængende uddannelsessystem på tværs af uddannelsessektorer, og vise de unge, at det ikke er farligt at træffe et forkert uddannelsesvalg, men at der vil være nye døre, der åbnes for meningsfulde uddannelses- og meritveje.

Ny analyse: 5.200 dimittender risikerer årligt at falde ud af dagpengesystemet med den nye etårige dagpengeperiode1.5.2023 10:58:28 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen bør kigge med stor alvor på, at tusindvis af dimittender årligt risikerer at falde ud af dagpengesystemet som en konsekvens af, at dagpengeperioden for dimittender bl.a. ændres fra to til et år fra den 1. maj 2023. Det mener hovedorganisationen Akademikerne, der repræsenterer de 480.000 medlemmer i de akademiske fagforeninger.

Erstatningerne må op i design-krænkelsessager24.3.2023 09:44:00 CET | Pressemeddelelse

Den 22. marts 2023 satte Højesteret et endeligt punktum i sagen, hvor Netto har efterlignet vaser og andre designprodukter skabt designeren Anne Black. I sagen krævede Anne Black 3 millioner kr. i erstatning. Sø- og Handelsretten tilkendte hende kun 1,5 millioner kroner. Østre Landsret nedsatte erstatningen til 300.000 kr. Nu har Højesteret fastsat den til 1 million kr., 7 år efter sagen blev anlagt. Sagen angår spørgsmål af stor betydning for danske designere. Akademikerne og Forbundet Arkitekter og Designere har fra starten fulgt sagen tæt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum