FFL22: Regeringen afsætter 304 mio. kr. til kampen mod skadelig kemi
Selv om de færreste nok tænker over det, så er vi er i kontakt med kemi dagen lang. Når vi vasker hår, når vi trækker i outdoor-jakken, eller når vi giver vores børn hagesmæk på.
Det er ikke al kemi, der er skadelig, men det er vigtigt, at vi håndterer de farligste kemikalier, der kan findes i de produkter, vi omgiver os med, og som kan være fx kræft- og allergifremkaldende, hormonforstyrrende eller være længe om at nedbrydes i naturen.
Regeringen foreslår derfor at afsætte 304 millioner kroner til en ny kemiindsats over de næste fire år. Pengene skal gå til indsatser både i Danmark og i EU. Og pengene skal også sikre en stærk indsats på biocidområdet.
Biocider er kemiske produkter, der bruges til at bekæmpe uønskede organismer, og findes mange steder i vores dagligdag: Håndsprit, træbeskyttelse og produkter mod skadedyr er alle biocider.
Ministeriet har inviteret til en workshop med interessenter og ordførere den 10. september, forud for at de politiske forhandlinger går i gang.
”Der skal ikke være skadelige stoffer i de produkter, som vi omgiver os med, og derfor er kemiindsatsen helt afgørende for en tryg hverdag for os alle sammen og for de mere udsatte grupper som fx børnene. Her ønsker jeg blandt andet at forbrugerindsatsen i Tænk Kemi skal fortsætte. Danmark er allerede et foregangsland, og den ambitiøse linje skal vi fortsætte. Det håber jeg, at Folketingets øvrige partier vil være med til,” siger miljøminister Lea Wermelin.
Afsætter penge til renere luft
Udover penge til en ny kemiindsats lægger regeringen i finanslovsforslaget op til, at der prioriteres godt 252 mio. kroner til finansiering af initiativer, der bl.a. bidrager til grønnere byer og renere luft, som regeringen præsenterede i deres udspil ”Tættere på – grønne byer og en hovedstad i udvikling” i maj.
Det er et udspil, hvor regeringen blandt andet foreslår at give en række kommuner mulighed for at skærpe miljøzonerne, at indføre nulemissionszoner og give mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning. Der er også afsat finansiering til et forbud mod at sprøjte med bl.a. glyphosat på visse offentlige og private arealer og til mere skovrejsning
”Vi er godt i gang med de politiske forhandlinger om en aftale, der skal give kommunerne flere redskaber i værktøjskassen til at skabe grønnere byer og bekæmpelse af luftforurening. Med vores finanslovsforslag sikrer vi, at der vil være finansiering til blandt andet mere ambitiøse miljøzoner i byerne, et sprøjteforbud på visse offentlige og private arealer og mere skovrejsning,” siger Lea Wermelin.
Fakta:
Læs hele regerings lovforslag her
Yderligere initiativer:
- Den flerårige udmøntning af 888 mio. kroner, der blev afsat sidste år på finansloven i Natur- og Biodiversitetspakken, fortsætter. Blandt andet er fem kommende naturnationalparker udpeget, og der er en proces i gang om yderligere udpegninger.
- Regionerne er i gang med den flerårige proces med at oprense nogle af de største generationsforureninger i Danmark, som der sidste år blev afsat 630 mio. kr. til – her i blandt Høfde 42 og Kærgård Klitplantage.
- Tilskudspuljen til kystbeskyttelse frem mod 2023 er åbnet, så flere relevante projekter kan få tilskud til kystbeskyttelse. På sidste års finanslov blev der afsat 350 mio. kr. fordelt med 50 mio. kr. i 2021 og 150 mio. kr. i hhv. 2022 og 2023.
Kontakter
Presserådgiver, Miljøministeriet, Lisa Ioannou, tlf. 24771226, mail: liryi@mim.dk
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum