Aarhus Festuge

Festugemaskot kommer til live på årets plakat

Del
Skovguden Pan er tilbage på Festugeplakaten 2023 – mere spillevende og tidsrelevant end nogensinde før.

Pan på Festugeplakaten. Har man ikke set det før? Faktisk har den fløjtespillende faun optrådt hele 20 gange på Festugeplakaten. Men til årets Festuge er Pan ikke, som den plejer. Pan er kommet til live – i dukkeform.

For plakaten til Aarhus Festuge 2023 prydes af en fysisk Pan-figur i sit rette element omgivet af natur og med tværfløjte i hænderne.

Hvis Pan er Pinocchio, hedder figurens Gepetto Ida Asferg Jakobsen. Den 30-årige aarhusianer arbejder til daglig med dukker til stopmotion-film og computerspil hos animationsstudiet WiredFly. Asferg Jakobsen var overrasket, men ikke spor i tvivl, da hun blev spurgt om at nyfortolke Festugens maskot til årets plakat.

”Jeg tænkte ”det er bare lige mig!”. For jeg elsker myter og mytiske væsner og at få lov til at lave noget, der er lidt skummelt og mærkeligt, men samtidig charmerende”, siger Ida Asferg Jakobsen om hendes Pan, der er skabt af wire, skum og uld.

Hverken god eller ond
Hører man ”Aarhus Festuge” og ”Pan” i samme sætning, vil mange nok tænke på en nuttet, lille skovtrold med tværfløjte. Billedet af Pan, som den tog sig ud på Carl Johan Westbergs illustration til Festugen fra 1965 til 1983. I forbindelse med Aarhus Festuge 2021 vendte Pan tilbage på plakaten i Halfdan Piskets mere skyggefulde og semidæmoniske version.

Pan anno 2023 træder igen frem i lyset, men man fornemmer stadig figurens mørke side.

”Pan er lidt freaky. Han er guden for natur og derfor en ambivalent figur. Når man tænker på naturen, er den hverken god eller ond. På samme måde må Pan godt virke som én, hvor man ikke rigtig ved, om den smiler til dig af glæde eller med skumle intentioner. Om den vil dig det godt eller skidt”, forklarer Ida Asferg Jakobsen om sin fortolkning af Festugemaskotten.

Ida Asferg Jakobsen nævner Hayao Miyazakis tegnefilmunivers, illustratoren Chris Sickles, fortolkninger af dæmoner og diverse billeder af geder som en del af inspirationen bag Pan-figurens lange lemmer, det gådefulde blik og det lidt for brede smil. Særligt et tema går dog igen i dukkebyggerens moderne take på Pan.

"Jeg ville gerne tage ham i en retning, hvor han mere fremstår som en del af naturen end mennesket. Derfor er han blevet grøn, så det ligner, at naturen nærmest gror ud af ham med blade i pelsen".

Symbol på årets Festugetema
Pan, der spirer frem med naturen og fanger vores opmærksomhed, er samtidig et billede på Festugetemaet for de næste tre år: Mind the Gap.

"Med Festugens nye tema skal vi undersøge, hvad der skaber kløfter, spirer i sprækker eller titter frem af lysninger. Jeg ser for mig, Ida Asferg Jakobsens lille skælmske figur dukke op overalt i denne afsøgen og glæder mig over den lille følgesvend", siger Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge.

Udover plakaten er det blandt andet også planen, at Pan-figuren får et digitalt liv som animeret figur med hjælp fra M2Film. Hvor end man nu må støde på Pan, har dens skaber en klar forhåbning.

”Jeg håber, at man vil kigge en ekstra gang. Jeg gad godt, at han bliver en forstyrrelse i folks hverdag. Det passer vel også meget godt ind i temaet ’Mind the Gap’ og Festugen som helhed”, fortæller Ida Asferg Jakobsen.

Festugeplakaten 2023 er skabt i samarbejde med Moment Studio og kan ses rundt i Aarhus op til og under Festugen, som i år finder sted fra 25. august til 3. september. 

Om Ida Asferg Jakobsen

  • Dansk stopmotion kunstner

  • Født den 18. juli 1992 i Århus

  • Uddannet i computer graphic arts på The Animation Workshop i Viborg

  • Arbejder til dagligt som dukkebygger i stopmotionfilmstudiet WiredFly på Sydhavnen i Århus.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Download
Ida Asferg Jakobsen under arbejdet med Pan. Kreditering: Malte Bülow.
Ida Asferg Jakobsen under arbejdet med Pan. Kreditering: Malte Bülow.
Download
Ida Asferg Jakobsen. Kreditering: Malte Bülow.
Ida Asferg Jakobsen. Kreditering: Malte Bülow.
Download
Download

Information om Aarhus Festuge

Aarhus Festuge
Vester Allé 3
8000 Aarhus C

+45 87 30 83 00https://www.aarhusfestuge.dk/

Med 1000 arrangementer på 10 dage er Aarhus Festuge en af Nordeuropas største kulturbegivenheder, med internationale kunstnere, lokale artister, samt oplevelser for både børn og voksne. Her kan man opleve kunst og kultur på højeste niveau, når hele Aarhus summer af musik, teater, arkitektur, gastronomi, kunst, debatter og alt derimellem.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Festuge

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Festuge

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye