Aarhus Universitet: Arts

Felix Riede udnævnt til professor

Del

Felix Riede er udnævnt til professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet med virkning fra 1. August 2021.

Felix Riede har siden sin studietid været optaget af menneskers forhold til miljøet og af, hvordan forhistorie er skabt i samspil med samfunds- og miljømæssige kræfter. Under sit ph.d.-projekt opdagede han en mulig sammenhæng mellem Laacher See vulkanudbruddet for omtrent 13.000 år siden og de demografiske og kulturelle forandringer, der skete i samme periode, ikke mindst i Sydskandinavien. Emnet har optaget ham længe, ført til adskillige tværfaglige innovationer og siden åbnet op for helt nye forskningsperspektiver. Den netop lukkede udstilling ’After the Apocalypse’ ved Moesgaard Museum var kulminationen på den flerårige forskningsindsats om netop vulkanudbruddet ved Laacher See, som har været støttet af to Sapere Aude bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Fremover kommer Felix Riede også til at forske i menneskers forhold til naturen og jordens skiftende klima og miljø. Med en stor bevilling fra den European Research Council i ryggen, vil han udvikle og anvende nye digitale metoder der vil gøre det muligt at bringe arkæologiske, økologiske og klimatiske data sammen. Parallelt med sin arkæologisk grundforskning er Felix Riede også dybt engageret i anvendt bæredygtighedsforskning- og undervisning, afspejlet i den bred vifte af videnskabelige han udgiver, senest: ”More floods, fires and cyclones — plan for domino effects on sustainability goals” i verdens førende tidsskrift Nature.

I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i vores dybeste forhistorie og helt specifikt i den disciplin, man kalder climate change archaeology. Takket være min drømmebevilling fra ERC og mine mange gode samarbejdsrelationer til kollegaerne ved arkæologi, biologi og geologi kan vi nu for alvor rykke i vores forståelse af den rolle miljø og klima spiller i udviklingen af fortidens samfund, deres tilpasning og også hvor de ikke formåede at tilpasse sig”, fortæller Felix Riede.


 

Kontakter

Felix Riede, professor
Institut for Kultur og Samfund
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Aarhus Universitet
Mail: f.riede@cas.au.dk
Mobil: +4560187382

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Fritids- og ungdomsklubber giver tryghed og trivsel til børn og unge efter skoletid8.6.2021 12:28:19 CEST | Pressemeddelelse

Når skoledagen er slut, søger mange danske børn og unge mod deres lokale fritids- eller ungdomsklub. Her kan de kaste sig ud i kreative aktiviteter, få hjælp til lektierne eller blot hænge ud med vennerne og føle sig trygge imens. Den nye forskningsoversigt i DPU og NCS’ e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’ viser, at fritids- og ungdomsklubber kan have en vigtig og positiv betydning for alle børn og unges trivsel og udvikling – og i særlig grad for børn og unge, der befinder sig i udsatte livsforhold.

Forskningsprojekt giver nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion20.4.2021 08:39:59 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt studie har for første gang udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. Resultatet bag undersøgelsen giver helt ny viden blandt andet om baggrunden for metalhåndværkernes materialevalg i vikingetiden. Bag studiet står Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet) i samarbejde med Aarhus Geochemical and Isotope Research (AGiR) platform ved Geoscience på Aarhus Universitet og Sydvestjyske Museer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum