Aarhus Universitet: Arts

Felix Riede udnævnt til professor

Del
Felix Riede er udnævnt til professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet med virkning fra 1. August 2021.

Felix Riede har siden sin studietid været optaget af menneskers forhold til miljøet og af, hvordan forhistorie er skabt i samspil med samfunds- og miljømæssige kræfter. Under sit ph.d.-projekt opdagede han en mulig sammenhæng mellem Laacher See vulkanudbruddet for omtrent 13.000 år siden og de demografiske og kulturelle forandringer, der skete i samme periode, ikke mindst i Sydskandinavien. Emnet har optaget ham længe, ført til adskillige tværfaglige innovationer og siden åbnet op for helt nye forskningsperspektiver. Den netop lukkede udstilling ’After the Apocalypse’ ved Moesgaard Museum var kulminationen på den flerårige forskningsindsats om netop vulkanudbruddet ved Laacher See, som har været støttet af to Sapere Aude bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Fremover kommer Felix Riede også til at forske i menneskers forhold til naturen og jordens skiftende klima og miljø. Med en stor bevilling fra den European Research Council i ryggen, vil han udvikle og anvende nye digitale metoder der vil gøre det muligt at bringe arkæologiske, økologiske og klimatiske data sammen. Parallelt med sin arkæologisk grundforskning er Felix Riede også dybt engageret i anvendt bæredygtighedsforskning- og undervisning, afspejlet i den bred vifte af videnskabelige han udgiver, senest: ”More floods, fires and cyclones — plan for domino effects on sustainability goals” i verdens førende tidsskrift Nature.

I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i vores dybeste forhistorie og helt specifikt i den disciplin, man kalder climate change archaeology. Takket være min drømmebevilling fra ERC og mine mange gode samarbejdsrelationer til kollegaerne ved arkæologi, biologi og geologi kan vi nu for alvor rykke i vores forståelse af den rolle miljø og klima spiller i udviklingen af fortidens samfund, deres tilpasning og også hvor de ikke formåede at tilpasse sig”, fortæller Felix Riede.


 

Kontakter

Felix Riede, professor
Institut for Kultur og Samfund
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Aarhus Universitet
Mail: f.riede@cas.au.dk
Mobil: +4560187382

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye