Fattige og lavt uddannede sparer på varmen
Indtægt, uddannelsesniveau og vores forældres forbrugsvaner har betydning for, hvor meget vi skruer op for varmen i vores boliger. Og det er de lavt lønnede og lavt uddannede husstande, som er bedst til at spare på varmen.
Det viser en ny ph.d.-afhandling, hvor sociolog Anders Rhiger Hansen fra Aalborg Universitet København har undersøgt statistiske sammenhænge mellem varmeforbrug og forskellige sociale forhold i enfamilieshusstande i Danmark. Undersøgelsen er baseret på registermateriale, der omfatter 1,2 millioner observationer fordelt over to år.
Blandt konklusionerne i afhandlingen er bl.a., at husstande med voksne, der kun har en grundskoleuddannelse, bruger næsten fire procent mindre varme end akademikerhusstande – også når der er korrigeret for det forhold, at højt uddannede ofte bor bedre end lavt uddannede. På samme måde viser det sig, at husstande med en årsindkomst på 200.000 kroner bruger næsten fem procent mindre varme end husstande med den dobbelte årsindkomst.
”Nogle vil måske tro, at lavt uddannede har sværere ved at spare på varmen end højt uddannede, men det forholder sig lige omvendt”, siger Anders Rhiger Hansen, som 20. marts forsvarede sin ph.d.-afhandling på Aalborg Universitet København. I afhandlingen undersøger Anders Rhiger Hansen de statistiske sammenhænge mellem varmeforbrug og forskellige sociale forhold i enfamilieshusstande i Danmark.
Vaner handler om sociale relationer
Hvad er forklaringen? Er det simpelthen, at når man er fattig, så sparer man på alt, også på varmen?
”Økonomiske faktorer er en del af forklaringen, men nedarvede vaner spiller også en væsentlig rolle”, siger Anders Rhiger Hansen. Han har nemlig tillige undersøgt generationsforskelle og vist, at voksne personers varmeforbrugsmønstre i meget høj grad svarer til deres forældres varmeforbrugsmønstre.
”Dette indikerer, at indgroede varmeforbrugsvaner bliver nedarvet fra generation til generation, og at de nedarvede vaner har stor betydning senere i livet”.
Anders Rhiger Hansen forklarer, at børn helt kropsligt tilegner sig deres forældres vaner og praktiserer dem senere i livet, hvilket særligt gælder for de lavt uddannede. Og jo tættere de voksne og deres forældre bor på hinanden, des større er ligheden mellem varmeforbrugsvanerne.
“Dette kunne betyde, at ligheden med forældrenes vaner i høj grad også handler om vedligeholdelse af familierelationer og andre relationer eksempelvis til venner og naboer”, siger Anders Rhiger Hansen.
Den nye viden om hvordan sociale forhold styrer vores varmeforbrug, kan få stor samfundsmæssig værdi, fordi det giver bedre muligheder for at målrette energisparetiltag fra det offentliges side:
”Den sociologiske forskning viser, at der er andre mekanismer på spil ud over de økonomiske incitamenter, fx social status og hverdagens familieliv”, siger Anders Rhiger Hansen.
Kontakter
Ph.d. Anders Rhiger Hansen, arh@sbi.aau.dk, telefon 6167 2860
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum