Fastfrosne svaner er syge
Mange uger med hård frost har fået telefonerne til at gløde hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Der er flere mennesker ude i naturen, da der stadig er Corona-lockdown og samtidig er der fugleinfluenza i Danmark. En stor del af opkaldene skyldes potentielt fastfrosne eller døde svaner på landets søer og langs kysterne.
- Når borgerne ringer ind, vil Vagtcentralen altid stille opklarende spørgsmål og bede om billedmateriale, så vi bedre kan vurdere om svanen er syg, eller om den bare ligger stille på isen, forklarer teamchef Camilla Skovgaard Jensen.
Syge svaner på isen
Hvis en svane er syg, vil den ofte lægge sig ud på isen, hvor den kan ligge mere uforstyrret for mennesker, hunde og andre rovdyr. Derfor kan det ske, at svanernes brystfjer fryser fast til isen, og grundet sygdom er den ikke er i stand til at trække sig fri.
Teamchef Camilla Skovgaard Jensen fortæller:
- Normalt oplever vi, at størstedelen af opkaldene omhandler helt naturlig adfærd, men dette har desværre ikke været tilfældet i samme omfang i år. Det er desværre meget sandsynligt, at fugleinfluenzaen er årsagen til dette.
Danmark har siden 2020 været plaget af fugleinfluenza, hvor svanerne er en af de arter, som desværre er modtagelige for sygdommen. Dette betyder, at der ses markant flere syge og svækkede svaner end normalt.
Vildtplejestation er ikke en mulighed
Dyrenes Beskyttelse kan normalt pleje svaner på deres vildtplejestationer, men grundet fugleinfluenza tages svanerne i øjeblikket ikke i pleje. Når vi derfor har syge svaner, er der grundet fugleinfluenza kun to mulige løsninger:
- Svanen lades være
Hvis ikke vi vælger at tage handling, vil svanen få en chance for at bekæmpe sygdommen selv. Om svanen klarer sig, afhænger af hvor hårdt den er angrebet.
- Svanen nødaflives
Dyrenes Beskyttelse sender ikke sit frivillige beredskab ud på isen af hensyn til personsikkerhed. Der kan derimod sendes en skytte ud, som kan nødaflive svanen ved skud på op til 20 meters afstand, såfremt at det er sikkert at afgive skud.
[Faktaboks:] Viser en svane en eller flere af nedenstående tegn, er der tale om en svane med sygdomstegn:
- Hovedet ligger nede på isen
- Vingerne hænger ned på isen
- Fjerdragt ser uplejet ud
- Kroppen ligger trykket ned mod isen
- Den ligger i sin egen afføring
Kontakter
Camilla Skovgaard JensenLeder af Dyrenes Vagtcentral
Tlf:33287000cj@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
Dyr dumpes stadig i stor stil16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over tusinde dyr er igen i år blevet dumpet, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det betyder, at der i 2024 i gennemsnit blev dumpet næsten 4 kæledyr om dagen. Organisationen håber, at 2025 bliver året, hvor dumping af dyr droppes.
Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum