DEO

Får BlackRock lov til at skrive EU’s regler for grøn finans?

Del

EU’s grønne finansregler er en hjørnesten i Green Deal. Kommissionen har valgt den globale investeringsgigant BlackRock som konsulent på disse regler, og det har affødt kritik fra flere kanter. Lobbyresearcher Kenneth Haar lægger op til debat om sort/grønne interessekonflikter. Onlinedebat i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet.

Folk i EU-systemet har i en årrække arbejdet med at finde modeller for en såkaldt grøn taksonomi for finansverdenen. Det skal være et sæt af regler, der gør det muligt nemt og entydigt at skelne mellem bæredygtige og ikke-bæredygtige investeringer. Den skelnen er afgørende for at sikre, at der flyder penge til reelt grønne projekter.

EU-Kommissionen har kun 15 personer ansat til at arbejde på de hyperkomplekse regler, der kan få afgørende indflydelse på investeringsvilkår ikke bare i Europa, men i hele verden. Derfor er den vigtige opgave med at undersøge konkrete værktøjer og vurdere fordele og ulemper blevet sendt i udbud.

Vinderen af udbuddet blev investeringsgiganten BlackRock, der ejer markante aktieposter i en lang række europæiske banker og finansinstitutioner. Herunder i Nordea.

Når Kommissionen skal fremsætte sit lovforslag vil en væsentlig del af arbejdet altså være lavet af en virksomhed, der kan hævdes at have milliarder på spil i den sektor, som lovgivningen skal regulere. Er der grund til at frygte interessekonflikter – og kan BlackRocks eventuelle interesse påvirke lovgivningen i sidste ende? Disse spørgsmål former udgangspunkt for en debat med Kenneth Haar, researcher i organisationen Corporate Europe Observatory, der overvåger lobbyisme i EU og sætter kritisk fokus på erhvervslivets indflydelse. I november 2020 var han forfatter på rapporten ”The BlackRock Model”. 

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet. Den foregår online torsdag den 11. februar 2021, 15.00-16.00. 

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af torsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.   

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:   

Sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen 

61 27 72 56 eller rasmus@deo.dk 

Nøgleord

Kontakter

Rasmus Nørlem SørensenChefanalytiker og sekretariatsleder

Sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Ekspert i EU’s demokrati, europæisk offentlighed, folkelig deltagelse og lobbyisme. Følger desuden nøje med i de store politiske debatter i Europa - herunder Brexit, EU's fremtid, social søjle, vækststrategi, og frihandel.

Rasmus har arbejdet som EU-journalist, redaktør og mødearrangør siden 2009 og optræder jævnligt i medierne som europæisk ekspert og kommentator.

Tlf:+45 61 27 72 56rasmus@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum