Cyklistforbundet

Familien i Aarhus skiftede to biler ud med én el-ladcykel for klimaets skyld

Del

Hvis vi vil, kan el-cyklen hjælpe os med at reducere den kraftigt voksende danske bilpark, lyder det fra Cyklistforbundet. Økologisk Råd bakker op og foreslår, at man i byerne giver mere plads til el-ladcyklerne og mindre til biler.

Familien Duffy Obel klarede sig uden bil i to år, og nu er projekt bil sat helt i stå.
Familien Duffy Obel klarede sig uden bil i to år, og nu er projekt bil sat helt i stå.

I Brabrand ved Aarhus bor Xenia Duffy Obel med mand og fire børn. Tidligere havde familien to biler: Den klassiske kombination af en syv-sæders familie-transporter af tysk mærke og en minibil til bykørsel. Begge biler er nu solgt og skiftet ud med en el-ladcykel.

– Vi troede, det var midlertidigt, indtil vi fandt en ny bil. Men nu har vi klaret os uden bil i to år, og 'projekt bil' er sat i stå, fortæller Xenia Duffy Obel.

Beslutningen om at droppe bilen blev i høj grad taget med klimabrillerne på.

– Det var tanken om klimaet, der drev os til at starte med. Men der er også meget livskvalitet i det. Tingene går lidt langsommere, og det gør ikke noget. Desuden får vi masser af frisk luft. Og så sparer vi sindssygt mange penge, siger Xenia Duffy Obel

Søndag er planlægningsdag

Familiens cykelpark består af to mountainbikes, en city bike, en Swapfiet (cykeludlejning på månedsbasis), en el-cykel og en barnecykel. I det sjældne tilfælde, at familien har behov for en bil, bruger de delebiler som GoMore eller AURA (el-biler på vindstrøm).

Hver søndag ser familien på den kommende uge, så det kan blive plottet ind i kalenderen, hvem der skal bruge ladcyklen.

– Vi bruger ladcyklen til alting; transportere de to mindste børn, køre til stranden eller køre i Ikea, og så har vi en stor cykelpark ved siden af. Udfordringen består nok primært i at være disciplinerede omkring planlægning og logistik af familiens og virksomhedens aktiviteter, fortæller Xenia Duffy Obel.

Giv el-ladcykler mere plads og biler mindre

Konsulent på transportområdet i det Økologiske Råd, Jeppe Juul, ser store fordele ved el-ladcykler og er enig i, at masser af transport kan flyttes fra biler til cykler.

– Jeg ser helt klart et stort potentiale for at flytte transport fra biler til cykler, især i byerne. Vores holdning er, at cykler i mange tilfælde kan erstatte bil eller bus. Det er både godt for sundheden, for økonomien og styrker den aktive mobilitet, siger Jeppe Juul.

– El-ladcykler er et stort plus i forhold til klimaet. De forlænger rækkevidden, så du kan bruge cyklen som transportmiddel over længere afstande. Derfor kan den erstatte fx biler med forbrændingsmotor. Vi mener, at man i byerne skal prioritere pladsen til fx el-ladcykler, så der bliver mindre plads til biler, siger Jeppe Juul.

Sæt mål om en million el-cykler i 2030

Hver dag spilder danske trafikanter spilder 81.000 timer på at holde i kø på motorvejene og de øvrige store veje. Tabet af timer svarer til cirka 14.000 fuldtidsstillinger, og det giver et samfundsøkonomisk tab på 6 milliarder kroner hvert år på grund af trængsel. Ifølge trafikforskere vil anlæggelse af flere og større veje kun få antallet af biler og kørte kilometer til at stige. 

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, siger:

- Øget hverdagscyklisme er en vigtig del af løsningen på den enorme udfordring med trængslen. Vi er som samfund nødt til at sikre, at flere vælger cyklen som dagligt transportmiddel. Tænk, hvis politikerne satte sig som mål, at vi skulle have en million el-cykler i 2030 og fulgte op med de nødvendige investeringer.

- Det er på ingen måde er en uoverskuelig opgave at få flere til at cykle mere i hverdagen. Jeg er ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre at flytte en rigtig pæn del af vores transport til cykler og el-cykler, siger Klaus Bondam.

Hver tredje biltur er på fem kilometer eller derunder. 47 procent af alle pendlerture for beskæftigede i Danmark er 10 kilometer eller derunder.


Cyklistforbundet har med CYKELLAND.NU præsenteret fire konkrete forslag, som Folketingets politikere opfordres til at gennemføre hurtigst muligt:

  • Indføre en el-cykelpulje og give 25.000 danskere tilskud til at købe en el-cykel
  • Give kommunerne lettere adgang til at indføre 30 km/t-zoner på udvalgte strækninger med mange cyklister og gående
  • Indføre en skattemæssig fordel til cykelpendlere
  • Oprette ny national cykelpulje på 200 millioner kr. årligt, hvor stat og kommuner deles om udgiften til at anlægge flere og bedre cykelstier over hele landet.

Se udspil og forslag på www.cykelland.nu

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Familien Duffy Obel klarede sig uden bil i to år, og nu er projekt bil sat helt i stå.
Familien Duffy Obel klarede sig uden bil i to år, og nu er projekt bil sat helt i stå.
Download

Information om Cyklistforbundet

Cyklen giver oplevelser, frihed og motion. Cyklen gør vores verden sundere, grønnere og mere bæredygtig. Vi arbejder for, at alle kan cykle sikkert og trygt. Uanset alder. Uanset om man bor på landet eller i byen. Vi er en demokratisk organisation, hvor alle, der ønsker et cykelvenlig verden, kan engagere sig. Vi er tilstede over hele Danmark og er en del af paraplyorganisation European Cyclists’ Federation.

Cyklistforbundet.dk
Twitter.com/Cyklistforbund
Facebook.com/Cyklistforbundet
Instagram.com/Cyklistforbundet
Linkedin.com/company/Cyklistforbundet

Følg pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum