FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsens Hovedorganisation: Gode prioriteringer i en ellers stram finanslov

Del

Det er godt, at der med finansloven 2022 bliver afsat flere penge til grøn omstilling og til en særlig coronavinterpakke til sygehusvæsenet, siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Det er også positivt, at velfærden prioriteres, herunder med en pakke til bedre vilkår for børn, unge og voksne under uddannelse. Lizette Risgaard savner dog en styrkelse af dagpengene og flere investeringer i opkvalificering og uddannelse.

Finansloven 2022 sikrer – ikke mindst med økonomiaftalerne med kommunerne og regionerne – at der er afsat midler, så velfærden næste år som minimum følger med det stigende antal børn og ældre i befolkningen.

”Vi skal selvfølgelig tage os ordentligt af vores ældre og investere i vores børn. Det er også helt afgørende for trivslen på arbejdspladserne, at pengene følger med udviklingen i antallet af børn og ældre,” siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Som en del af finanslovsaftalen er der enighed om at afsætte penge til bedre vilkår for børn, unge og voksen under uddannelse. Det omfatter bl.a. ekstra midler til FGU, de almene voksenuddannelser samt til læreruddannelsen.

”Det er positivt, at der med finansloven gives en tiltrængt håndsrækning til FGU, læreruddannelsen og de almene voksenuddannelser, men der er behov for et langt større og bredere løft af uddannelsesområdet, hvis vi skal have alle med. Det gælder både flere faglærte, opkvalificering og velfærdsuddannelserne bredt set”, siger Lizette Risgaard.

Penge til hospitalerne

Corona er igen en samfundskritisk sygdom, og finanslovsaftalen afsætter midlertidigt 1 mia. ekstra kr. til sundhedsvæsnet for at sikre, at kapaciteten rækker.

”Det er godt, at det er lykkedes at lande en aftale, som sikrer flere midler til alle faggrupper, som yder en ekstra og vigtig indsats i sygehusvæsenet under de ekstraordinære omstændigheder, vi står i”, siger Lizette Risgaard.

Vigtige grønne aftryk

Med finansloven prioriteres yderligere 1,3 mia. kr. til grønne tiltag de kommende år – heraf knap 250 mio. kr. i 2022. Pengene skal bl.a. gå til udbygning af den vedvarende energi, en pulje til opnåelse af CO2-fangst, en drikkevandsfond samt etablering af to marine naturnationalparker. Den grønne delaftale kommer oven i de midler, der med forskningsaftalen fra oktober er afsat til grøn forskning.

”Det glæder mig, at regeringen og støttepartierne med næste års finanslov viser nødvendigheden af et grønnere Danmark. Men vi må erkende, at der skal mere til, og i FH har vi en række gode forslag til, hvordan vi både kan sætte ind mod klimaudfordringerne, skabe flere gode job og sikre social retfærdighed”, siger Lizette Risgaard.

Der skal tages livtag med de store udfordringer

Den grønne og digitale omstilling kræver et fleksibelt arbejdsmarked med trygge lønmodtagere. Her spiller dagpengene en helt afgørende rolle. Samtidig stiller fremtidens arbejdsmarked store krav til nye kvalifikationer og omstillingsparathed samt gode og ordentlige forhold på arbejdsmarkedet.

Fagbevægelsens Hovedorganisation konstaterer, at der med finanslov 2022 desværre ikke for alvor bliver taget livtag med disse store udfordringer.

”Vi ser i FH frem til en aftale om Danmarks kan mere I. Heri ligger nogle af de vigtige mærkesager for os. Initiativer, der er afgørende for fremtidens arbejdsmarked. Det gælder ikke mindst en styrkelse af dagpengene, en øget indsats for et organiseret arbejdsmarked samt investeringer i opkvalificering og uddannelse”, siger Lizette Risgaard.

Nøgleord

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum