Fagbevægelsen: Lønmodtagere skal have større befordringsfradrag
Priserne på alt fra energi til fødevarer stiger. Danmark oplever den højeste inflation siden 1984 – det rammer især lønmodtagerne med lave og mellem indkomster hårdt.
Derfor foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), som repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere, at befordringsfradraget midlertidigt bliver hævet.
”Vi er nødt til at hjælpe de helt almindelige lønmodtagere, der lige nu bliver ramt hårdt af de kraftigste prisstigninger i 40 år. Det gælder især dem, der har langt på arbejde og derfor lider under forhøjede transportudgifter,” siger Lizette Risgaard, formand for FH.
Forslaget vil hæve fradraget midlertidigt og er fuldt finansieret ved, at man undlader at sætte topskattegrænsen op til næste år. På den måde vil det ikke bidrage til yderligere inflation, men vil flytte midler til de danskere, der lider mest under de stigende priser.
En ny meningsmåling, Epinion har lavet for FH, viser et stort ønske i befolkningen om et højere fradrag. 61 procent mener, at politikerne bør sørge for, at personer med stigende udgifter til transport bliver hjulpet. Og mere end en fjerdedel oplever et pres på privatøkonomien som følge af de stigende transportudgifter.
”I en tid, hvor vi mangler arbejdskraft, er vi nødt til at motivere folk til også at søge jobs et stykke væk fra bopælen. Og det gør vi altså ikke, hvis transportudgifter bliver en stor bekymring for husstandene,” siger Lizette Risgaard.
Hæv satserne for fradrag
Lige nu er det sådan, at man kan få to kroner og 16 øre i fradrag for hver kilometer, man kører til og fra arbejde. Det tal inkluderer forhøjelsen på 18 øre, som Skatterådet gennemførte tidligere i år. Forhøjelsen svarer til ca. 30 kr. om måneden for en person med 30 km. til arbejde.
FH ønsker at kompensere lønmodtagerne, så det kan mærkes, og foreslår derfor at hjælpe de personer med lav eller normal indkomst, som har særlig langt til og fra arbejde.
Det bør gøres ved at lade flere få adgang til det ekstra fradrag og forhøje satserne for beboere i udkantskommunerne.
”Vores forslag er ansvarligt og retfærdigt. Ansvarligt, fordi det ikke hælder mere benzin på inflationsbålet. Og retfærdigt, fordi vi holder hånden under helt almindelige lønmodtagere, som har svært ved at få enderne til at nå sammen”, siger Lizette Risgaard.
En gennemsnitlig modtager af befordringsfradrag kører 30 kilometer til og fra arbejde. Bliver brændstof to kroner dyrere, vil vedkommende have en merudgift på 150 kroner om måneden, hvis vedkommendes køretøj kører 15 kilometer på literen. FH’s forslag vil sende de 100 af dem tilbage i form af ekstra fradrag.
Har man eksempelvis 48 kilometer hver vej, vil man få ekstra fradrag, der svarer til, at man får 140 af de 230 kroner, man vil have betalt ekstra, godtgjort.
Vil også afhjælpe offentlig transport
Forslaget fra FH har fokus på at være forsvarligt fra et klimamæssigt perspektiv. Derfor vil vi også gøre det mere attraktivt at benytte offentlig transport.
Vi foreslår konkret en forsøgsordning, hvor personer der allerede får befordringsfradrag, kan få erhvervspendlerkort. I dag er det nemlig sådan, at man ikke kan få begge dele.
Erhvervspendlerkort er en billig måde at rejse med det offentlige på, som endda betales over bruttolønnen. Dermed bliver udgiften endnu lavere for lønmodtageren. Men fordi, man i dag ikke kan få befordringsfradrag, hvis man har pendlerkortet, fravælger mange det. Selvom de kunne benytte det i stedet for bilen af og til – til gavn for klimaet.
”De nuværende regler betyder i praksis, at erhvervspendlerkortet kun er attraktivt for personer med høj indkomst, som har relativt kort afstand til og fra arbejde. Det kan vi ændre på ved at lave den her forsøgsordning, så beboere i yderkommuner med langt til arbejde kan prøve det af uden at miste deres mulighed for befordringsfradrag,” siger Lizette Risgaard.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Links
Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum