FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsen: Alle på erhvervsskolerne har fortjent løn

Del

Det er godt, at regeringen vil give de SoSu-studerende løn, mens de uddanner sig. Men der er behov for at give elevløn til alle kommende faglærte og for at forbedre uddannelserne – for ”vi har svigtet de unge på erhvervsskolerne”, siger Lizette Risgaard.

Danmark har brug for langt flere faglærte.

Derfor er det meget positivt, at regeringen for nylig luftede tanken om at give eleverne på social- og sundhedsuddannelserne løn på uddannelsens grundforløb. I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser vi imidlertid ikke nogen grund til at begrænse det gode forslag til bare én gruppe.

”Regeringens forslag er spændende, men hvorfor ikke udbrede det til alle lærlinge og elever på erhvervsskolerne? Der er et gigantisk behov for at gøre uddannelserne mere attraktive, så langt flere vil uddanne sig til de områder, vi har hårdt brug for. Vi skal jo kunne besætte alle de ledige stillinger og gennemføre den grønne omstilling,” siger FH-formand Lizette Risgaard.

Grøn omstilling er truet

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer Danmark til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Det vil gå hårdt ud over vores vækst og velstand, for slet ikke at tale om vores muligheder for at nå målene i den grønne omstilling.

”På samme måde som vi ikke kan sikre velfærden uden fx social- og sundhedsuddannede, kan vi altså ikke bygge vindmøller og anlægge fjernvarme uden elektrikere, industriteknikere og en helt masse andre dygtige faglærte. Det er simpelthen en bunden opgave at få flere til at søge ind på vores erhvervsskoler,” siger Lizette Risgaard.

En betaling på niveau med lærlingelønnen fra start på alle erhvervsuddannelser kunne være et incitament til, at flere vælger en erhvervsuddannelse. Derfor lægger FH op til, at det kan være et element i trepartsdrøftelser efter de private overenskomster, der skal gøre det mere attraktivt at blive faglært.

”De finere nuancer i det her vil vi gerne forhandle på plads i en trepart om mere attraktive uddannelser efter overenskomstforhandlingerne på det private område til foråret. Men det er kun ét element. Det er lige så vigtigt at investere i kvaliteten i uddannelserne. Målet er at sikre flere faglærte til alle de områder, hvor vi allerede mangler dem, og naturligvis også, hvor vi kan fremskrive, hvor mange vi får brug for,” fastslår Lizette Risgaard.

”Vi har svigtet de unge”

Men bedre betaling på grundforløbet løser langt fra alle problemerne. Som lærlingeoprøret har sat fokus på, mangler mange erhvervsskoler også kvalitet.

Derfor foreslår FH en investering i erhvervsuddannelserne på 500 millioner kroner om året. De skal blandt andet gå til bedre udstyr og fysiske rammer, flere skoleuger og en faglig opkvalificering af skolernes lærere.

”Vi har igennem længere tid svigtet de unge på erhvervsskolerne. Så jeg forstår godt, at lærlingene og eleverne har gjort oprør og ikke vil finde sig i det mere. Vi er nødt til at lytte til dem og forbedre erhvervsskolerne. Vi har ikke råd til at blive ved med at miste lærlinge og elever, fordi vi tilbyder dem for ringe vilkår,” siger Lizette Risgaard.

Af samme grund var det også bekymrende, at regeringen ikke havde øremærket penge til erhvervsskolerne i planen ’Danmark kan mere 3’, der blev præsenteret mandag.

”Erhvervsuddannelser har været underprioriteret både politisk og økonomisk alt for længe, og det går ud over kvaliteten af uddannelserne. Det er både et svigt af de unge, som har valgt den faglærte vej, og så kan det helt afholde nogle fra at vælge uddannelserne til. Derfor er det afgørende, at erhvervsuddannelserne får et tiltrængt løft”, siger Lizette Risgaard.

Nøgleord

Kontakter

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum