VIA University College

Færre vil læse velfærdsuddannelser på VIA i Aarhus

Del
Der er 1.308 færre ansøgninger end sidste år til VIAs mange professionsuddannelser i Aarhus. Faldet ses hos både lærer-, pædagog-, socialrådgiver -og sygeplejerskeuddannelserne
Trods et fald i ansøgninger, er Aarhus fortsat en attraktiv studieby. Pressefoto/VIA University College.
Trods et fald i ansøgninger, er Aarhus fortsat en attraktiv studieby. Pressefoto/VIA University College.

VIA University College i Aaarhus har i år modtaget i alt 4.230 kvote 2-ansøgninger til sine 18 forskellige uddannelser fordelt på Campus C i Ceresbyen, Campus N ved Skejby samt Filmbyen. Det er en samlet nedgang på 23,6 procent i forhold til i fjor svarende til 1.308 færre ansøgninger.

Det er, hvad ansøgningstallene viser efter i dag, hvor der klokken 12.00 var ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 2.

Hårdt ramte velfærdsuddannelser

Faldet i antallet af kvote 2-ansøgninger rammer blandt andet de store uddannelser til sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver, som er afgørende for at understøtte velfærdssamfundet.

Hårdest ramt i Aarhus er sygeplejerskeuddannelsen med 32,9 procent færre kvote 2-ansøgninger end i fjor. Pædagoguddannelsen og socialrådgiveruddannelsen har modtaget henholdsvis 21 procent og 28,1 procent færre kvote 2-ansøgninger end i 2021.

Læreruddannelsen i Ceresbyen er den af de fire store velfærdsuddannelser hos VIA i Aarhus, der oplever den mindste nedgang i kvote 2-søgningen – nemlig et fald på 20 procent.

Aarhus er trods faldet i antal ansøgninger stadig en attraktiv studieby, da faldet er mere markant i andre campusbyer i Region Midtjylland.

Flere forklaringer på nedgang

Dykket i antallet af ansøgninger til de store og samfundsvigtige uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver bekymrer professionshøjskoledirektør fra VIA University College, Kirsten Suhr Bundgaard, fordi faldet kan forstærke udfordringerne med at få uddannet nok kvalificeret arbejdskraft til at imødekomme arbejdsmarkedets behov.

”Det samlede fald i antallet af kvote 2-ansøgninger er en gennemgående tendens på landsplan i år og var forventet – men er også bekymrende. Der er flere forklaringer på nedgangen,” påpeger Kirsten Suhr Bundgaard.

Allerede i dag er der rekrutteringsudfordringer i den offentlige sektor. Opgørelser viser, at tæt på en tredjedel af opslåede stillinger som sygeplejerske og pædagog og hver syvende af alle rekrutteringer til ledige lærerjobs ikke bliver besat i Region Midtjylland, fordi arbejdsløsheden er historisk lav.

”Analysetal fra Damvad Analytics viser, at vi i Danmark med de kommende års store stigninger i antallet af 0-6 årige børn (13 procent) og i antallet af ældre over 80 år (53 procent) vil komme til at mangle i alt godt 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere i 2030, hvis ikke flere unge fremover søger ind på de fire spændende og samfundsvigtige uddannelser. Specifikt i Region Midtjylland vil der i 2030 mangle 4.100 pædagoger, 1.400 lærere, 2.200 sygeplejersker og 400 socialrådgivere. Derfor er det yderst bekymrende og kritisk for velfærdssamfundet, når vi nu kan se, at endnu færre end hidtil søger ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver,” fastslår Kirsten Suhr Bundgaard.

Hun påpeger desuden, at en del af faldet i antallet af kvote 2-ansøgninger skyldes, at der i år er færre uddannelser at søge ind på hos VIA – fordi det politisk er besluttet at lukke en række engelsksprogede uddannelser fra i år. Det drejer sig hos VIA om 451 engelsksprogede studiepladser i Horsens og 223 i Aarhus på ingeniør- og businessuddannelser.

”Faldet i antallet af kvote 2-ansøgninger hænger tillige sammen med, at der var været høje ansøgningstal de seneste to år. Under corona-pandemien har flere unge valgt at gå i gang med deres uddannelse, fordi de ikke har haft mulighed for at tilbringe sabbatår med fx udenlandsrejser. I år tyder alt på, at der igen er mange unge, der har planlagt at holde sabbatår og derfor venter med at søge ind på uddannelser,” siger Kirsten Suhr Bundgaard og fortsætter:

”Det kan også have spillet ind på kvote 2-søgningen, at de stærke og samfundskritiske professioner som lærer, pædagog og sygeplejerske uretmæssigt har været genstand for kritik i de senere år. Det er virkelig ærgerligt, for uddannelserne til lærer, pædagog og sygeplejerske er både spændende og helt afgørende for vores velfærdssamfund. Det er uddannelser, vi i VIA er virkelig stolte af, og professionerne som lærer, pædagog og sygeplejerske bør også samfundsmæssigt høste stor anerkendelse”.

Besked til ansøgerne 28. juli

Kvote 2-ansøgningerne bliver i de kommende dage behandlet i VIAs optagelsescenter. 5. juli er der ansøgningsfrist for kvote 1-ansøgninger, og her håber VIA et stort antal ansøgninger. Alle ansøgere får besked den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.

Yderlig kontakt: 
Kirsten Suhr Bundgaard, 87 55 10 18 og kibu@via.dk

Nøgleord

Billeder

Trods et fald i ansøgninger, er Aarhus fortsat en attraktiv studieby. Pressefoto/VIA University College.
Trods et fald i ansøgninger, er Aarhus fortsat en attraktiv studieby. Pressefoto/VIA University College.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye