VIA University College

Færre søger velfærdsuddannelserne

Del
Ansøgertallet til VIA University College er stort set det samme som i 2020. Men uddannelserne til lærer, sygeplejerske, socialrådgiver og pædagog oplever fald i søgningen i byerne udenfor Aarhus.

Fristen for at søge en uddannelse gennem kvote 1 udløb mandag klokken 12.00, og VIA University College har modtaget i alt 18.439 ansøgninger til de flere end 40 professionsuddannelser, som ansøgerne kan vælge imellem. I alt har 8.185 ansøgere valgt at sætte en af VIAs uddannelser øverst på deres liste over drømmeuddannelser, og det er på niveau med søgningen i 2020.

Rektor for VIA University College, Harald Mikkelsen, er godt tilfreds med det samlede antal ansøgninger. Til langt de fleste uddannelser i VIA er der landet flere ansøgninger, end der er studiepladser. Men ikke på de fire store velfærdsuddannelser, hvoraf flere oplever en markant nedgang i antallet af førsteprioritetsansøgere.

”Det bekymrer mig, at det stadig ikke er lykkedes at få flere unge til at vælge en af de fire store velfærdsuddannelser. Vi står med et kæmpe samfundsproblem i 2030, hvor prognoserne viser, at vi kommer til at mangle 35.000 velfærdsansatte i Danmark, så vi har en udfordring, som vi skal finde løsninger på sammen med både kommunerne, regionerne og ikke mindst politikerne. Og det haster,” siger rektoren.

Ledige pladser i de mindre studiebyer

Uddannelsen til sygeplejerske udbydes i seks forskellige byer i Region Midtjylland, og samtlige steder er ansøgningstallene for nedadgående. I alt har 9,9 procent færre søgt sygeplejerskeuddannelsen som deres førsteprioritet. I Horsens er tallet hele 28,6 procent lavere sammenlignet med sidste år.

Læreruddannelsen oplever stor nedgang i samtlige udbudsbyer udenfor Aarhus. Aarhus får 7,2 procent flere førsteprioritetsansøgere mens fx Nørre Nissum må notere en tilbagegang på knap 27 procent, og det samme gælder Skive, der får knap 29 procent færre ansøgere. Her har kun 35 søgt uddannelsen som deres førsteprioritet til de 158 studiepladser. I Silkeborg har læreruddannelsen 220 pladser – her har 88 søgt uddannelsen som deres førsteprioritet.

Et bredt flertal af Folketingets partier har netop vedtaget en udflytningsreform, der betyder at 60 procent af pladserne på velfærdsuddannelserne skal ligge udenfor de store byer. Ifølge rektor Harald Mikkelsen bakker VIA University College naturligvis op om reformen, men han er bekymret for de tomme stole uden for Aarhus.

”Vi har under de politiske forhandlinger forsøgt at råbe politikerne op med det faktum, at vi ikke mangler studiepladser i de mindre campusbyer – vi mangler studerende. Og det bekræfter ansøgertallene desværre igen i år,” siger han.

Ingeniøruddannelser holder skansen

VIA udbyder en række dansk- og engelsksprogede ingeniøruddannelser, og de oplever alle nogenlunde samme ansøgertal som sidste år. Samlet set har VIA modtaget 1.335 ansøgninger til ingeniøruddannelserne.

”Der er nogle fantastiske karrieremuligheder inden for STEM-fagene, og det skal vi have flere unge til at forstå, så vi kan få ansøgertallene til ingeniør- og byggeriuddannelserne længere op de kommende år. Vi arbejder på det allerede, så set i lyset af at vi oplever faldende ungdomsårgange lige nu, er jeg meget tilfreds med, at vi har nogenlunde samme antal ansøgere som sidste år.”

VIA udbyder uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland. Ansøgerne til VIAs uddannelser – både gennem kvote 1 og kvote 2 – får den 28. juli besked på, om de er optaget på deres drømmestudie.

 

Fakta – VIAs Kvote 1 i tal

  • VIA har modtaget 18.439 ansøgninger. Heraf har 8.185 søgt en af VIAs uddannelser som deres førsteprioritet
  • Topscoren er i 2021 uddannelsen til pædagog i Aarhus, som 665 ansøgere har valgt som deres førsteprioritet. Uddannelsen har 458 studiepladser.
  • Antal ansøgere til velfærdsuddannelserne (1. prioritet sammenlignet med 2020):
    Sygeplejerske 1.108 (1.230 i 2020)
    Lærer 777 (789 i 2020)
    Pædagog 1385 (1481 i 2020)
    Socialrådgiver 620 (674 i 2020)

Fakta – hvad er kvote 1 og 2?

  • Årets ansøgninger til VIAs uddannelser omfatter kvote 1- og kvote 2-ansøgninger samlet.
  • I kvote 1, som hvert år har ansøgningsfrist den 5. juli kl. 12.00, bliver ansøgerne udelukkende vurderet på basis af karaktergennemsnit fra deres adgangsgivende eksamen.
  • I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på. Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.

FAKTA om VIA University College

  • VIA er kåret som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution af Fonden for Entreprenørskab tre gange
  • VIA er en professionshøjskole med cirka 20.000 studerende på flere end 40 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 byer i Region Midtjylland
  • VIA uddanner blandt meget andet til ingeniør, sygeplejerske, lærer, pædagog, socialrådgiver, designer, bioanalytiker, filmfolk, animator og bygningskonstruktør.
  • VIA har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkelt-uddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenå.
  • Alle studerende på VIA kommer i praktik i løbet af deres uddannelse.
  • VIA har 20.000 årlige kursister og er dermed en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og den offentlige sektor.
  • VIA har syv forskningscentre, der bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i tæt samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og organisationer.

Kontakter

Pressekontakt for yderligere oplysninger:


Harald Mikkelsen, rektor ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 10 01. E-mail: hm@via.dk


Helle Doktor Simonsen, studiechef ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 10 20. E-mail: heds@via.dk


Vivian Andersen Voldgaard, journalist i VIAs kommunikationsafdeling. Mobiltelefon: 87 55 14 36. E-mail: viav@via.dk


Se også www.via.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye