Aalborg Universitet

Færre cykelulykker med kørelys på cykler?

Del

11.000 cyklister kommer hvert år til skade i trafikken. Det vil Trafikforskningsgruppen på Instituttet BUILD ved Aalborg Universitet gøre noget ved sammen med Odense Kommune og firmaet Reelight. Forskerne inviterer derfor 4000 cyklister til at deltage i et stort anlagt forsøg.

Antallet af cyklister, der kommer til skade i trafikken, skal ned. Det er målet i et nyt forskningsforsøg mellem Aalborg Universitet i samarbejde med Odense Kommune og firmaet Reelight, der blandt andet producerer cykellygter. Trafikforskningsgruppen bag projektet har i forbindelse med forsøget brug for hjælp fra 4000 cyklister.

For 15 år siden udviklede Reelight for første gang et lys til cykler, der blinkede, så snart cyklen var i bevægelse. Dette lys evaluerede Trafikforskningsgruppen i et stort lodtrækningsforsøg og påviste markant færre ulykker i gruppen, der kørte med lyset. (se link til rapporten "Safety effects of permanent running lights for bicycles: A controlled experiment").

Nu har Reelight udviklet en ny generation af kørelys, der giver et markant bedre lys. Spørgsmålet er, hvad effekten af det nye lys bliver?

Søger cyklister til forsøget
I et nyt lodtrækningsstudie skal 2000 cyklister køre med det nye lys i et år, og 2000 andre cyklister skal være kontrolgruppe. Forskerne bag forsøget tæller så antallet af ulykker i hver gruppe og bestemmer på den måde effekten.

Rekrutteringen til studiet starter i dag og løber indtil midt i oktober. Cyklister fra hele landet kan melde sig til forsøget på www.cykelliv.dk, men kun i Aarhus, Odense og Aalborg vil der blive oprettet udleveringssteder – ellers får deltagerne i forsøget tilsendt lygterne og må selv montere.

Lektor på instituttet BUILD Harry Lahrmann siger:

En lang række forskningsprojekter i både Danmark og udlandet har vist, at cyklisternes synlighed betyder rigtig meget for deres sikkerhed, og skal vi have færre ulykker mellem cyklister og biler, er det vigtigt, at cyklisterne selv tager ansvar og bliver mere synlige fx med kørelys.

For Reelights bestyrelsesformand Jochum Kirsebom har cyklisternes sikkerhed altid været en drivende kraft i udviklingen af firmaets produkter, og Jochum Kirsebom siger:

Vi vil alle gerne, at cyklen bliver et centralt virkemiddel i løsningen af trafikkens trængsels- og CO2-problemer, men så må vi også gøre, hvad vi kan, for at cykling bliver så sikkert som muligt.

Kontakter

Lektor på Instituttet BUILD ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann,
hsl@build.aau.dk mobil 40560375

Kommunikationskonsulent Carina Liesk, Instituttet BUILD ved Aalborg universitet,
clfr@build.aau.dk, mobil 53821133

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Ny regnemodel for træbyggeriets potentiale i den grønne omstilling16.12.2020 09:41:17 CETPressemeddelelse

Byggeriet står for ikke mindre end 40 pct. af den samlede danske CO2-udledning. Over en bygnings totale levetid udgør emissioner fra konstruktion og byggematerialer 50-75% af dens samlede CO2-belastning. Flere undersøgelser viser, at brug af træ kan halvere udledningen. Et nyt gennemgribende forskningsprojekt på Instituttet BUILD på AAU skal udvikle regnemodellen og dokumentere træbyggeriets miljømæssige potentiale.

Ny undersøgelse: Ghettopakken kan skabe ny utryghed i de udsatte boligområder15.12.2020 08:05:00 CETPressemeddelelse

For de sårbare grupper i de udsatte boligområder opleves det ofte som voldsomt indgribende at skulle flytte fra sin bolig, og alene planerne om fysiske omdannelser i kvarteret øger utrygheden blandt mange af beboerne. Det er en af de tre foreløbige konklusioner fra en ny undersøgelse fra BUILD på Aalborg Universitet, der følger de menneskelige konsekvenser af Ghettopakkens massive fysiske omdannelser af boligområderne.

Forskere ved AAU har udviklet model, der kan forudsige, om corona-restriktioner virker11.12.2020 13:52:24 CETPressemeddelelse

Forskere fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet har udviklet en model, der kan forudsige, om bestemte corona-restriktioner virker. Udregninger viser, at Region Nordjylland ville have haft ca. 10.000 flere smittede over en to måneders periode, hvis der ikke var blevet lukket ned i november. Håbet er, at modellen kan hjælpe beslutningstagere med at træffe de rigtige beslutninger.

Stort dansk skoleudviklingsprogram afsluttet: Lærerne er blevet bedre til at samarbejde om eleverne til gavn for kerneopgaven og jobtilfredshed10.11.2020 10:44:33 CETPressemeddelelse

Lærernes samarbejde om eleverne er øget i de seneste fem år, og lærere, der samarbejder, oplever sig selv som mere kompetente og mere tilfredse med at være lærere. Det viser et nyt omfattende skole- og kompetenceudviklingsprogram, Program for Læringsledelse, som Aalborg Universitet og Center for Offentlig Kompetenceudvikling har gennemført i samarbejde med 13 danske kommuner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum