Krigsmuseet

Fad & Foredrag: Gentager historien sig? – Danmark under Den Kolde Krig  

Del
Koldkrigshistoriker og seniorforsker ved Nationalmuseet, Jens Ole Christensen, besøger Fad & Foredrag tirsdag den 29. marts 2022 til en særudgave af den populære foredragsrække. Her fortæller han om, hvordan vi kan bruge vores historiske erfaringer fra Den Kolde Krig til at forstå den aktuelle situation i Europa.

Krigen raser i Ukraine, der er indgået en bred politisk aftale om større forsvarsbudgetter og frygten for atomvåben hænger endnu en gang som en tung paddehattesky over Danmark og den vestlige verden.

Vi er alle usikre på, hvad fremtiden bringer, men er der mulige paralleller og erfaringer i vores nære fortid, som kan gøre os klogere på vores nutid?

Det er dette højaktuelle emne, som er på dagsordenen, når historiker og forfatter Jens Ole Christensen gæster Krigsmuseet til et ekstraordinært Fad & Foredrag om Danmark under Den Kolde Krig.

Jens Ole Christensen vil blandt andet fortælle om dengang i foråret 1948, da de tjekkoslovakiske kommunister med støtte fra Moskva kuppede regeringen i Prag og sendte chokbølger gennem den vestlige verden. Kuppet, der på nogle områder kan minde om situationen i Krim i 2014, skabte herhjemme en stor frygt for en dansk, kommunistisk revolution.

Sidenhen blev Danmark medstiftere af Atlantpagten, det senere NATO, i 1949, der politisk og militært skulle inddæmme Sovjetunionen og kommunismen. På den måde blev Danmark en del af en gigantisk forsvarsopbygning, og efterfølgende flerdobledes de danske forsvarsbudgetter.

Således blev Danmark endnu en brik i Den Kolde Krig. Vi blev viklet ind i Koreakrigen, afskrækkelse med atomvåben og truslen om total ødelæggelse, samt en massiv militær oprustning, inden Den Kolde Krig ophørte med Berlinmurens fald i 1989 og Sovjetunionens kollaps få år senere.

Men er vi så færdige med kold krig?

Kan vi blive klogere på vores nuværende situation ved at se tilbage på, hvordan Danmark tidligere har navigeret i stormagtskonflikter?

Information
Tid: Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 17.00 – 19.00.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.
Pris: 150 kr.

Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Krigsmuseet

Krigsmuseet
Krigsmuseet
Tøjhusgade 3
1220 København K

41 20 60 80http://krigsmuseet.dk

Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye