Få modet til at tale om døden

Ingen kan undgå den, men mange har svært med at tale om den. En undersøgelse fra Ældre Sagen viste sidste år, at over halvdelen af danskerne synes, vi taler for lidt om døden i Danmark. Samtidig mener to ud af tre, at det er vigtigt at tale om døden.
På torsdag arrangerer Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter en temadag på Københavns Rådhus, der skal hjælpe københavnerne med at tale om de vigtige ting i livet med deres nære, inden det er for sent.
Stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester Klaus Mygind kender dilemmaet fra sit eget liv.
- Jeg tror, at rigtig mange har det som mig. Selvom man inderst inde godt ved, at det er vigtigt at tale med sine nærmeste om nogle af de ting, der er allersværest, så er det bare lettere lige at udskyde det. Men det kan jo blive for sent. For min mors vedkommende, så har hun og jeg desværre passeret det tidspunkt, hvor vi kunne tale tingene igennem på en meningsfuld måde – hun er i dag plaget af en fremskreden demenssygdom, så flere af hendes mentale og kognitive kompetencer er forsvundet, fortæller Klaus Mygind.
Efterspørgsel blandt medarbejdere
Det er ofte i mødet mellem borgere og plejepersonale, at der er behov for værktøjer til at få hul på den svære samtale.
- En af grundene til, vi afholder temadagen om samtaler om død, sorg og ensomhed, er, at vi har oplevet en efterspørgsel på oplysning og debat fra vores medarbejdere og ledere. De sidste par år har vi i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København udbudt kompetenceudvikling til medarbejderne inden for værdig død, lindring og den svære samtale. Det er blevet taget rigtig godt imod, så det virker helt naturligt, at vi nu højner indsatsen med en temadag for alle københavnere, siger Ursula Stockmarr, projektleder for projektet Værdig død.
På temadagen vil rådhushallen være tilsået med stande, hvor Københavns Kommune, Det Nationale Sorgcenter, Landsforeningen Liv & Død, patientforeninger og mange andre vil stå klar og rådgive om tilbud til københavnere med døden tæt på livet og andre interesserede.
Program for temadagen kl. 13-18 i festsalen:
13.00-14.00
Teaterforestillingen ”Selv granvoksne mænd drømmer”
En gruppe ældre mænd opfører et teaterstykke om deres liv, sorger og drømme. Samarbejde mellem C:NTACT, Nørrebro Teater og Københavns Kommune.
14.15-14.30
Borgmestertale for alle i Festsalen
Hør stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester, Klaus Mygind, tale på temadagen.
14.30-15.30
Charlotte Bøving, læge og kendt fra DR2’s “Lægen flytter ind”
Mange vælter, når de får en diagnose eller modgang i livet. Charlotte vil inspirere til det modsatte — at vi skal tale sammen og tage stilling til livets store spørgsmål, mens vi kan.
15.45-16.30
Christian Busch, hospitalspræst og sjælesørger, Rigshospitalet
Christian Busch har været hospitalspræst i 30 år, hvor han har fulgt og støttet mennesker i krise og sorg. Han fortæller, hvordan vi kan indgå i berigende samtaler om eksistentielle temaer og trosmæssige overvejelser, når vi møder død og sorg.
16.45-17.30
Stine Buje, cand. comm. og medlem af repræsentantskabet for Landsforeningen Liv & Død
Stine Buje har på baggrund af mange samtaler med uhelbredeligt syge skrevet flere bøger om livets afslutning. Få konkrete bud på, hvordan vi kan handle, så vi ikke først ved slutningen af livet indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre.
17.30-18.00
Biretha Vitalis Joensen, psykolog, Det Nationale Sorgcenter
Biretha er optaget af sorg hos ældre, og hvordan vi taler med den ældre efterladte om sorg — eller undgår at gøre det. Biretha har stor erfaring med, hvilken betydning det har, at vi tør gå ind i samtalen med ældre mennesker, som har mistet.
Kampagne: Fik du sagt det, du ville?
- Temadagen er arrangeret af Københavns Kommune i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter og er startskuddet på en større kampagne i byrummet og på de sociale medier med sloganet ”Fik du sagt det, du ville?”.
- Kampagnen kan opleves i byrummet i uge 50 og 51 – og igen til foråret 2020.
- Læs mere: fikdusagt.dk
Kontakter
Pressekonsulent i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Katrine Kirch Kirkegaard, telefon: 2127 3273.
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum