Få en forsmag på, hvad der venter i Danmarks kommende naturnationalparker
I 15 statslige naturområder over hele landet kommer naturen i de kommende år til at forandre sig.
Dræn og grøfter bliver fjernet, så småsøer, vandhuller og moser vil finde vej tilbage til gavn for guldsmede, fugle, padder og andre dyr og planter. Store planteædende dyr vil gøre naturen mere varieret og skabe grobund for bl.a. vilde blomster og et summende insektliv. Den kommercielle skovdrift stopper, så træerne får lov til at stå og blive gamle, mens væltede træer bliver liggende i skovbunden, hvor de bliver hjemsted for mange svampe og biller.
Selvom naturnationalparkerne ikke er etableret endnu, er det allerede muligt at få en forsmag på, hvad der venter. Miljøminister Lea Wermelin lancerer i dag 15 guider til en tur, man kan tage på to timer og lære de kommende naturnationalparker bedre at kende.
”Vi er i fuld gang med at skabe en vildere natur i Danmark. Med plads til meget mere liv for insekter, fugle og en masse andre arter. Hvad enten du tager til Almindingen på Bornholm, Tranum i Nordjylland eller Hellebæk i Nordsjælland, er der store naturværdier, og man kan følge forandringen med sine egne øjne.Det vil jeg gerne invitere alle ud for at opleve,” siger miljøminister Lea Wermelin.
Guiderne kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside samt i en ny folder, man bl.a. kan få fingrene i på en af naturvandringerne i hver af de kommende naturnationalparker. Her bliver der også uddelt plakater med eksempler på de vilde arter, der vil få gavn af de kommende naturnationalparker. I eller i nærheden af alle de kommende naturnationalparker bliver der også sat en ny plancheudstilling op om de kommende naturnationalparker i madpakkehuse, informationspunkter eller lignende.
”Vores fælles natur betyder rigtig meget for mange af os. Men den er under pres, og vi er nødt til at handle for at hjælpe naturen. Derfor er det vigtigt, at vi får sat ord og billeder på, hvorfor og hvordan områderne vil forandre sig til gavn for både naturen og for mulighederne for at få vildere naturoplevelser, inden etableringen af naturnationalparkerne starter. Samtidig er vi i fuld gang med at lytte og inddrage lokale borgere. Så vi også har lokale øjne, ører og stemmer med, når vi ser på, hvordan vi bedst etablerer naturnationalparkerne,” siger Lea Wermelin.
Miljøministeren deltager selv i den første naturvandring i den kommende naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i dag.
Find en guide eller en naturvandring
På Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk/naturnationalparker kan du finde de nye guider til de kommende naturnationalparker og information om de lokale naturvandringer. Her kan du også følge processen for inddragelse og etablering af de enkelte parker.
Tid og sted: Miljøminister deltager på naturvandring
22. september fra kl. 15:30-17:30 deltager miljøminister Lea Wermelin i naturvandring i den kommende Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn.
Mødested: Mødestedet er ved den nu nedrevne Hellebæk Avlsgård, som ligger centralt i Hellebæk Kohave. Adressen er Hellebæk Avlsgård, Hellebækvej 86, 3150 Hellebæk.
Kontakter
Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
Regeringen vil sætte hårdt ind mod svindel med forurenet jord26.6.2025 15:19:50 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er klar med forslag til nye initiativer, der skal sætte en stopper for snyd og fusk med forurenet jord og byggeaffald. Forslagene kommer på baggrund af et fagligt oplæg fra Miljøstyrelsen, og der lægges op til at sætte ind med øget sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder.
Nu bliver skibsophugning mere miljøsikkert26.6.2025 08:54:39 CEST | Pressemeddelelse
Den 26. juni træder Hongkongkonventionen i kraft. Den skal sikre, at skibsophugning i hele verden sker med bedre beskyttelse af mennesker og miljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum