Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

EU's klimaministre lander delaftale om en klimalov for EU

Del

Der er nu taget det første skridt mod en aftale om en europæisk klimalov. Klimaloven skal sikre, at målet om klimaneutralitet senest i 2050 bliver juridisk bindende, og der kommer de rette rammer for, at EU kan nå i mål.

På det netop overståede miljørådsmøde i Luxembourg, er EU’s klimaministre blevet enige om en delaftale for, hvordan EU's klimalov skal se ud.

Aftalen betyder, at der ligesom i den danske klimalov, er sat et klart juridisk bindende mål om klimaneutralitet senest i 2050, og at rammerne for indsatsen er i overensstemmelse med Parisaftalens og dens ambitionscyklus. Samtidig skal EU og medlemslandenes klimaindsatser monitoreres løbende, og Europa-Kommissionen får en form for handlepligt til at fremlægge nye tiltag, hvis EU’s indsats ikke er på rette kurs. Endvidere skal loven revideres hver femte år, så den løbende holdes i trit med udviklingen på jorden.

”Jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi nu har gjort målet om klimaneutralitet senest i 2050 juridisk bindende og fået sat skrappe rammer for, at EU også når målet. Det er på tide, at EU får en klimalov, ligesom Danmark har”, siger klimaminister Dan Jørgensen

Regeringen havde dog gerne set en mere ambitiøs aftale, hvor målet om klimaneutralitet senest i 2050 også skulle gælde for EU’s medlemsstater, og der blev sendt et klart signal om, at næste skridt for EU er netto-negative udledninger. Den indsats vil man derfor fortsætte under forhandlingerne med Europa Parlamentet.

 

2030 klimamål drøftet ved frokost

Ministrene havde over frokosten lejlighed til igen at drøfte EU's 2030 klimamålsætning, som Kommissionen kom med sit udspil på ”mindst 55 pct.” CO2 reduktion til i september. En målsætning som Danmark har kæmpet hårdt for bliver så ambitiøs som muligt. Den danske regering ser gerne et mål på helt op mod 65 pct. reduktion i 2030 sammen med en modernisering af EU’s klimaregulering. Det er i første omgang lykkes at samle en koalition omkring mindst 55 pct.

”Jeg har igen i dag understreget vigtigheden af et så ambitiøst 2030 mål, som overhovedet muligt. Danmark arbejder for et mål på 65 procent. Vi er på kort tid gået fra 11 lande, der bakker op om 55 pct. til nu hele 16 lande. Så det går i den rigtige retning og vidner om, at vores indsats virker. Det er nu, vi skal holde momentum”, siger Dan Jørgensen.

Fakta

  • Klimaloven gør målet om klimaneutralitet senest i 2050 juridisk bindende
  • Klimaloven skaber rammerne for, at EU kan nå målet og etablerer en proces for delmål frem mod klimaneutralitet
  • Klimaloven sikrer, at der hvert femte år gøres status over EU’s indsats for at nå målet, og giver Kommissionen en form for handlepligt, hvis EU ikke er på rette kurs.
  • Klimaloven sikrer, at rammerne for EU’s klimaindsats er i overensstemmelse med Parisaftalen og dens ambitionscyklus.
  • Klimaloven skal revideres hvert femte år for sikre, at den løbende holdes opdateret.
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Nøgleord

Kontakter

Presserådgiver Lasse Bendtsen, M: 41723884, lasab@kefm.dk

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Politisk aftale sikrer 850 mio. kr. til udvikling af fremtidens grønne brændstoffer18.6.2021 09:19:25 CEST | Pressemeddelelse

CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum