FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Europæisk fagbevægelse tager skarp afstand fra Qatar-formandskab

Del
I disse dage afholdes ETUC-kongres i Berlin, hvor hele den europæiske fagbevægelse er samlet for at tale om rettigheder og arbejdsliv for lønmodtagere i Europa. I forlængelse heraf har kongressen netop udtalt sig kritisk overfor Qatar som formandskabsland for den kommende ILO-arbejdskonference i juni måned.

ETUC – den europæiske faglige sammenslutning – har netop vedtaget på sin kongres i Berlin en resolution, der tager skarp afstand fra, at Qatar skal have formandskabet for ILO’s årlige arbejdskonference i juni måned i år i Geneve. Samtidig opfordrer kongressen alle regeringer til at stemme imod udnævnelsen af Qatar ved åbningen af konferencen i Geneve. 

- Det er fuldstændig grotesk, hvis Qatar skal have formandskabet for ILO’s arbejdskonference. Et land, hvor grundlæggende faglige rettigheder krænkes dagligt. Det er et meget uheldigt signal at sende, siger Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), og fortsætter:

- Det mindste, vi kan forvente, er, at ILO stiller langt skrappere krav til Qatars regering om overholdelse af de aftaler, de indgår. Vi vil fra fagbevægelsens side naturligvis være meget tydelige om vores holdninger både op til og under arbejdskonferencen. 

I resolutionen understreges det, at udnævnelsen af Qatar som formandskabsland for konferencen risikerer at skade ILO’s troværdighed og omdømme. Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) er FN’s organisation for arbejdsmarkedsspørgsmål og har som mål at sikre grundlæggende arbejdstagerrettigheder, at bekæmpe fattigdom og fremme social retfærdighed. 

Kritikken fra kongressen kommer i forlængelse af Qatar som værtsland for VM i fodbold 2022, hvor krænkelser af grundlæggende arbejdstagerrettigheder i Qatar så dagens lys og blev diskuteret verden over.  

Samtidig var Qatar omdrejningspunkt for en skandale tidligere i år – den såkaldte Qatargate – hvor flere medlemmer af Europa-Parlamentet var involveret i en sag, hvor Qatar søgte at påvirke beslutninger gennem udbetaling af store summer.

Sagen førte blandt andet til, at generalsekretæren for den internationale faglige sammenslutning, ITUC, måtte gå af ganske få måneder efter, han var blevet valgt.

Kontakter

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH: Ekstern advokatundersøgelse forventes færdig før sommerferien2.5.2023 11:37:52 CEST | Pressemeddelelse

FH's forretningsudvalg (FU) har i dag haft møde med Kromann Reumert om den iværksatte advokatundersøgelse af påstået krænkende adfærd udvist af FH's tidligere formand, og om/hvordan de eventuelle forhold er håndteret af FH. På mødet var der en god og detaljeret drøftelse om grundlaget for advokatundersøgelsen, den nærmere proces og forventede tidsplan. FU godkendte det kommissorium for undersøgelsen, som Kromann Reumert i samarbejde med FH's whistleblowerudvalg har udarbejdet. Kommissoriet offentliggøres på FH's hjemmeside senere i dag. Der vil også komme nærmere praktiske informationer om, hvordan deltagelse i undersøgelsen kan finde sted. FH opfordrer alle, der ønsker at bidrage til undersøgelsen, til at holde sig orienteret på FH's hjemmeside. Advokatundersøgelsen forventes færdiggjort inden sommerferien. Derefter skal FH's kompetente organer behandle resultatet af undersøgelsen, og der vil blive indkaldt til ekstraordinær kongres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum