DEO

EU og Rusland: Hvordan ser fremtidens naboskab ud?

Del

Midt i retssagen mod Aleksej Navalnyj, massedemonstrationer i Rusland og diskussionen om Nord Stream 2-projektet aflagde EU's udenrigschef tidligere på måneden besøg i Moskva for at lægge pres på Putin. Hvad vil EU have ud af det? Og hvad vil Rusland med EU? Online debat den 25. februar 2021.

I begyndelsen af februar mødtes EU’s udenrigschef Josep Borrell med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i Moskva. På dagsordenen var menneskerettigheder, den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj og Ruslands ageren i Ukraine. I forbindelse med planlægningen af besøget udtalte Borrell, at forholdet mellem EU og Rusland er ’meget komplekst’, og at: 

”De seneste udviklinger understreger behovet for, at jeg besøger Moskva. Udover stridigheder er der også områder, hvor EU og Rusland samarbejder – eller bør samarbejde mere – som kræver vores omgående opmærksomhed.” 

Men hvordan kan EU og Rusland samarbejde? Hvor ønsker EU at lægge pres på Rusland? Har EU de kræfter, der skal til? Er det overhovedet EU’s ansvar eller et område, EU skal prioritere lige nu? Og fra Ruslands perspektiv: Hvordan opfatter Rusland EU? Er Rusland interesseret i, at forholdet ændrer sig? Og hvordan kan et naboskab mellem EU og Rusland se ud i fremtiden? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Hans Mouritzen, seniorforsker ved DIIS, og Helena Paludan Lütken, redaktør på Magasinet rØst. 

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online torsdag den 25. februar 2021, 15.00-16.00. 

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link torsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.   

For yderligere information kontakt:   

Projektleder og analytiker Vibe Termansen  

70 26 36 66 eller vibe@deo.dk

Nøgleord

Kontakter

Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker

Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.

Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.

vibe@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum