DEO

EU og patentrettighederne: Bør vacciner være globalt tilgængelige?

Del

Vaccineudrulningen er lige nu meget ulige fordelt, ikke blot i EU, men i verden, hvorfor vi risikerer at tabe kampen mod COVID-19 på grund af nye mutationer. Er løsningen at ophæve medicinalvirksomhedernes patenter? Onlinedebat med de danske MEP’er Pernille Weiss og Margrete Auken.

Mens COVID-19-vaccineudrulningen går godt nogle steder i EU, som i Danmark, og mindre godt andre steder, er der mange steder i verden, den slet ikke går. På den måde risikerer vi at tabe hele kampen mod pandemien, da virussen kan mutere i ikke-vaccinerede områder, og derfra sprede sig til vaccinerede områder på ny.

En stadig større gruppe lande, anført af Indien og Sydafrika og støttet af Læger uden Grænser og en meget lang liste af ngo’er, har bedt om at få ophævet patent-rettighederne, så der kan blive produceret flere vacciner og så folk, også i udviklingslande, kan blive vaccineret.

Bølgerne går højt. Sydafrika henviser blandt andet til HIV/AIDS-pandemien, der har kostet over 11 millioner afrikanske liv. Udviklingsorganisationen Oxfam har kaldt det ”vaccine-apartheid” og direktøren for FN’s Verdenssundhedsorganisation WHO har udtalt, at vi er nødt til at være ”på krigsstien” overfor pandemien.

Verdenshandelsorganisationen WTO’s medlemsstater er meget uenige; en uenighed, der går igen i EU samt internt i EU’s medlemslande.

Vil det at ophæve medicinalvirksomheders patentrettigheder lede til flere vacciner, ikke mindst i udviklingslande? Produceres der allerede alt, hvad der er muligt, og distribueres også til fattigere lande? Hvad vil der ske, hvis medicinalvirksomheder får ophævet deres patenter og dermed incitamentet til dyre, langsigtede investeringer i at udvikle ny medicin og vacciner? Hvad bør EU’s holdning være, og hvorfor? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Margrete Auken, MEP for SF, og Pernille Weiss, MEP for Det Konservative Folkeparti. 

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online tirsdag den 11. maj 2021, 15.00-16.00. 

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link tirsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.   

For yderligere information kontakt:   

Projektleder og analytiker Vibe Termansen  

70 26 36 66 eller vibe@deo.dk

Nøgleord

Kontakter

Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker

Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.

Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.

vibe@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum