EU og corona: En fælles vej?
EU er ikke en stat. Ursula von der Leyen er ikke statsminister, EMA, Det Europæiske Lægemiddelagentur, er ikke en gængs, national sundhedsmyndighed og dets direktør, Guido Rasi, er ikke Søren Brostrøm.
EU havde ikke en fælles strategi og beredskabsplan liggende klar i skuffen, til hvis en krise som Covid-19 skulle ramme. Det havde ingen stater i EU, selvom fagfolk har advaret om det i årevis. Da krisen alligevel ramte, måtte de hver især opfinde deres egen vej.
Selvfølgelig skelede de til hinanden, men hver stats politiske ledere stod nu alene med ansvaret for at få netop deres stat så helskindet som muligt igennem krisen, mens borgere døde, virksomheder lukkede og folk blev arbejdsløse.
Derfor var der i EU 27 forskellige strategier for Covid-krisehåndtering. 28, hvis man tæller EU’s fælles forsøg på økonomisk genopretningspakke og fælles indkøb af værnemidler, medicin og vacciner med.
Hvorfor klarede Grækenland sig så godt og Sverige sig så dårligt gennem pandemiens første runde? Hvorfor ventede Spanien 30 dage med at lukke skoler og butikker efter første corona-dødsfald? Hvorfor ramte anden bølge så hårdt i Østeuropa? Hvordan har sundhedssystemerne og økonomien klaret presset, og hvordan ser befolkningen på EU før og efter corona? Disse spørgsmål former udgangspunkt for en debat med Michael Bennet Jensen, souschef og ministerråd ved Den Danske Ambassade i Tjekkiet, og Carsten Humlebæk, lektor i spanske samfundsforhold ved CBS.
Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet. Den foregår online onsdag den 17. marts 2021, 13.00-14.00.
Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link onsdag morgen. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.
Nøgleord
Kontakter
Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker
Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.
Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.
Billeder
Links
Information om DEO
DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat.
DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.
Følg pressemeddelelser fra DEO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DEO
Værsgo’: Ekspertcitater om 50-året for dansk EU-medlemskab30.9.2022 15:51:31 CEST | Pressemeddelelse
På søndag den 2. oktober er det præcis 50 år siden, danskerne var til folkeafstemning om optagelse i det daværende EF. Debatten op til folkeafstemningen var benhård og ja- og nej-fløjen er siden stødt sammen ved otte yderligere folkeafstemninger. Læs mere fra EU-eksperterne bag ny bogudgivelse om 50-året her.
Prisuddeling: Mickey Gjerris* modtager Demokratistafetten på Grundlovsdag [klausuleret til 5/6]5.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sanger og komiker Annika Aakjær modtog Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet i 2021. På grundlovsdag giver hun stafetten videre til bioetiker og teolog Mickey Gjerris*, der får pligt til at løfte den demokratiske debat i det kommende år. Modtageren afsløres på grundlovsmødet i Vartov den 5. juni.
I dag afgøres forsvarsforbeholdets skæbne1.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter tre årtier ser Danmark ud til at skifte EU-politisk kurs. Op til 4,25 millioner vælgere har mulighed for at stemme enten ja eller nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet i dag. Valgdeltagelsen og de mange tvivlere er de to jokere i forhold til meningsmålingerne, der peger på et solidt ja.
DEO indtager Christiansborg med heldagskonference om Europas fremtid6.5.2022 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse
Den 10. maj debatterer vi Europas fremtid med politikere og landets skarpeste eksperter
Største oplysningsprojekt om forsvarsforbeholdet går i luften i dag5.5.2022 11:40:29 CEST | Pressemeddelelse
I dag den 4. maj lanceres oplysningsavisen om forsvarsforbeholdet på hjemmesiden www.eu-forbeholdet.dk. Avisen er politisk neutral og med en bevilling på 1,85 mio. kr. det absolut største oplysningsprojekt forud for folkeafstemningen. Bag projektet står OLFI, DEO, RIKO og Atlantsammenslutningen.