EU-Kommissionen godkender Danmarks Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram, og stiller dermed 1,5 mia. kr. til rådighed til bl.a. grønne indsatser i det blå Danmark
Det totale budget for programmet er 2,1 mia. kr., hvoraf EU-midlerne udgør ca. 1,5 mia. kr. Midlerne udmøntes i tilskudsordninger, der gennemføres i Danmark rettet mod fiskeri, akvakultur og vandmiljøet i perioden frem til 2027.
Programmet skal sikre, at det danske fiskeri- og akvakulturerhverv fortsætter med at innovere og udvikle sig i retning af at være mere klimamæssigt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Samtidig skal midlerne også bidrage til at tilvejebringe vigtig viden om fiskebestandene og de marine økosystemer og understøtte restaurering af danske vandløb.
Udarbejdelsen af det danske program er sket med bidrag fra en bred vifte af interessenter og i samarbejde med EU-Kommissionen. Programmet udmønter, gennem tilskudsordninger, den danske andel af Den Europæiske Hav-, Fiskeri-, og Akvakulturfond.
Direktør for Fiskeristyrelsen, Nanna Møller udtaler:
”Det er en vigtig milepæl, at EU-Kommissionen nu har godkendt det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram. Det betyder, at vi nu kan fokusere på, at få programmet ud at leve i nye projekter til gavn for fiskeri- og akvakulturerhvervene. De næste år kommer vi bl.a. til at støtte udviklingsprojekter, der understøtter den grønne omstilling, bidrager til EU’s målsætning om reduktion af CO2 udledning, fremmer væksten i de kystnære områder, samt støtte indsamling af essentiel viden om fremtidens fiskeri og fiskebestande.”
Grønne løsninger og bæredygtig udvikling i kystområderne
Grundlaget for programmet er den brede politiske aftale om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet for perioden 2021-2023 fra 18. marts 2021. I aftalen lægger de politiske partier bl.a. vægt på, at Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet skal understøtte målsætningerne i den fælles fiskeripolitik samt klimalovens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.
I programmet er der fastlagt fire fokusområder, som midlerne skal bidrage til:
- den grønne omstilling af fiskeri- og akvakulturerhvervene
- viden om fiskebestande og sikre effektiv forvaltning og kontrol
- udvikling af kystfiskeriet og i kystnære områder
- afsætning af fiskeprodukter og styrke det danske fiskeris konkurrenceevne.
Læs den politiske aftale fra den 18. marts 2021 her
Nye støtteordninger i 2023
EHFAF-programmet udmøntes af Fiskeristyrelsen gennem en række støtteordninger. De første støtteordninger åbnede for ansøgninger i 2021 og 2022, hvor det bl.a. har været muligt at søge om støtte til vandløbsrestaurering, fiskerikontrol og dataindsamling omkring fiskebestande.
I løbet af 2023 vil Fiskeristyrelsen åbne flere ordninger: investeringer i kystfiskeri og udvikling af mere skånsomme fiskeredskaber og -metoder, indsatser, der reducerer marint affald og ordninger, der bl.a. vil understøtte bæredygtig forvaltning af havet samt grøn omstilling af akvakultur.
Yderligere information
Læs EU-Kommissionens pressemeddelelse om det danske program
Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsen alle hverdage kl. 10-14 på telefon 7218 5642.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsens presseafdeling på tlf. 7218 5805.
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
#PlantHealth4Life-kampagnens 2025-udgave vil gøre borgere til ambassadører for plantesundhed12.5.2025 12:41:57 CEST | Pressemeddelelse
Den europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed EFSA, Europa-Kommissionen og deres samarbejdspartnere over hele Europa lancerer nu 2025-udgaven af #PlantHealth4Life-kampagnen, som er et fælles europæisk initiativ. Kampagnen har til formål at bidrage til plantesundhed og gøre borgere mere opmærksomme på, hvor vigtig plantesundhed er for vores miljø, økonomi og dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum