Haderslev Kommune

Et usædvanligt samarbejde skal forbedre vandkvaliteten i Haderslev Fjord

Del

Tidligere på året satte Sønderjysk Landboforening (SLF), Provas og Haderslev Kommune gang i et projekt, hvor man sammen vil finde ud af, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten i Haderslev Fjord. Nu ligger den første rapport om årsagerne til den dårlige vandkvalitet klar, og den peger på løsninger, der involverer alle tre parter. Men der er også behov for mere præcise målinger fra Miljøstyrelsen, så der tages højde for de særlige lokale forhold, så pengene prioriteres rigtigt.

Vandkvaliteten i Haderslev Fjord er ikke god nok, men at prioritere de indsatser, der skal forbedre den er ikke så enkelt som så. Det understreger den rapport om årsagerne til vandkvaliteten i Haderslev Fjord, som SLF, Provas og Haderslev Kommune sammen har fået udarbejdet af SEGES, der er rådgivningscenter for Landbrug & Fødevarer.

”Groft sagt kan man sige, der er tre ting, der skal ændres, hvis vandkvaliteten i fjorden skal forbedres. Der skal udledes færre næringsstoffer fra oplandet, spildevandet på Haderslev Renseanlæg skal renses bedre eller udledes et andet sted og fosformængden i Haderslev Dam skal nedbringes for ikke at påvirke vandkvaliteten i fjorden”, siger Karsten Wandall, der er leder af Miljøafdelingen i Haderslev Kommune.

Umiddelbart er det ikke en overraskelse for nogen af de tre parter i samarbejdet, men det er blevet tydeligt, at forbedring af vandkvaliteten i fjorden ikke kun handler om mindre udledning fra landbruget. Der skal tages højde for de lokale forhold, hvilket man i gruppen nu vil gå videre til Miljøstyrelsen med.

”Miljøstyrelsen tager prøver i Lillebælt og konstaterer, at vandkvaliteten i fjorden skal forbedres for at udlede mindre til Lillebælt. Derefter stiller de krav til landbruget om at udlede mindre ud fra nogle beregninger, der i mindre grad tager højde for, at vandet i fjorden også er påvirket af spildevand, og ikke tager højde for den dårlige vandkvalitet i Haderslev Dam. Udover at det er dyrt for den enkelte landmand, så risikerer vi også at bruge en masse penge på at reducere udledningen, uden at det nytter ret meget, hvis de ikke tager højde for, hvordan forholdene er lokalt”, siger Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i SLF.

Derfor vil de tre parter i samarbejdet nu sammen gå i dialog med Miljøstyrelsen om, hvordan man kan lave konkrete målinger der kan supplere beregningerne på udledningen i fjorden, så man får mere viden om, hvilke indsatser, der skal til.

”Vi kan se i rapporten, at vandet i fjorden er påvirket af både spildevandsudledning, udledning fra landbruget og vandkvaliteten i Haderslev Dam, men vi kan ikke se præcist, hvor meget de forskellige kilder påvirker med. De målinger, vi har, ligger en del år tilbage. Derfor vil vi nu i dialog med Miljøstyrelsen om, hvordan man kan lave nogle målinger i fjorden, der giver os en bedre viden om, hvad der kan give den bedste effekt for pengene, når vi skal forbedre vandkvaliteten”, siger Thies Mathiasen, bestyrelsesformand i Provas.

Uanset hvilke løsninger, der vil blive peget på, så vil det kræve store investeringer, hvis næringsstofferne i Haderslev Fjord skal reduceres, så fjorden får en god miljøtilstand. Men første skridt er at finde ud af, hvad de rigtige løsninger er.

”Vi har givet hinanden hånden på, at vi skal løse det her sammen. Derfor bliver det også en fælles henvendelse til Miljøstyrelsen, hvor vi lægger vægt på, at de er nødt til at tage de lokale forhold med i deres beregninger, når de stiller krav til landbruget og spildevandsrensningen. Og vi vil hjælpe hinanden – kommune, landbrug og forsyning – med at få den nødvendige viden, så vi også sammen kan finde de rigtige løsninger”, siger formand for Udvalget for Plan og Miljø, Benny Bonde.

Han bakkes op af næstformand i udvalget, Søren Rishøj Jakobsen, der siger:

”Jeg glæder mig over, at vi har fundet sammen i det her arbejde, for det er fælles løsninger, der skal til, hvis drømmen om en fjord, man kan bade i, skal gå i opfyldelse en gang ude i fremtiden.”

Rapporterne fra SEGES kan rekvireres ved henvendelse til Haderslev Kommune, Teknik og Miljø.

Kontakter

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Royal sommer på Slesvigske Vognsamling6.7.2021 08:47:16 CEST | Pressemeddelelse

Prinsessedrømmene har gode vilkår på Slesvigske Vognsamling denne sommer, hvor der udstilles kareter med tilknytning til kongehuset. De historiske vogne har gennem tiden sikret en lang række betydningsfulde personer en behagelig rejse på de danske landeveje, men nu står de for en stund stille i det store udstillingsrum på Simmerstedvej. Mandag den 5. juli var der officiel åbning af udstillingen Kongelige Vogne, hvor gæsterne kan opleve de helt særlige køretøjer.

Dronningens karet udstilles i Haderslev28.6.2021 11:59:35 CEST | Pressemeddelelse

Ved fejringen af 101-året for genforeningen den 13. juni kørte dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian over den gamle grænse i en helt særlig karet. Ved genforeningen i 1920 kørte dronningens farmor, dronning Alexandrine, nemlig over grænsen i nøjagtig den samme vogn. Foran red kong Christian 10. på den hvide hest. Fra tirsdag den 6. juli kan kareten ses i udstillingen Kongelige Vogne på Slesvigske Vognsamling i Haderslev sammen med andre vogne fra kongehuset og fra museets egen samling.

Flagstænger i Slotsgadekvarteret7.6.2021 08:38:49 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man går en tur i Haderslevs historiske bykerne, lægger man måske mærke til de mange holdere på husenes facader, hvor der kan monteres en flagstang. På rigtig mange huse blev der i genforeningstiden opsat flagstænger, hvor Dannebrog kunne veje til fejring. Nu er 100 år gået og mange flagstænger er forsvundet igen – men ikke alle! I Slotsgade findes også mange af disse historiske spor, og det er dem, der har inspireret et nyt projekt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum