Et Nordmakedonien på rette kurs?
Nordmakedonien har fået ny regering. Det ses som en positiv udvikling i landet, og der gisnes om, at landet vil være klar til EU-medlemskab i 2027. Men er det en realitet? Landet er præget af langsomme retsstatsreformer, klientelisme og økonomisk krise, og det bliver måske endnu værre med den nuværende covid-19-krise.

Den 15. juli 2020 var der parlamentsvalg i Nordmakedonien. Selvom Socialdemokraterne vandt flest mandater - 46 ud af 120 mandater i Parlamentet, - var det ikke nok til at danne en regering. Det krævede nemlig 61 mandater. Det nationalistiske, etnisk-makedonske parti VMRO-DPMNE vandt 44 mandater, mens tre etnisk albanske partier vandt hhv. 15, 12 og 1 mandat.
Den 3. august påbegyndte forhandlingerne om at danne ny regering og den 30. august blev Socialdemokraterne og det største etnisk-albanske parti, centrumhøjre DUI (Demokratisk Integrationsunion), enige om at danne en koalitionsregering.
Koalitionsregeringen anses af mange som en positiv udvikling, fordi Socialdemokraterne og DUI ellers var hinandens værste fjender under valgkampagnen, og fordi alternativet var, at det nationalkonservative VMRO-DPMNE, som styrede landet fra 2006-2017, igen ville komme i regeringen med støtte fra DUI.
”Selv om det uden tvivl er et positivt tegn og selv om den nye koalitionsregering af mange ses som et bevis på, at Nordmakedonien er på rette kurs mod EU – og måske snart overhaler Serbien og Montenegro i den henseende, er der ikke grund til at juble alt for meget”, udtaler Zlatko Jovanovic, senioranalytiker i Oplysningsforbundet Demokrati i Europa (DEO) og Balkanekspert.
Zlatko Jovanovic fortsætter: ”Flere store udfordringer venter derude, og det bliver uden tvivl svært for Zaev at få koalitionen til at fungere i praksis. En ting er de dog enige om, og det er ønsket om at føre landet ind i EU hurtigst muligt. Men er det nok?”
EU-medlemskab i 2027: Drøm eller realitet?
Det opsigtsvækkende i forhandlingerne om en ny regering er, at 8 ud af 20 udnævnte ministre er albanere. Det vil sige, at 40 procent af regeringen er albanere, som er en klar overrepræsentation i et land, hvor albanerne udgør mellem 25-30 procent af befolkningen.
Og kun fire kvindelige ministre blev valgt, som alle er fra Socialdemokraterne. En af de fire kvindelige ministre er Mila Carovska, som bliver uddannelses- og videnskabsminister. Hun har allerede markeret sig med sit regnbue-mundbind med hvilket hun sender et klart signal om, hvor hendes ministerium (og forhåbentligt også Zaev-DUI-regeringen) kommer til at stå i forhold til den aktuelle debat i Øst-, Central- og Sydeuropa om LGBT-rettighederne i uddannelsen.
Men selvom det på papiret kan se ud til, at Nordmakedonien er på rette kurs og selvom Zaev er optimistisk og endda udtalte, at Nordmakedonien inden for de næste seks år både vil åbne og dernæst lukke samtlige kapitler i EU-tiltrædelsesprocessen (det vil sige, at de vil være klar til medlemskab i 2027) – så er der flere ting i landet, der ser ud til at sinke denne proces.
”Situationen i landet er langt fra god. Det gælder både de alt for langsomme retsstatsreformer, den udbredte klientelisme på alle niveauer, stigende udvandring af de mest ressourcestærke m.m. – og den covid-relaterede økonomiske krise kan potentielt gøre alt endnu værre”, understreger Zlatko Jovanovic.
For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:
Senioranalytiker og Balkanekspert Zlatko Jovanovic
22 33 35 67eller zlatko@deo.dk
Nøgleord
Kontakter
Zlatko JovanovicProjekt- og rejseleder
Zlatko er ph.d. i historie med speciale i nationalisme, identitet, historiebrug, populærkultur og populisme i tidligere Jugoslavien. Har undervist, forsket og skrevet om Balkan.
Zlatko er opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993. Stort netværk på Balkan og blandt Balkan-kendere. Hovedforfatter til DEO's Samfundstanker #11 Skal hele Balkan med i EU?
Billeder
Links
Information om DEO
DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat.
DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.
Følg pressemeddelelser fra DEO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DEO
25-årsdag for Dayton-aftalen i Bosnien: En aftale der skabte fred og splittelse på samme tid14.12.2020 16:31:54 CET | Pressemeddelelse
I dag er det præcis 25 år siden, at Dayton-fredsaftalen blev underskrevet. Aftalen der stoppede den 3,5 år lange krig i Bosnien-Hercegovina. Det var en aftale, der skabte fred i landet, men på samme tid viste sig at skabe en række problemer, og som har medvirket til, at landet stadig er en dysfunktionel stat den dag i dag.
Pressefriheden og civilsamfundet under angreb i Slovenien9.12.2020 18:01:08 CET | Pressemeddelelse
Omkring 100 ansatte, heriblandt mere end 80 journalister, fra det slovenske statslige pressebureau STA står til at miste deres arbejde fra 1. januar 2021, fordi den slovenske regerings Kommunikationsstyrelse har valgt at fjerne pressebureauet fra statsbudgettet.
Rumæniens befolkning går til stemmeurnerne på søndag4.12.2020 16:36:48 CET | Pressemeddelelse
På søndag skal rumænerne til stemmeurnerne for fjerde gang i mindre end to år. Meget tyder på, at det regerende nationalliberale parti PNL bliver det største parti i landet. Det sker efter to årtier, hvor det socialdemokratiske PSD har været det største parti.
Polsk veto på vej retur4.12.2020 13:56:31 CET | Pressemeddelelse
I går aftes kom det frem, at Polen alligevel er villig til at droppe det veto, der sammen med Ungarns veto effektivt blokerede vedtagelsen af EU´s corona-genopretningspakke på svimlende 750 milliarder euro, og også lagde hindringer i vejen for EU’s næste syv-årige budget, der efter planen skal træde i kraft den 1. januar.
Zoom-demokrati over EU’s grænser?23.11.2020 15:26:16 CET | Pressemeddelelse
Corona-krisen har gjort en del europæere til superbrugere af digitale møder og online-kontakt. Kan man bruge den ekspertise til at etablere et demokrati på nettet, der fanger den brede befolkning?
Bulgarien blokerer for EU-optagelsesforhandlinger med Nordmakedonien20.11.2020 20:08:49 CET | Pressemeddelelse
I tirsdags blokerede Bulgarien den allerede flere gange forsinkede påbegyndelse af optagelsesforhandlingerne mellem EU og Nordmakedonien. Nordmakedoniens håb om at indlede optagelsesforhandlinger om EU-medlemsskab i december hænger derfor nu igen i en tynd tråd.
Er Bosnien-Hercegovina på vej mod et reelt systemskifte?16.11.2020 14:14:52 CET | Pressemeddelelse
I går var der lokalvalg i Bosnien-Hercegovina. Valgresultaterne tyder på, at landet kan være på vej mod et reelt systemskifte. Flere multietniske partier har vundet over de nationalistiske partier, der har siddet på magten siden 1990’erne. Men for mange bosniere handler det ikke kun om politik. Der er meget mere på spil. De føler, at krigen endeligt er ved at afslutte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum