Lederne

Et kønsopdelt arbejdsmarked kan tage meget af skylden for lønforskellen mellem mænd og kvinder

Del

Hver gang en kvinde tjener 87 kroner, tjener en mand godt 100 kroner. De to køns typiske uddannelsesvalg og et kønsopdelt arbejdsmarked kan tage en større del af skylden for lønforskellen mellem kønnene, end man tidligere har vidst, viser helt ny forskning fra VIVE.

Det har i mange år været almen kendt, at kvinder og mænd ikke tjener det samme. Faktisk tjener kvinder i gennemsnit 14,5 procent mindre end mænd, hvilket svarer til, at en kvinde tjener 87 kroner, hver gang en mand tjener 100 kroner.

Den lønforskel har man tidligere forsøgt at forklare med familiære forhold, erhvervserfaring, uddannelsesniveau, arbejdsfunktion og at kvinder oftere end mænd vælger at gå på deltid. Men selv med disse forklaringer har det tidligere kun været muligt at forklare 52 procent af lønforskellen mellem mænd af kvinder – altså omtrent halvdelen af de 13 kroners forskel i den gennemsnitlige timeløn.

Nu er det lykkes VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd at forklare op mod 85 procent af lønforskellen.

- Det er virkelig glædeligt, at vi er kommet endnu tættere på et svar på, hvorfor mænd og kvinder ikke tjener den samme løn. Lige nu er der kun en forskel på godt 2 procent – eller to kroner for hver hundrede kroner – mellem mænd og kvinders timeløn, som vi ikke kan forklare, og det giver blod på tanden i forhold til at grave endnu dybere og få styr på det sidste, siger Berit Toft Fihl, der er politisk chef i Lederne og har været en del af forskningsprojektets følgegruppe, som løbende har fulgt projektet og bidraget med faglig viden og sparring.

I den nye forskning fra VIVE har man som noget nyt i forhold til den tidligere forskning inddraget kønnenes uddannelsesretning og -længde, og ikke kun uddannelsesniveau, ligesom man også belyser flere forhold af det kønsopdelte arbejdsmarked. Derudover har VIVE taget et spadestik dybere ved at tage højde for forskelle i kvinder og mænds fravær fra arbejdspladsen, fx i forbindelse med barsel og sygefravær, samt forskelle i forhold til arbejdspladsens størrelse.

Og det nye fokus har båret frugt. Den nye forskning afslører nemlig, at lønforskellen mellem mænd og kvinder – foruden fravær i form af barsel og sygefravær – skyldes de to køns forskellige valg af uddannelser inden for samme uddannelsesretninger samt deres placering på arbejdsmarkedet.

- Det peger i retningen af, at vi er nødt til at ændre på nogle vaner og underliggende strukturer, så vi får en mere ligelig fordeling af kønnene på uddannelserne. Der er behov for, at vi blander kortene og får flere kvinder til at vælge uddannelser inden for fx STEM-området, hvor vi ved, at der i dag er en meget skæv kønsfordeling. Det løser ikke problemet nu og her, men det gør, at vi på sigt kan udjævne forskellen mellem mænd og kvinders løn, siger Berit Toft Fihl.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Lederne

Lederne
Lederne
Vermlandsgade 65
2300 København S

3283 3283https://www.lederne.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lederne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lederne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum