Et kønsopdelt arbejdsmarked kan tage meget af skylden for lønforskellen mellem mænd og kvinder

Det har i mange år været almen kendt, at kvinder og mænd ikke tjener det samme. Faktisk tjener kvinder i gennemsnit 14,5 procent mindre end mænd, hvilket svarer til, at en kvinde tjener 87 kroner, hver gang en mand tjener 100 kroner.
Den lønforskel har man tidligere forsøgt at forklare med familiære forhold, erhvervserfaring, uddannelsesniveau, arbejdsfunktion og at kvinder oftere end mænd vælger at gå på deltid. Men selv med disse forklaringer har det tidligere kun været muligt at forklare 52 procent af lønforskellen mellem mænd af kvinder – altså omtrent halvdelen af de 13 kroners forskel i den gennemsnitlige timeløn.
Nu er det lykkes VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd at forklare op mod 85 procent af lønforskellen.
- Det er virkelig glædeligt, at vi er kommet endnu tættere på et svar på, hvorfor mænd og kvinder ikke tjener den samme løn. Lige nu er der kun en forskel på godt 2 procent – eller to kroner for hver hundrede kroner – mellem mænd og kvinders timeløn, som vi ikke kan forklare, og det giver blod på tanden i forhold til at grave endnu dybere og få styr på det sidste, siger Berit Toft Fihl, der er politisk chef i Lederne og har været en del af forskningsprojektets følgegruppe, som løbende har fulgt projektet og bidraget med faglig viden og sparring.
I den nye forskning fra VIVE har man som noget nyt i forhold til den tidligere forskning inddraget kønnenes uddannelsesretning og -længde, og ikke kun uddannelsesniveau, ligesom man også belyser flere forhold af det kønsopdelte arbejdsmarked. Derudover har VIVE taget et spadestik dybere ved at tage højde for forskelle i kvinder og mænds fravær fra arbejdspladsen, fx i forbindelse med barsel og sygefravær, samt forskelle i forhold til arbejdspladsens størrelse.
Og det nye fokus har båret frugt. Den nye forskning afslører nemlig, at lønforskellen mellem mænd og kvinder – foruden fravær i form af barsel og sygefravær – skyldes de to køns forskellige valg af uddannelser inden for samme uddannelsesretninger samt deres placering på arbejdsmarkedet.
- Det peger i retningen af, at vi er nødt til at ændre på nogle vaner og underliggende strukturer, så vi får en mere ligelig fordeling af kønnene på uddannelserne. Der er behov for, at vi blander kortene og får flere kvinder til at vælge uddannelser inden for fx STEM-området, hvor vi ved, at der i dag er en meget skæv kønsfordeling. Det løser ikke problemet nu og her, men det gør, at vi på sigt kan udjævne forskellen mellem mænd og kvinders løn, siger Berit Toft Fihl.
Nøgleord
Kontakter
Diana BengtsenPresse- og analysekonsulent
Tlf:2399 4962dib@lederne.dkBilleder
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum