Et kompromis for udflytning af uddannelser er indgået - og selvom retningen er rigtig, er aftalen ikke tilfredsstillende
Udmøntningen af den politiske aftale 'Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark' blev forhandlet på plads i nat. Men ambitionsniveauet er dæmpet for at imødekomme mindre reduktions-, nedskalerings- og flyttekrav, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne kunne tirsdag præsentere den endelige udmøntning af aftalen om flere og bedre uddannelser i hele Danmark, der blev indgået i sommeren sidste år. Og meget har ændret sig siden da, konstaterer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:
- Det oprindelige udspil havde et højt ambitionsniveau om at brede uddannelsesmulighederne ud til hele landet. Derfor kan jeg konstatere, at et reduktions– og nedskaleringskrav på 6,4 procent ikke er tilfredsstillende. Hvis vi ikke er konsistente i ønsket om at nedskalere uddannelsespladserne i de fire største byer, og samtidig får etableret endnu flere uddannelsespladser end aftalen skitserer, bliver opgaven med at tilbyde de studerende et bredt uddannelsestilbud i resten af landet markant sværere – og måske slet ikke realisérbar. Vi har brug for at turde investere aktivt i attraktive studie – og ungdomsmiljøer, hvis udflytningsplanen skal realisere intentionen om et bredt uddannelsestilbud i hele Danmark.
Formanden henviser i øvrigt til, at der ifølge statistikken tegner sig et billede af faldende ungdomsårgange, der præger de videregående uddannelsers mulighed for at rekruttere nye studerende, virksomheder og offentlige arbejdspladsers evne til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft og i sidste ende områdets potentialer for bosætning.
Aftaleparterne har dog blandt andet taget højde for kritikken af den manglende finansiering af de nye uddannelsesinitiativer og har således prioriteret etableringsmidler til 41 frem for de oprindelige 23. Derfor understreger formanden da også, at aftalen er et skridt i den rigtige retning:
- Aftalen i sig selv reducerer skævvridningen, og eksempler som at Hjørring har fået en socialrådgiveruddannelse, og Foulum en mulighed for at læse til dyrlæge, kommer unægtelig til at spille ind for områdernes attraktivitet. Nu ligger der en stor opgave for miljøerne i og omkring de nye uddannelser for at gøre dem attraktive. Her tænker jeg både i forhold til at aktivere erhvervsliv, bosætning, og i forhold til at fremme kultur- og ungdomslivet.
Landdistrikternes Fællesråd har tidligere storrost ambitionsniveauet i aftalen om 'Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark', og udsendte derfor blandt andet et åbent brev til partierne bag aftalen med en opfordring om at holde fast i de gode ambitioner om at skabe flere og bedre studiemiljøer i hele landet. Brevet blev underskrevet af 31 borgmestre.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk
Billeder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Sidste chance: Bor du i Årets Landsby 2022?25.5.2022 09:24:59 CEST | Pressemeddelelse
Send en ansøgning inden d. 14. juni 2022 for at komme i betragtning til Årets Landsby 2022. I år uddeles prisen under temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden.’
Landdistrikter: Medieaftale skaber bedre balance men er ikke nok21.5.2022 12:08:50 CEST | Pressemeddelelse
Ny medieaftale møder ros for sit fokus på at styrke lokale og regionale medier fra Landdistrikternes Fællesråd, der dog savner flere midler til regional nyhedsdækning samt tv- og filmproduktion.
Sundhedsaftale har skelettet på plads, men mangler flere muskler20.5.2022 11:02:34 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd ser positive elementer i sundhedsaftalen, men mener langtfra, at man når i mål med at sikre et sundhedsvæsen, der kan matche udfordringerne på landet.
Presseinvitation: Kom til sundhedskonference med fokus på ulighed i sundhed10.5.2022 09:23:23 CEST | Presseinvitation
Hvordan ser sundhedstilstanden ud i land kontra by? Kan land- og yderkommunerne håndtere den støt stigende gruppe af ældre, kronikere og borgere med psykisk sårbarhed? De spørgsmål er til debat på den nationale sundhedskonference, som Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU, UC SYD og Diabetesforeningen inviterer til d. 16. maj.
23 fynske turistvirksomheder samlet for at styrke deres digitale rækkevidde6.5.2022 09:57:14 CEST | Pressemeddelelse
Turistaktører fra hele Fyn er nu halvvejs i et workshopforløb, som skal hjælpe aktørerne til at skabe mere synlighed overfor både danske og udenlandske turister. Forløbet er sat i verden gennem et samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd og Destination Fyn som en del af Interreg-projektet React 1.2.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum