Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Et år med TestCenter Danmark: Over 19 millioner test

Del

Danmark er et af de lande i verden, som tester allermest for at få nedkæmpet smitten med Covid-19 i samfundet. Vi gør det også for at sikre en forsvarlig genåbning, hvor test spiller en vigtig rolle. Det kan vi kun, fordi vi har bygget et robust system op, hvor en række aktører hver dag samarbejder for at få det til at køre, siger TestCenter Danmarks direktør.

I disse dage er det et år siden, at TestCenter Danmark første gang slog dørene op i de hvide telte drevet af regionerne og med et testanalysecenter på Statens Serum Institut (SSI) på Amager.

Siden TestCenter Danmark blev etableret i samarbejde mellem regeringen og danske regioner med støtte fra Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk, har test set-uppet herhjemme været igennem en rivende udvikling, hvor det løbende er blevet udbygget og forfinet. Alt sammen for at vi kan følge smitten og hurtigt få brudt smittekæderne i samfundet.

”Det har været en fantastisk rejse. Selvfølgelig har der været knaster undervejs, men de er blevet løst. TestCenter Danmark er et meget flot eksempel på, hvad vi kan præstere, hvis vi løfter i flok”, siger TestCenter Danmarks direktør Anne-Marie Vangsted.

Fra 5 testtelte til ca.160 faste PCR - teststationer

Det startede med fem telte. Ét i hver af de fem regioner. I dag er det muligt at blive PCR-testet mere end 160 steder over hele landet.

Samtidig er laboratoriefaciliteterne løbende blevet bygget ud. Fra et enkelt midlertidigt laboratorie hos SSI til to store laboratorier i hhv. København og Århus, der analyserer prøver i døgndrift alle ugens syv dage. Siden april 2020 er mere end 19 millioner PCR-test således blevet fortaget gennem samfundssporet i de hvide telte.

”I april 2020 kunne vi teste 2.000 om dagen. I dag har vi analysekapacitet til at teste over 170.000 hver dag og den 12. april 2021 slog vi rekord med mere end 177.000 testede på én dag i TestCenter Danmark”, siger Anne-Marie Vangsted.

I december blev set-uppet bygget ud med hurtigtest hos private leverandører. Senest er et kæmpe test set-up blevet etableret i skoler og uddannelsesinstitutioner. Samlet set er der til dags dato taget ca. 7 millioner antigentest.

Rygraden i kampen mod Covid-19

Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns, er også stolt over, hvad TestCenter Danmark har opnået.

”Vi har virkelig grund til at være stolte af de mange ansatte, som hver dag sørger for, at vores test set-up kører på skinner. Det gælder for eksempel de mange podere i teststationerne, chaufførerne, som hver dag fragter tests fra hele landet til analyse, og laboranterne, som hver nat analyserer alle prøverne. De er rygraden i Danmarks svar på denne krise. Det er i høj grad deres fortjeneste, at vi har et robust testsystem, så vi sammen kan komme ud af krisen”, siger Lisbet Zilmer-Johns.

Nøgleord

Kontakter

Statens Serum Instituts pressevagt på tlf. 22 60 11 23 eller presse@ssi.dk

Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Senior kommunikationsrådgiver, Camilla Svane, på tlf. 23 42 46 59 eller csh@sfos.dk

Information om Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Datavej 16
3460 Birkerød

+45 4516 1666https://sfos.dk/

Styrelsen for Forsyningssikkerhed er en dansk styrelse under Justitsministeriet. Styrelsens opgave er at understøtte det danske samfunds beredskab i forhold til nuværende og fremtidige kriser, hvor der kan forudses knaphed på særlige kritiske ressourcer.

Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Nu kan du få en PCR-test uden at bestille tid, og PCR-testen vil fremover gælde 96 timer i coronapasset30.6.2021 14:40:46 CEST | Pressemeddelelse

Fra torsdag den 1. juli kan du blive PCR-testet for coronasmitte uden at skulle bestille tid i forvejen de fleste steder i landet. Og PCR-testen vil fremover gælde i 96 timer i coronapasset. Samtidig er den gennemsnitlige svartid i PCR-sporet nede på 15 timer. Hvis man kan, så vælg PCR, opfordrer Testcenter Danmark og Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum