Akademikerne

Erstatningerne må op i design-krænkelsessager

Del
Den 22. marts 2023 satte Højesteret et endeligt punktum i sagen, hvor Netto har efterlignet vaser og andre designprodukter skabt designeren Anne Black. I sagen krævede Anne Black 3 millioner kr. i erstatning. Sø- og Handelsretten tilkendte hende kun 1,5 millioner kroner. Østre Landsret nedsatte erstatningen til 300.000 kr. Nu har Højesteret fastsat den til 1 million kr., 7 år efter sagen blev anlagt. Sagen angår spørgsmål af stor betydning for danske designere. Akademikerne og Forbundet Arkitekter og Designere har fra starten fulgt sagen tæt.

Formand for Akademikerne Lisbeth Lintz udtaler:

”Det følger af EU's regler på området, at sanktioner over for ophavsretskrænkelser skal være effektive og afskrækkende. Men Anne Black kun får 1 million kr. i erstatning, selvom hun har lidt et langt større tab. Jeg har svært ved at se, hvordan det kan være i overensstemmelse med EU-retten. Og jeg mener ikke, sagen er endt med et rimeligt resultat. Vi må have erstatningerne op og sagsbehandlingstiderne ned”

Bestyrelsesmedlem i FAOD Hans Christian Asmussen udtaler:

”Anne Black-sagen er en vigtig principsag. Den handler om designeres ophavsret. Dybest set skal domstolene tage stilling til, om designere er effektivt beskyttet mod efterligninger af deres produkter. Jeg er skuffet over resultatet i sagen.”

Formand for Akademikernes Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) Morten Rosenmeier udtaler:

”Efter min mening er dommen udtryk for det generelle problem, at de økonomiske sanktioner over for designkrænkelser er for lave. Jeg har ikke længere tillid til, at domstolene er klar til at ændre på tingene. Jeg tror vi må have politikerne på banen.”

Kontakt:

Bestyrelsesmedlem i FAOD Hans Christian Asmussen: tlf. 40 55 56 56

Formand for Akademikernes Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde Morten Rosenmeier: tlf. 20 34 08 87

Forbundet Arkitekter og Designere er et fagforbund for ca. 6.100 arkitekter og designere. De er afhængige af en ophavsretlig beskyttelse for at kunne leve af deres arbejde og de løsninger og produkter, de udvikler.

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Ambitiøst udspil til meritreform til gavn for de unge9.5.2023 10:33:22 CEST | Pressemeddelelse

Akademikerne fremlægger i dag seks konkrete forslag til en ny meritform som del af et større uddannelsespolitisk udspil med titlen "Flere åbne døre". En meritreform skal bidrage til et langt mere sammenhængende uddannelsessystem på tværs af uddannelsessektorer, og vise de unge, at det ikke er farligt at træffe et forkert uddannelsesvalg, men at der vil være nye døre, der åbnes for meningsfulde uddannelses- og meritveje.

Ny analyse: 5.200 dimittender risikerer årligt at falde ud af dagpengesystemet med den nye etårige dagpengeperiode1.5.2023 10:58:28 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen bør kigge med stor alvor på, at tusindvis af dimittender årligt risikerer at falde ud af dagpengesystemet som en konsekvens af, at dagpengeperioden for dimittender bl.a. ændres fra to til et år fra den 1. maj 2023. Det mener hovedorganisationen Akademikerne, der repræsenterer de 480.000 medlemmer i de akademiske fagforeninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum