Erhvervslivet vil have flere internationale studerende

Baggrund for udspillet er, at Danmark mangler højtuddannede medarbejdere inden for en hel række fag og brancher. F.eks. er der meget stor mangel på specialister inden for it-området og det tekniske område. Med mindre årgange fra 2030, er det forventeligt, at områder med høj beskæftigelse i dag uden deciderede tegn på flaskehalse, også vil blive præget af en stor mangel.
- Vi er i knivskarp konkurrence med resten af verden om unge med netop disse kompetencer. Virksomhederne har brug for dem. Vi mangler dem allerede nu, og derfor er det så vigtigt, at vi gør noget ekstra for at sikre, at vi kan tiltrække dem. Hvis vi bare sidder med hænderne i skødet, så får andre lande gavn af talenterne. Det er skidt for dansk erhvervsliv, og hvad der er skidt for dansk erhvervsliv, er skidt for Danmark, siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.
Udspillet fra Dansk Erhverv og DI medfører, at der oprettes 1000 nye studiepladser om året på universiteternes kandidat- og erhvervskandidatuddannelser til internationale studerende, der enten har indgået en aftale med en virksomhed om studierelevant studiejob eller projektorienteret forløb, enten forud for studiestart eller under uddannelsesforløbet.
En fantastisk forretning
Ifølge de to organisationer vil udspillet blive en kæmpe gevinst for det danske samfund, hvis der er politisk vilje til at gennemføre det.
- Vi har stærke og innovative virksomheder også efter internationale standarder f.eks. inden for life science, fødevarer og grøn omstilling. De bidrager med kolossal meget til vores samfund, og derfor vil det være til gavn for os alle sammen, hvis de får bedre adgang til internationale studerende, som de har hårdt brug for. De vil bidrage positivt fra dag et. Danske virksomheder er klar til at tage de udenlandske studerende ind. Nu mangler vi bare, at Folketinget giver grønt lys, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.
Fakta:
- Ordningen har til hensigt at give danske virksomheder forbedrede muligheder for at rekruttere internationale studerende fra fagområder, som er relevante for virksomheden.
- Ordningen omfatter 1.000 studiepladser om året, hvor der er indgået en aftale med en virksomhed om studierelevant studiejob eller projektorienteret forløb, enten forud for studiestart eller under uddannelsesforløbet.
- Der er forudsat, at der optages 500 studerende om året pa erhvervskandidatuddannelser og 500 studerende om året pa kandidatuddannelser.
- Der er forudsat en fastholdelsesgrad (beskæftigelsesgrad), som svarer til det nuværende for det tekniske hovedområde i andet år efter dimission.
- Hvis ordningen indføres i 2023, vil der i 2032 være et øget arbejdsudbud på 4.176 personer og et samlet overskud for staten på 381 mio. kr.
- Den samlede økonomiske gevinst over alle ti år vil være 1,4 mia. kr.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver i DI Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk, eller pressechef i Dansk Erhverv Lars Ohlsen, tlf. 41870818, e-mail lao@danskerhverv.dk
Billeder
Links
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum