DI - Dansk Industri

Erhvervslivet til regeringen: Sådan genstarter vi dansk eksport nu

Del

Efter fire uger med intense maraton-brainstorms er otte eksport genstartsteams klar med 96 anbefalinger til, hvordan vi får gang i dansk eksport i skyggen af coronakrisen. Anbefalingerne fra erhvervslivet kan iværksættes her og nu, og det er nødvendigt, hvis vi skal kunne holde hånden under tusindvis af virksomheder og arbejdspladser, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Faldende international efterspørgsel, stor usikkerhed omkring udviklingen i covid-19 og den globale økonomi samt begrænsede muligheder for erhvervsrejser. Det er nogle af de helt centrale udfordringer for dansk eksport lige nu. Sådan lyder meldingen fra otte erhvervsledere, der hver repræsenterer otte forskellige brancher, som er særligt udfordret af coronakrisen.

Sammen med bl.a. Dansk Industri og fagbevægelsen præsenterer de 15. september 96 anbefalinger til, hvordan politikere og myndigheder kan yde tiltrængt førstehjælp til danske eksportvirksomheder med nye tiltag, der ikke bare afbøder krisens konsekvenser, men også afsøger nye eksportmuligheder.

- Danske virksomheder på tværs af forskellige sektorer, geografiske placeringer og størrelse har sammen bidraget med løsninger, der kan hjælpe Danmark ud af den værste eksportkrise i nyere tid. Hvis anbefalingerne bliver omdannet til konkret politik og tiltag, vil vi stå meget stærkere i den globale konkurrence, siger Lars Sandahl Sørensen.

I regeringens sommerpakke blev der afsat 485 mio. kr. til nye eksportinitiativer, som førte til, at regeringen i august nedsatte Forum for genstart af dansk eksport og de otte genstartsteams inden for produktion og grøn teknologi, life science, luftfart, mode og tekstil, turisme og oplevelsesøkonomi, fødevarer, det maritime område samt et samlet team for små- og mellemstore virksomheder.

- Vi skal gøre alt, vi overhovedet kan for at holde hånden under og udvikle danske eksportvirksomheder og de ca. 840.000 danske arbejdspladser, der er knyttet til eksporten. Dansk eksport er den vigtigste drivkraft for Danmarks vækst, velfærd og velstand, siger Lars Sandahl Sørensen.

Coronakrisen har meget store konsekvenser for dansk erhvervsliv. Alene i 2020 vurderer DI, at eksporten vil falde med ca. 10 pct. Markedslukninger har sat en stopper for mange eksporteventyr i 2020. Der er stor usikkerhed om den fremtidige udvikling i sundhedskrisen og den økonomiske krise, og den dystre prognose for dansk eksport vil sandsynligvis fortsætte i 2021, vurderer DI-topchefen.

- Når dansk eksport falder så markant, så rammer det ikke bare virksomhederne men hele Danmark og det grundlag, der sikrer vores fælles velfærd. Der er akut behov for konkret handling, hvis vi skal vende udviklingen. Nu leverer vi nogle af løsningerne, men efter 2020 vil der fortsat være behov for yderligere politiske tiltag i takt med at den globale udvikling skrider frem, siger Lars Sandahl Sørensen.

Eksportvirksomhedernes udfordringer varierer meget på tværs af brancher. Fødevaresektoren og life science-industrien er mindre konjunkturfølsomme og ramt i mindre grad end eksempelvis turisme og oplevelsesøkonomien og luftfarten. De 96 anbefalinger er designet til at holde hånden under de mest udsatte brancher, og samtidig understøtte tiltag der gør det muligt at vende nedtur til optur og kapre nye markedsandele.

- Hvis dansk erhvervsliv skal lykkes at redde eksporten, er der ikke bare brug for at vi finder løsninger på eksisterende eksportudfordringer, men at vi samtidig afsøger nye eksportmuligheder. Det handler om, at danske virksomheder og medarbejdere skal stå så stærkt i konkurrencen som overhovedet muligt.

Eksempelvis skal vi inden for alle sektorer sætte turbo på den grønne omstilling, udnytte digitaliseringens mange muligheder og lette for adgang til den globale markedsplads for erhvervsrejsende samt styrke forskning og udvikling. Derudover er der akut brug for bedre adgang til likvider og eksportkredit.

Efter mødet i dag begynder den politiske proces, som skal munde ud i en endelig fordeling af midlerne.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere kommentarer og information kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +45 2246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI har i dag holdt generalforsamling i København, og her fik DI’s hovedbestyrelse 20 nye medlemmer29.9.2020 12:05:53 CESTPressemeddelelse

Her er de nye medlemmer af hovedbestyrelsen: • Tømrermester Michael Ancher, E. Anker & Søn A/S • Adm. direktør Claus Bering, CRH Concrete A/S • Direktør Ib Gregers Boers, DitoBus Linjetrafik A/S • CEO Berit Didriksen, Epinion P/S • Koncerndirektør Simon Pauck Hansen, SAS Denmark – Norway – Sweden • Adm. direktør Susanne Mørch Koch, Tivoli A/S • Direktør Morten Knudsen, MP Construction A/S • Adm. direktør Morten Lindholt Laursen, Gardit A/S • Direktør Michael R. Lund, Michael Lund A/S • Adm. direktør Jesper Toft Mathiasen, Claus Sørensen A/S • Adm. direktør Peter Lanng Nielsen, Keolis Danmark A/S • Adm. direktør Erik Nimb, A/S Botica Entreprise • Adm. direktør Hans Olling, Dansk Sintermetal A/S • Murermester Christian Dahl Pedersen, J. Ole Pedersen A/S • Direktør Mads Raaschou, Raaschou Byg ApS • Direktør Palle Bjerre Rasmussen, NCC Danmark A/S • Adm. direktør Søren Leerskov Rasmussen, Bo Michelsen A/S • COO Peter Rindebæk, Bladt Industries A/S • Adm. direktør Ole Sander, Norisol A/S •

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum