Energistyrelsen

Erhvervskundernes elpris steg i andet halvår 2022

Del
Erhvervsforbrugernes rene elpriser eksklusiv tariffer, afgifter mv. steg for alle forbrugsbånd fra første halvår 2022 til andet halvår 2022. Det viser Energistyrelsens opdaterede statistik over elpriserne for erhverv.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Andet halvår 2022 har været præget af stigende gennemsnitspriser for strøm for alle erhvervsforbrugere. De mindste erhvervsforbrugere betalte 67,0 pct. mere i andet halvår 2022 end i første halvår 2022 svarende til en merpris på 86,05 øre/kWh, mens de største erhvervsforbrugere betalte 48,6 pct. eller 57,66 øre/kWh mere for elektriciteten.

Spotprisen for el steg med 60,8 pct. - eller 75,07 øre/kWh - i samme periode til gennemsnitligt 198,47 øre/kWh. Dermed var spotprisen for el i andet halvår 2022 den højeste i de senere år.

Årsagen til stigningen i elprisen er en kombination af et fald i produktionen af vand- og vindkraft i Sverige og Norge, mindre kapacitet på franske atomkraftværker samt en kraftig prisstigning på naturgas og dermed stigende efterspørgsel efter kul. Samtidig steg kulprisen fra 259 US $/ton i første halvår 2022 til over 324 US $/ton i andet halvår 2022. Desuden medfører situationen i Ukraine stor usikkerhed og meget svingende energipriser.

Der er sket et fald i andelen af erhvervskunder med variable priser, mens andelen af kunder med fastpriskontrakter eller andre aftaler er steget. Den pris, som erhvervsforbrugerne betalte i andet halvår 2022, var for alle forbrugsbånd, undtagen mindste forbrugsbånd (IA), lavere end spotprisen.

Elpriser andet halvår 2022 for erhvervsforbrugere: 

Energistyrelsen har siden 2014 udarbejdet elprisstatistikken for erhvervsforbrugere, der er baseret på indberetninger fra de enkelte elhandelsselskaber.

Læs mere om statistikkens resultater i notatet ”Elprisstatistik andet halvår 2022”

Fakta:

  • 86,4 pct. af erhvervskunderne er små forbrugere med et årligt elforbrug under 20 MWh. Deres forbrug udgør 7,6 pct. af det samlede elforbrug.
  • 13,6 pct. af erhvervskunderne er mellemstore forbrugere med et elforbrug mellem 20 og 20.000 MWh. Deres forbrug udgør ca. 58,3 pct. af det samlede forbrug.
  • De store erhvervskunder med et forbrug over 20.000 MWh udgør omkring 0,02 pct. af det samlede antal erhvervskunder, men aftager samlet 34,1 pct. af elsalget.

Kontakt:

Ali Zarnaghi, tlf: 33 92 68 40, e-mail: aaz@ens.dk

Kontakter

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download

Links

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse

Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.

Energistyrelsen godkender overdragelse af ejerandele i to olie- og gastilladelser i Nordsøen1.11.2024 10:19:00 CET | Nyhed

Petrogas Denmark ApS, Petrogas E&P UK Limited (Petrogas) og Danoil Exploration A/S (Danoil) overtager det fulde ejerskab af to eksisterende tilladelser til olie- og gasefterforskning og -indvinding i Nordsøen. Det sker, efter de hidtidige medejere, Dana Petroleum Netherlands B.V. og Nordsøfonden, har valgt at trække sig ud. Det har Energistyrelsen godkendt i henhold til undergrundsloven.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye