Større forskydninger bag lille fald i energiforbruget
Danmarks samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder af 2024 var lidt lavere end i samme periode af 2023. Men bag det lille fald i det samlede energiforbrug ligger større forskydninger. Det viser Energistyrelsens energistatistik, hvor man bl.a. kan læse, at forbruget af kul og olie bliver mindre, mens forbruget af vedvarende energi og elektricitet stiger.
Danmarks energiforbrug faldt i 3. kvartal af 2024. Faldet kommer efter stigende energiforbrug i 1. og 2. kvartal og er stort nok til, at det samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder 2024 var 0,3 pct. lavere end i de første ni måneder af 2023.
Bag det lille fald, som i energienheder udgør beskedne 1,5 PJ, ligger dog større forskydninger. Således faldt olieforbruget 10,2 PJ og kulforbruget 6,2 PJ, hvorimod forbruget af vedvarende energi steg med 10,7 PJ.
Faldende olieforbrug
Bag det faldende olieforbrug ligger også større forskydninger. Forbruget af gas- og dieselolie har været faldende gennem hele 2024, og i de første ni måneder af 2024 lå forbruget af gas- og dieselolie således 8,5 pct. lavere end i samme periode året år. Forbruget af benzin er ligeledes faldende, og i de første ni måneder af 2024 lå forbruget af benzin 3,7 pct. lavere end samme periode i 2023. Forbruget af jetbrændstof forsætter derimod med at stige. I de første ni måneder af 2024 lå forbruget af jetbrændstof således 9,7 pct. højere end i 2023 og er nu stort set tilbage på niveaet før Covid-19 pandemien.
Forsat stigende elforbrug
Elforbruget fortsætter med at stige. Den indenlandske forsyning med el lå således 7,5 pct. over forsyningen i samme periode sidste år. Stigningstakten synes dog at have aftaget en smule, - hvor stigningstakten 1. og 2. kvartal således lå på hhv. 8,8 pct. og 7,5 pct. var den i 3. kvartal faldet til 6,1 pct.
FAKTA
Tre nedslag i energistatistikken for de første ni måneder af 2024
- I de første ni måneder af 2024 var forbruget af biomasse på de centrale værker 12,5 pct. højere end i den tilsvarende periode i 2023 og 13,2 pct. højere end det gennemsnitlige biomasseforbrug i samme periode de fem forudgående år.
- Forbruget af kul fortsætter med at falde, og i de første ni måneder af 2024 var kulforbruget på de centrale værker således 28 pct. lavere end i samme periode i 2023. Sammenlignet med det gennemsnitlige kulforbrug på de centrale værker i tilsvarende periode de seneste fem år var kulforbruget 46 pct. lavere i de første ni måneder af 2024.
- Forbruget af gas i de første ni måneder af 2024 var 3,4 pct. højere end i samme periode sidste år. Denne udvikling omfatter dels en stigning i forbruget af bionaturgas på 1,7 pct. og dels en stigning i naturgasforbruget på 4,2 pct. i forhold til samme periode sidste år. Stigningen dækker dog over forskelle mellem 1., 2. og 3. kvartal. Hvor forbruget steg hhv. 10,8 pct. og 9,2 pct. i de to første kvartaler, faldt forbruget i 3. kvartal med 17,3 pct. sammenholdt med samme periode i 2023.
Kilde: Månedlig energistatistik
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef i Energistyrelsen
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Energistyrelsen udgiver eksempelsamling om opstilling af solceller i det åbne land10.1.2025 11:51:16 CET | Nyhed
Solcelleanlæg på marker spiller en vigtig rolle for Danmarks grønne omstilling, og planlægningen skal ske i samspil med natur og landskab med videre. Ny eksempelsamling præsenterer syv solcelleprojekter, som kommunerne kan lade sig inspirere af i deres planlægning.
Fem nye initiativer skal styrke eksport af dansk grøn energiteknologi9.1.2025 12:12:17 CET | Nyhed
Energistyrelsen har givet puljetilsagn om 5,9 millioner kr. i tilskud til fem projekter. Projekterne fremmer den danske energieksportindsats gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder. Puljen støtter bl.a. CO2- fangst i Sydkorea.
Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst9.1.2025 10:01:52 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen åbner i dag for, at virksomheder kan ansøge om tilladelse til at efterforske undergrunden til lagring af CO2 i visse kystnære områder i Danmark. Samtidig inviterer Energistyrelsen potentielle ansøgere til informationsmøde den 15. januar 2025.
Ny rapport: Dansk biogas vurderes at kunne produceres med færre energiafgrøder8.1.2025 11:13:34 CET | Nyhed
Brugen af energiafgrøder som majs har haft stor betydning for produktionen af dansk biogas. I de senere år er reglerne strammet ved bl.a. at sænke grænsen for, hvor mange energiafgrøder der er tilladt i produktionen. Brugen af majs forbydes fra august 2025. I en ny rapport vurderes det, at den danske biogasbranche vil kunne tilpasse sig de strammere regler, uden at det medfører markante reduktioner i produktionen.
Første rapport om monitorering af affaldsforbrændingskapacitet8.1.2025 10:10:39 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør den første rapport efter monitorering af affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum