Aalborg Universitet

Er robotplæneklipperen virkelig den sande dræber af danske pindsvin?

Del

Robotplæneklippere, der kører om natten, er udnævnt som den helt store dræber af danske pindsvin. Det er dog aldrig videnskabeligt bevist. Derfor vil pindsvineforsker fra Aalborg Universitet Sophie Lund Rasmussen nu undersøge, om der er hold i myten.

Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen undersøger, om robotplæneklippere virkelig er farlige for pindsvin - dog ved brug af i forvejen døde pindsvin. Foto: Troels Pank Arbøll
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen undersøger, om robotplæneklippere virkelig er farlige for pindsvin - dog ved brug af i forvejen døde pindsvin. Foto: Troels Pank Arbøll

Hver sommer lyder historien i danske medier, at robotplæneklippere, der kører om natten, er dødsensfarlige for de nataktive danske pindsvin. På sociale medier deler bekymrede danskere billeder af tilskadekomne pindsvin med opfordringer om at parkere plæneklipperen for pindsvinenes skyld. Men er robotplæneklipperen i virkeligheden synderen?

- Danskerne holder meget af pindsvin og er søde til at minde hinanden om, at pindsvin fx ikke tåler mælk og kan finde på at gemme sig blandt grenene ved sankthansbålet. Vi har dog ikke videnskabeligt bevis for, at robotplæneklipperne reelt er dem, der påfører pindsvinene de skader, som vi ser. Vi ved, at nogle af skaderne kan forårsages af andre haveredskaber som kanttrimmere, men også hundebid, siger pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen.

Hun har tidligere i sin forskning undersøgt 697 døde, indleverede pindsvin, og ingen af disse har været koblet sammen med robotplæneklippere som årsag til dødsfald eller skader. Tværtimod estimerer et britisk forskningsprojekt, at 25 procent af pindsvinene dræbes i trafikken.

Forsøg med døde pindsvin

Sophie Lund Rasmussen vil derfor gerne undersøge den faktiske sammenhæng mellem robotplæneklippere og pindsvinedød. Til september starter hun som postdoc på Aalborg Universitet, hvor hun fortsætter sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt, men indtil da vil hun bruge sin sommerferie på at undersøge, om der er hold i myten: Kan robotplæneklippere overhovedet påføre alvorlige skader på pindsvin, eller skal årsagen mon findes et helt andet sted?

Projektet udføres i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, Pindsvine Plejerne, WildCRU på Oxford University og British Hedgehog Preservation Society.

Den videnskabelige undersøgelse foregår i første omgang med døde pindsvin, som placeres foran robotplæneklippere, så Sophie Lund Rasmussen kan iagttage præcist hvordan robotplæneklipperen reagerer over for lige netop et pindsvin. De døde pindsvin kommer fra pindsvineplejestationer, hvor de desværre var for syge til at redde og er på den måde med til at hjælpe de levende pindsvin.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvad der forårsager skaderne på pindsvinene, så vi kan målrette indsatsen for at beskytte pindsvinene, hvis bestand er i tilbagegang. Hvis det nu viser sig, at det ikke kan være robotplæneklippere, er det vigtigt, at vi får folks fokus flyttet over på det, der virkelig er problemet, forklarer Sophie Lund Rasmussen.

Planer om pindsvine-venlige robotplæneklippere

Pindsvineforskeren vil blandt andet undersøge, om det er nogle særlige typer af robotplæneklippere, der er farlige for pindsvinene, og om det særligt er de små pindsvineunger, der er udsatte. Når resultaterne foreligger – formentlig i slutningen af året – kommer Sophie Lund Rasmussen også til at samarbejde med producenter om at lave mere pindsvine-venlige robotplæneklippere.

Fakta:

Sophie Lund Rasmussen er ph.d. fra Syddansk Universitet og Naturama og fortsætter fra september 2020 sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt som postdoc ved Aalborg Universitet og Oxford University i England. Her skal hun blandt andet forske i ophobningen af giftstoffer i pindsvin.

Studiet af robotplæneklippere og pindsvin er finansieret af British Hedgehog Preservation Society.

Sophie Lund Rasmussen var én af i alt fem finalister i formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup 2020, som er etableret i et samarbejde mellem DR og Information med støtte fra Lundbeckfonden. 

Nøgleord

Kontakter

Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, telefon 22 11 72 68, e-mail: sophielundrasmussen@gmail.com
Pressekontakt: Journalist Trine Kristensen, telefon 61 96 71 91, e-mail tjek@adm.aau.dk

Billeder

Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen undersøger, om robotplæneklippere virkelig er farlige for pindsvin - dog ved brug af i forvejen døde pindsvin. Foto: Troels Pank Arbøll
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen undersøger, om robotplæneklippere virkelig er farlige for pindsvin - dog ved brug af i forvejen døde pindsvin. Foto: Troels Pank Arbøll
Download

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Nyt initiativ skal give borgere og beslutningstagere bedre indblik i miljøkonsekvenser22.10.2020 13:51:59 CESTPressemeddelelse

Fremover vil alle borgere og beslutningstagere kunne se miljøkonsekvenserne ved samfundsmæssige planer samt bygge- og anlægsprojekter. Det skal et bredt konsortium arbejde for med millionstøtte fra Innovationsfonden. Parter ser stort potentiale for global eksport af modellen, der kan betyde at Danmark bliver verdens foregangsland for at få FN’s Verdensmål brugt i samfundets beslutninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum