Aarhus Universitet: Arts

Er migrantarbejdere særligt udsatte for smitte?

Del
Jens Seeberg, der er professor MSO fra Afdeling på Antropologi på Aarhus Universitet, har modtaget en bevilling på over 11 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i smittespredning og migrantarbejde i Sydasien.

Jens Seeberg er uddannet antropolog og ansat som professor MSO på Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet, hvor han i mange år har forsket i antibiotikaresistens – med særligt fokus på tuberkulose og resistent tuberkulose i Indien. Derudover forsker han i antibiotikaresistens i forbindelse med svineproduktion sammen med forskere fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug og forskere fra mikrobiologi på Aarhus Universitet, og endelig har han i et tredje projekt forsket i migration i Nepal.

De tre projekter har alle været inspirationskilder til det kommende forskningsprojekt, som netop har modtaget en bevilling på over 11 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Projektet hedder ”Antimicrobial resistance and labour migration across healthcare boundaries in Northern South Asia” og handler blandt andet om at forstå antibiotikaresistens, som et såkaldt biosocialt fænomen.

”Hvis der er én ting, Covid-19-pandemien har vist, er det, at man ikke kan adskille det biologiske og det sociale. De vigtigste redskaber siden starten af pandemien har været sociale foranstaltninger. Vi har begrænset det sociale liv for at begrænse smitten. Vi håber med det kommende projekt at skabe ny viden om antibiotika-resistens som et biosocialt fænomen. Hvordan påvirker mennesker og bakterier hinanden som sociale væsener, og hvordan fører det til udvikling og spredning af antibiotikaresistens? Vi håber også, at de mere metodiske og teoretiske tiltag, vi udvikler i den forbindelse, kan bruges i andre sammenhænge, som ikke handler om antibiotikaresistens, men om andre infektionssygdomme, som også spredes på tværs af artsbarrierer mellem dyr og mennesker. Konkret skal vi kortlægge migrantarbejderes levevilkår i Nepal og Indien med særlig fokus på smittespredning og -håndtering og derigennem finde metoder til at forbedre forholdene både for migrantarbejdere og den almene befolkning,” fortæller Jens Seeberg.

I projektet, som har en varighed af fire år, indgår dialog med politiske beslutningstagere og lokalsamfund om udarbejdelse af anbefalinger og uddannelsesmæssige tiltag.

Kontakter

Yderligere information


Jens Seeberg, Professor MSO
Afdeling for Antropologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
E-mail: jseeberg@cas.au.dk
Fast: 8716 2117
Mobil: 20596770

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye