EP-valget drukner: De bestemmer mere end du tror

Del

Europaparlamentsvalget, som skal afgøres på søndag, drukner i Folketingsvalget. Det er dybt bekymrende, at folk ikke ved, hvor meget det betyder, siger politisk konsulent i Krifa.

Det er ikke til at se kandidaterne for bare valgplakater i lygtepælene landet over. Kandidater til Europa Parlamentsvalget (EP, red.) og Folketinget hænger i én stor pærevælling, og det er så godt som umuligt at skelne imellem, hvem der stiller op til ene og det andet.

- Det var længe ventet, da Lars Løkke Rasmussen udskrev valg i begyndelsen af maj. Men det var en mavepuster for EP-valget, fordi Folketingsvalget optager stort set alt spalteplads og alle nyhedsflader, siger Krifas politiske konsulent Rolf Weber, og fortsætter:

- Og hvis der er noget, EP-valget har brug for, så er det spalteplads. Der er historisk set færre, der stemmer til EP, fordi det kan være svært at forholde sig til. For mange danskere er EU langt væk, og de tænker ikke, at det berører dem. Men her tager danskerne grueligt fejl.

Betalt ferie til nyuddannede
- EU har i løbet af årene lavet mange aftaler, der har stor betydning for Danmark – også når det kommer til vores arbejdsmarked, selvom vi har den danske model, siger Rolf Weber.

Den nye ferielov, hvor overgangsperioden allerede begynder til september, er blandt andet kommet i kraft af beslutninger i EU. Her har parlamentet vedtaget, at man som nyuddannet har ret til betalt ferie fra allerførste arbejdsdag – og det kaldte på ændringer i den danske ferielov, før det kunne efterleves.

Derudover har en dugfrisk dom afgjort, at alle arbejdsgivere i EU skal til at dokumentere hver enkelt medarbejders arbejdstid.

- Lige som ved Folketingsvalget er der stor forskel på, hvad kandidaterne mener, og deres politiske beslutninger kan få store konsekvenser for din hverdag. Det er derfor vigtigt for demokratiet, at alle sætter deres kryds, så de danske EU-parlamentarikeres politik afspejler flertallets holdninger, siger Krifas politiske konsulent.

Beskytter dig mod forskelsbehandling
- Den danske model er fundamentet for det arbejdsmarked, vi har i Danmark. Men EU har fx sørget for, at du som minimum er sikret den samme løn som fastansatte, hvis du er vikar. Det er også EU, der har vedtaget, at du ikke må blive forskelsbehandlet på din arbejdsplads på baggrund af religion, alder, seksuel orientering og handikap, siger Rolf Weber, og fortsætter:

- Så hop op af sofaen og ned i stemmeboksen på søndag – uanset om du er til mere EU eller mindre EU. Hvis ikke for din egen skyld, så for demokratiets.

Fem ting, som EU har bestemt:

- Du skal som minimum have samme løn som fastansatte, hvis du er vikar.

- Du må ikke blive forskelsbehandlet på din arbejdsplads ud fra religion, alder, seksuel orientering og handikap.

- Du må ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit over 4 måneder.

- Du har som nyuddannet ret til betalt ferie.

- Du får som nybagt far ret til to måneders barselsorlov.

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt: Mette Christiansen, mech@krifa.dk, 28344319

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er fagforening og a-kasse for ca. 200.000 danskere, og det gør Krifa til den fjerde største fagbevægelse i Danmark. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og samfundet – og missionen er integreret i alt, hvad fagbevægelsen gør.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet15.5.2020 13:47:31 CESTPressemeddelelse

Flere og flere arbejdspladser er så småt ved at åbne op og lade de tomme kontorbygninger blive fyldt med liv igen. Intet er som før Corona-krisen, og mange vil møde ind til en anderledes hverdag med restriktioner og nye rutiner. Men hvordan sikrer man høj trivsel, når alt er vendt på hovedet, og Corona stadig raserer? Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk kommer her med tre gode råd til en hverdag med trivsel: Sæt ord på bekymringerne. - Der kan være mange bekymringer og stor usikkerhed forbundet med at skulle vende tilbage på arbejdspladsen, mens Corona stadig er der. Er det sikkert? Bliver jeg nu smittet? Holder mine kolleger god nok hygiejne og afstand? Tal om det med dine kolleger og sæt ord på det, der fylder. Du er helt sikkert ikke alene om bekymringerne. Inddrag din leder. - Lederen har en vigtig rolle i at sikre arbejdsmiljøet og trivslen, og det kan derfor være en god idé at inddrage lederen. Det er fx en god idé, at lederen italesætter, at det er okay at sige fra, hvis nogen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum