EP-valget drukner: De bestemmer mere end du tror
Det er ikke til at se kandidaterne for bare valgplakater i lygtepælene landet over. Kandidater til Europa Parlamentsvalget (EP, red.) og Folketinget hænger i én stor pærevælling, og det er så godt som umuligt at skelne imellem, hvem der stiller op til ene og det andet.
- Det var længe ventet, da Lars Løkke Rasmussen udskrev valg i begyndelsen af maj. Men det var en mavepuster for EP-valget, fordi Folketingsvalget optager stort set alt spalteplads og alle nyhedsflader, siger Krifas politiske konsulent Rolf Weber, og fortsætter:
- Og hvis der er noget, EP-valget har brug for, så er det spalteplads. Der er historisk set færre, der stemmer til EP, fordi det kan være svært at forholde sig til. For mange danskere er EU langt væk, og de tænker ikke, at det berører dem. Men her tager danskerne grueligt fejl.
Betalt ferie til nyuddannede
- EU har i løbet af årene lavet mange aftaler, der har stor betydning for Danmark – også når det kommer til vores arbejdsmarked, selvom vi har den danske model, siger Rolf Weber.
Den nye ferielov, hvor overgangsperioden allerede begynder til september, er blandt andet kommet i kraft af beslutninger i EU. Her har parlamentet vedtaget, at man som nyuddannet har ret til betalt ferie fra allerførste arbejdsdag – og det kaldte på ændringer i den danske ferielov, før det kunne efterleves.
Derudover har en dugfrisk dom afgjort, at alle arbejdsgivere i EU skal til at dokumentere hver enkelt medarbejders arbejdstid.
- Lige som ved Folketingsvalget er der stor forskel på, hvad kandidaterne mener, og deres politiske beslutninger kan få store konsekvenser for din hverdag. Det er derfor vigtigt for demokratiet, at alle sætter deres kryds, så de danske EU-parlamentarikeres politik afspejler flertallets holdninger, siger Krifas politiske konsulent.
Beskytter dig mod forskelsbehandling
- Den danske model er fundamentet for det arbejdsmarked, vi har i Danmark. Men EU har fx sørget for, at du som minimum er sikret den samme løn som fastansatte, hvis du er vikar. Det er også EU, der har vedtaget, at du ikke må blive forskelsbehandlet på din arbejdsplads på baggrund af religion, alder, seksuel orientering og handikap, siger Rolf Weber, og fortsætter:
- Så hop op af sofaen og ned i stemmeboksen på søndag – uanset om du er til mere EU eller mindre EU. Hvis ikke for din egen skyld, så for demokratiets.
Fem ting, som EU har bestemt:
- Du skal som minimum have samme løn som fastansatte, hvis du er vikar.
- Du må ikke blive forskelsbehandlet på din arbejdsplads ud fra religion, alder, seksuel orientering og handikap.
- Du må ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit over 4 måneder.
- Du har som nyuddannet ret til betalt ferie.
- Du får som nybagt far ret til to måneders barselsorlov.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt: Mette Christiansen, mech@krifa.dk, 28344319
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom9.7.2025 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum